Piskorskich poszukuję

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

nowakbarbara

Piskorskich poszukuję

Post autor: nowakbarbara »

:arrow: Od lat poszukuję samotnie korzeni ze strony mego dziadka. Może ktos wie o rodzinach:
Józefa Piskorskiego - leśniczego - zmarłego pochowanego w MOKRONOSIE,
Karola Piskorskiego syna Józefa Piskorskiego i Karoliny,
Stanisława Piskorskiego syna Józefa i Karoliny
Pawła Piskorskiego syna Józefa i Karoliny
Józefa Piskorskiego syna Józefa i Karoliny
Emilii Piskorskiej córki Józefa i Karoliny
Magdaleny Piskorskiej córki Józefa i Karoliny.
Józef PISKORSKI pochowany w 1860 roku / w Mokronosie/
Karol P. jego syn zmarł w 1896 w Borku Wlkp.
Barbara Nowak

Nadal poszukuje wiadomosci o Józefie Sobańskim i Mariannie Kulczyńskiej, :k:
Sawicki_Julian

Sympatyk

Poszukuję PISKORSKICH

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam panią Barbarę ; nie ma tu za wiele dat ale w moim drzewku jest moją prababką Marianna Piskorska ur. w około 1785r. , miała siostrę Gabriele ur. w tym samym czasie w parafii Baćkowice kolo Opatowa i braci ; Xawery u. w Ociesekach w 1794 r. i Józef ur. około 1788 r. nie wiem gdzie , ale mieszkał we wsi Grabina koło Bochni i miał tez wieś Przyborowice w parafii Kiełczyna , powiat Staszów , wieś wypuszczona w dzierżawę . Rodzicami tego rodzeństwa byli Bogumiła z Wolińskich i Wojciech - Piskorscy , Bogumiła wyszła po śmierci Wojciecha w 1811r. za Goczałkowskiego , zmarła w 1815 we wsi Wolica parafia Szczeglice . A dziadkami rodzeństwa byli ; Józef i chyba Brygida która zm. w parafii Cisów ( pod Świętym Krzyżem gdzie diabeł jest w kościele - rzeźba ) Józef zmarł w 1812 r. , był też opiekunem dzieci we wsi Bystrojowiec gdzieś koło Kleczanowa , tak ze nie mieszkali Piskorscy w jednym miejscu , pozdrawiam - Julian
nowakbarbara

Poszukuję Piskorskich

Bardzo dziękuję panie Julianie za odzew. Niestety żadna miejscowośc mi nic nie mówi natomiast imiona takie jak józej, Marianna przewijaja sie w tamtych czasach z pokolenia na pokoloenie.
Natomiast dat nie pisałam ale ... podaje.
Najstarze pokolenie do którego dotarłam to pra pradziadek Józef Piskorski i jego zona Karolina/ nazwiska nie znam/ Nie wiem skad przybył do Wielkopolski. Chodza po rodzinie słuchy że ze Wschodu po powstaniu lispooadowym...Ale nie trafiłam w rodzinie żadnego śladu z tego okresu. Natomiast mam akt zgonu z archiwum , i tam jest rok 1860, i ze miał w chwili zgonu 67 lat i że był wdowcem , i jakie dzieci pozostały. A mam też ksiażeczkę rodzinna którą moi dziadkowie otrzymali w dniu ślubu i tam pieknie opisani sa rodzice dziadków i pradziadków.
I tak , prapradziadek Józef zmarł wSkałówie a pochowany w Mokronosie, a leśniczym był w Małgowie.
Jego syn a mój pradziad urodził sie w Poznaniu / tak mówia dokumenty/ w 1829, Natomiast ożenił sie i potem mieszkał w Borku Wlkp. Najciekawsze dla mnie jest to, że w 1859 roku ozenił sie z Franciszka Malińska a po roku w 1860 z Marianną Szymańską. Poszukuje śladu dlaczego. W rodzinie mówia, że przy porodzie razem z dzieckiem ale nie trafiłam jeszcze na ślad.I Pradziad miał rodzeństwo jak pisałam poprzednio
Natomiast bardzo prosze by pan do mnie napisał emaila to poszperamy razem. Pozdrawiam BARBARA
Sawicki_Julian

Sympatyk

Poszukuję Piskorskich

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ; na pw napisałem do Pani , nie wiem czy doszło ; pozdrawiam - Julian
nowakbarbara

Poszukuję Piskorskich

Tak, otrzymałam , dzięki. Prześlę mojego emaila. :P Pozdrawiam Barbara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”