Szkoła Orląt

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Post autor: Anna99 »

Witam!
Czy ktoś z Państwa dysponuje książką Jerzego Pawlaka "Absolwenci Szkoły Orląt 1925 - 1939" i zechcialby podać mi treść zamieszczonej w niej noty o mym kuzynie Włodzimierzu Jerzmanowskim, synu Stefana i Stanisławy ze Steckich? Ukończył on Szkołę Orląt w 1929 roku [III promocja]. Jeśliby wspomniana książka zawierała zdjęcie Włodzimierza, to czy mogłabym poprosić o skan? Będę bardzo wdzięczna za każdą formę pomocy. Bardzo proszę.
Mój adres ann.szym@wp.pl
Pozdrawiam.
Anna
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Szkoła Orląt

Post autor: basiaps »

Witaj, Anno.

Książki tej nie posiadam. Krótki fragment można przeczytać tu jerzmanowski .

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :)
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Witaj, Basiu!
Dziękuję Ci serdecznie za wskazówkę. Ważna, bo podaje datę i miejsce urodzenia, których nie znałam. Niestety końcowy wiersz, czy wiersze fragmentu na Google-books zostały "ucięte", a poznać by je warto. Według rodzinnych relacji Włodzimierz ulegl lotniczemu wypadkowi. Zmarl w jego konsekwencji.
Nie tracę nadziei, że znajdzie się jeszcze szczęśliwy posiadacz książki, który z pomocą mi przyjdzie, a dzięki Tobie będę jeszcze przez dni parę obecna na Forum.
Raz jeszcze dziękuję, łącząc serdeczne pozdrowienia.
Anna
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Szkoła Orląt

Witaj.

Dobrze, że zdążyłaś przeczytać chociaż fragment notki biograficznej. Dziś Jerzmanowski dostępny jest już tylko w indeksie tej książki.

Można ją zakupić m.in. tu orbita.
Szkoda tylko, że jest ona taka droga i nie jest dostępna w całości w internecie.

Pozdrawiam serdecznie,
Basia
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Witaj, Basiu!
Kupuję. Jeszce raz dzięki. Pozdrawiam serdecznie
Anna
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Szkoła Orląt

Witaj, Anno.

Za około 2, 3 tygodnie będę w Rybniku i mogę zajrzeć do książki na miejscu, w księgarni.

Pozdrawiam,
Basia
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Witaj,Basiu!
Jestem wzruszona Twoją uczynnością. Korzystając z niej, pozwolę sobie sprecyzować, na czym by mi zależalo. - Ze strony 73. książki Pawlaka zamieszczono w Google 4 wiersze noty dot. Wlodzimiera Jerzmanowskiego do slów "W dniu". Jeśli więc można, prosiłabym o odpisanie tej "obciętej" końcówki informacji dotyczącej zapewne dramatycznego finału.
Bardzo, bardzo Ci dziękuję i najserdeczniej pozdrawiam
Anna
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Szkoła Orląt

Witam.

Przepraszam, Anno, że długo nie odpowiadałam.
Niestety, książki w księgarniach nie ma. W kilku internetowych księgarniach jest i może tak szybko nie zniknie. Próbuję zdobyć informacje poprzez znajomych. Na razie czekam.
Wyciągam temat- może ktoś się znajdzie , kto pomoże naszej koleżance?

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :)
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Witam, Basiu i dziękuję Ci serdecznie. Nawet w tych mglistych, pochmurnych dniach wydaje się jaśniej na myśl o Twoim przyjaznym zaangażowaniu. Pozdrawiam najserdeczniej.
Anna
marbl

Sympatyk

Szkoła Orląt

Post autor: marbl »

książka jest dąstępna miedzy innymi w niżej wymienionych bibliotekach:
Dolnośląskie Zakład Narodowy im. Ossolińskich we Wrocławiu
Lubelskie Biblioteka Główna UMCS w Lublinie
Lubelskie Biblioteka Uniwersytecka KUL
Lubelskie Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Lublinie
Łódzkie Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego
Małopolskie Biblioteka Jagiellońska i Biblioteka Medyczna Collegium Medicum
Mazowieckie Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego
Świętokrzyskie Biblioteka Główna Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego w Kielcach
Warmińsko-Mazurskie Biblioteka Główna Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
pozdrawiam marek
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Miła Basiu! Zamówilam książkę w księgarni internetowej, więc, proszę, nie absorbuj już sobie uwagi moją sprawą. Jeszcze raz bardzo, bardzo Ci dziękuję.
Z ciepłą myślą i uśmiechem serdecznie pozdrawiam.
Anna
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Witam, Marku! Tobie również za zaangażowanie dziękuję. Skorzystanie z wymienionych bibliotek byłoby dla mnie dość klopotliwe ze względów geograficznych. Zdecydowałam się, by książkę kupić. Może nie tylko mnie ona się przyda.Pozdrawiam.
Anna
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Szkoła Orląt

Witaj, Anno.
Widzę, że jeszcze nie przeczytałaś mojej informacji na priv.
Jak już będziesz mogła uzupełnić swoja wiedzę o Władysławie Jerzmanowskim, to chyba podzielisz się swoim odkryciem. Jestem ciekawa jego losów.

Życzę miłej lektury.
Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
Anna99

Sympatyk

Szkoła Orląt

Witaj, Basiu!
Naturalnie, że zadeklaruję gotowość podzielenia się informacjami, gdy tylko książkę otrzymam, a ktoś zainteresowanie okaże. Tobie zaś chętnie podam na priv. wiadomości łącznie z tym, co zachowało się w rodzinnym przekazie ustnym o mym kuzynie Włodzimierzu. Zamówienie na książkę zlożyłam dopiero wczoraj .
Pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
marwin2

Sympatyk

Szkoła Orląt

Post autor: marwin2 »

Witam, i ja jestem ciekawy czy gdzieś w jakiś zasobach znajduje się wykaz junaków,którzy zostali wcieleni latem 1939 roku do szkoły Orląt w Dęblinie?
Książki o której była mowa na tym forum niestety nie miałem możliwości przeczytać,bo nie mogę jej zdobyć/przynajmniej w moim moim m-scu zamieszkania!/
Wiem ,że mój tata właśnie przez krótki okres szkolenia był w tej szkole a z uwagi na wybuch wojny -został skierowany na front ,gdzieś na wschodzie Polski.
Czy ktoś może mnie pokierować -gdzie udać się by cokolwiek w tym temacie odkryć?
Serdecznie pozdrawiam Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”