Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Witam.
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia parafia Budziszewice (miejscowość Janków) Waleria Kotynia córka Franciszki, lata 1872-74, ewentualnie 1876-7 ? Rok 1875 sprawdziłam w AP Grodzisk Maz., niestety brak.

Pozdrawiam
Mirka
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Panie tomku gdzie moge szukac akt metrykalnych i kart meldunkowych z lat 1878 gminy Czerniewice. W Ksiązce adresowei Polski z 1928r gmina ta nalezała do woj. warszawskiego, powiat Rawa, sąd okręgowy Piotrków.
Pozdraiwam
MMar
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Witam,
pozwolę sobie odpowiedzieć za Pana Tomka. Księgi metrykalne z parafii Czerniewice z 1878 r. znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Łowiczu. Nie ma tego rocznika w żadnym Archiwum Państwowym, ani też na parafii w Czerniewicach (parafia przekazała księgi do Łowicza). Z terenu gm. Czerniewice nie zachowały się żadne karty meldunkowe i księgi ludności. Zaginęły w czasie II wojny światowej. Temat Czerniewic był już przez Panią poruszany kilka stron wcześniej.
Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Znalazłam jeszcze jedną gminę Czerniewice. W Spisie alfabetycznym miast, wsi, folwarków, kolonii, w gubernii Królestwa Polskiego z 1877r. Czerniewice - gubernia Warszawska, powiat Wocławski, gmina Smiłowice, parafia Grabkowo, wieś Kazanów gubernia Kaliska, powiat Turek, gmina Zelgoszcz, parafia Grodzisk
W karcie meldunkowej z 1932r jest napisane wies Kazań gmina Czerniewice.
Poniewaz nikt nie wie z rodziny z jakich Czerniewic pochodzi Jan Tarkowski, stąd wynikaja moje poszukiwania.
Moje pytanie do Panów Tomka lub Dominika gdzie moge znaleśc karty metrykalne z 1878 r z tych drugich Czerniewic.
Pozdrawiam
MMar
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Czy jest jakaś szansa, że księgi z archiwum Tomaszów i Piotrków będą dostępne do indeksacji.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
maria112m
Ekspert

Post autor: maria112m »

Witam.
Moja babcia i jej rodzice pochodzili z Bełchatowa i Pabianic. Mam prośbę do Pana Tomka, może przy okazji przeglądania natknie się Pan na nazwiska Szamal vel Siama, i Weder,vel Wejder,
Bardzo proszę o cokolwiek, o tym, że tam mieszkali wiem z przekazów ustnych.
Pozdrawiam Maria M.
Zwolska_Katarzyna

Post autor: Zwolska_Katarzyna »

Witam serdecznie, nazywam się Katarzyna Zwolska i jestem nauczycielką z Częstochowy. Poszukuję swoich przodków, konkretnie aktu ślubu pradziadków. Jedyny dokument jaki mam to wyciąg z księgi ludności stałej dot. mojej babci. Oto jego treść:
pow. radomskowski
gm. Rząśnia
wsi Biała Szlachecka
nr domu 33
strona 191
Helena Konieczna
rodzice: Piotr i Julijanna z Jeżków
ur. 17.04.1915

Szczególnie zależy mi na dotarciu do Juljanny, ale nie znam jej daty urodzenia, ani imion rodziców. Wiem, że przeniosła się do Białej Szlacheckiej z Sosnowca. Myślę, że na akcie ślubu mogłyby być takie informacje. Piotr i Juljanna wzięłi ślub prawdopodobnie w Białej Szlacheckiej. Dodam jeszcze, że nazwisko prababki Jeżke to najpewniej Jeszke.
Bardzo proszę o porady.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Zwolska_Katarzyna pisze:Witam serdecznie, nazywam się Katarzyna Zwolska i jestem nauczycielką z Częstochowy. Poszukuję swoich przodków, konkretnie aktu ślubu pradziadków. Jedyny dokument jaki mam to wyciąg z księgi ludności stałej dot. mojej babci. Oto jego treść:
pow. radomskowski
gm. Rząśnia
wsi Biała Szlachecka
nr domu 33
strona 191
Helena Konieczna
rodzice: Piotr i Julijanna z Jeżków
ur. 17.04.1915

Szczególnie zależy mi na dotarciu do Juljanny, ale nie znam jej daty urodzenia, ani imion rodziców. Wiem, że przeniosła się do Białej Szlacheckiej z Sosnowca. Myślę, że na akcie ślubu mogłyby być takie informacje. Piotr i Juljanna wzięłi ślub prawdopodobnie w Białej Szlacheckiej. Dodam jeszcze, że nazwisko prababki Jeżke to najpewniej Jeszke.
Bardzo proszę o porady.
Biała Szlachecka w tym czasie podlegala pod parafię Pajęczno, więc księgi ślubów są blisko Ciebie - w Archiwum w Częstochowie na Rejtana 13
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=pajęczno
Powinny być już księgi do 1910 roku. Musisz szukać wstecz od tego roku. Jeśli nie będzie aktu, to albo brali ślub później i księga jest w USC Pajęczno albo w innej parafii.
Jeąeli babcia nie była jedynym ich dzieckiem, to w APCz warto przejrzeć również księgi chrztów do 1910.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Zwolska_Katarzyna

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ponieważ nie miałam pojęcia z czym to się je. Byłam w Archiwum w Częstochowie, ale dowiedziałam się, że skoro moja babcia była pierwszym dzieckiem to ślub był najpewniej po 1910 a akta w USC. Polecono mi sprawdzić USC w Częstochowie, niestety niczego nie znaleziono. I do tego nakrzyczano ;) Teraz przynajmniej wiem, które USC wziąć pod uwagę, żeby nie błądzić po omacku. Bardzo dziękuję!
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Zwolska_Katarzyna pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź, ponieważ nie miałam pojęcia z czym to się je. Byłam w Archiwum w Częstochowie, ale dowiedziałam się, że skoro moja babcia była pierwszym dzieckiem to ślub był najpewniej po 1910 a akta w USC. Polecono mi sprawdzić USC w Częstochowie, niestety niczego nie znaleziono. I do tego nakrzyczano ;) Teraz przynajmniej wiem, które USC wziąć pod uwagę, żeby nie błądzić po omacku. Bardzo dziękuję!
W genealogii nie powinno się zakładać, że coś było "najpewniej". Równie dobrze pradziadkowie mogli mieć wcześniej dzieci, które zmarły w dzieciństwie, a o których nie mówiono, więc babcia mogła myśleć, że była pierwsza. Poza tym, nie ma przecież reguły, że jest ślub, a po roku czy dwóch rodzi się dziecko!
Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym jednak księgi przynajmniej 1900-1910, aby to wykluczyć, W końcu w archiwum to jest może raptem może godzina szukania, a przynajmniej na miejscu. Albo możesz spróbować najpierw zadzwonić do USC Pajęczno, czy nie mogliby sprawdzić - zdarzają się takie urzędy, że robią to bardzo chętnie.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Zwolska_Katarzyna

Racja. Przejrzę AP. Zasmuca mnie to, że mam tak mało pewnych informacji, ale nie poddam się :) Przyjemniej będę miała pewność. Takie wskazówki są dla mnie cenne, ponieważ pierwszy raz robię coś takiego... i chyba zaczynam się wkręcać...
Nowakowska_Sylwia

Post autor: Nowakowska_Sylwia »

Witam,
Chciałabym poznać daty urodzenia/zgonów małżeństwa i dane ich rodziców: Włudarczyk Wojciecha i Józefy Włudarczyk z domu Rebzda zamieszkałych w Łaznowie oraz małżeństwa: Kowalczyk Józef i Rozalia Kowalczyk z domu Najder zamieszkałych w Będzelinie. z tego co wiem Józef Kowalczyk zmarł około 1965 roku. Z góry dziękuję za pomoc:)
kobalka

Sympatyk

Post autor: kobalka »

Bardzo proszę o odnalezienie metryk urodzenia lub aktów ślubu z miejscowości Książ teraz Gawrony koło Opoczna . Interesują mnie takie nazwiska jak : Jan Kobalczyk, Stanisław Poddębniak, Marianna Gradek, Władysław Kobalczyk . Wogóle to za bardzo nie wiem jak mam się gdzie ruszyć aby cokoliwiek się dowiedzieć . Za udzielone wskazówki na temat szukania , orAZ jakiekolwiek informacje na temat tych osób z góry dziekuje >
Katarzyna Kobalczyk
kobalka

Sympatyk

Post autor: kobalka »

Witam mam jeszcze jedno pytanie . czy ktoś odpłatnie ,mógłby za mnie poszukać moich przodków ?
Katarzyna Kobalczyk
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Prosze mi podpowiedzieć w jaki sposób mozna odnależć rodzeństwo pradziadków oraz w jaki sposób mozna dowiedzieć sie czym zajmowali sie pradziadkowie.
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”