Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
karulska_ewa

Witam serdecznie! Mam prosbę o odszukanie w AP w Łodzi
aktu urodzenia Apolinarego Dębowskiego - Urodził się w 1852r w Łodzi
oraz jego dzieci-tutaj dat nie znam:
Apolinary Debowski (syn)
Józefa Dębowska
Kazimierz Dębowski
Władysława Dębowska
W przypadku Józefy i Władysławy są mi też potrzebne akty zgonu, ponieważ dzieci te umarły napewno przed rokiem 1913,rónież w Łodzi.
Z góry bardzo dziekuję.
Pozdrawiam.Ewa
aktu urodzenia Apolinarego Dębowskiego - Urodził się w 1852r w Łodzi
oraz jego dzieci-tutaj dat nie znam:
Apolinary Debowski (syn)
Józefa Dębowska
Kazimierz Dębowski
Władysława Dębowska
W przypadku Józefy i Władysławy są mi też potrzebne akty zgonu, ponieważ dzieci te umarły napewno przed rokiem 1913,rónież w Łodzi.
Z góry bardzo dziekuję.
Pozdrawiam.Ewa
-
Majewski_Dariusz

Archiwum Państwowe w Łodzi -Proszę o pomoc
T: AP w Łodzi - prośba o pomoc
Witam
Mam serdeczną prośbę do szanownych genealogów odwiedających Archiwum Państwowe w Łodzi:
prosiłbym o sprawdzenie czy w Parafi Rząśnia (zespół:1656/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rząśni) wystepuje akt urodzin Józefa Majewskiego, ur 1853 syna Pawła i Julianny oraz Wiktorii Witeckiej ur 1863 córki Andrzeja i Marianny.
Z góry serdecznie dziękuję
Dariusz Majewski
WYCOFUJE PROŚBE poniewaz zamieściłem ja na innym forum
Witam
Mam serdeczną prośbę do szanownych genealogów odwiedających Archiwum Państwowe w Łodzi:
prosiłbym o sprawdzenie czy w Parafi Rząśnia (zespół:1656/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rząśni) wystepuje akt urodzin Józefa Majewskiego, ur 1853 syna Pawła i Julianny oraz Wiktorii Witeckiej ur 1863 córki Andrzeja i Marianny.
Z góry serdecznie dziękuję
Dariusz Majewski
WYCOFUJE PROŚBE poniewaz zamieściłem ja na innym forum
Ostatnio zmieniony czw 10 lut 2011, 13:25 przez Majewski_Dariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Archiwum Państwowe w Łodzi -Proszę o pomoc
Witam,
Ja także mam ogromną prośbę o pomoc odwiedzających AP w Łodzi o sprawdzenie nazwisk w Parafii w Wygiełzowie :
Ludwika i Walerii Jędrasiewicz (pisano też nazwisko Jendrasiewicz lub Indrasiewicz)
Ludwik ur. się ok. 1859
Waleria z domu Seidel (po rosyjsku pisali Saidłow) ur. ok. 1864, jej rodzice to Edward i Marianna, pierwszy raz wyszła za mąż za Ludwika Jędrasiewicza, a drugi raz zmieniła nazwisko na Wisławska.
Waleria i Ludwik to rodzice Stanisława Hermana Jędrasiewicz ur. 19.04.1891r. w Wygiełzowie.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Ania
Ja także mam ogromną prośbę o pomoc odwiedzających AP w Łodzi o sprawdzenie nazwisk w Parafii w Wygiełzowie :
Ludwika i Walerii Jędrasiewicz (pisano też nazwisko Jendrasiewicz lub Indrasiewicz)
Ludwik ur. się ok. 1859
Waleria z domu Seidel (po rosyjsku pisali Saidłow) ur. ok. 1864, jej rodzice to Edward i Marianna, pierwszy raz wyszła za mąż za Ludwika Jędrasiewicza, a drugi raz zmieniła nazwisko na Wisławska.
Waleria i Ludwik to rodzice Stanisława Hermana Jędrasiewicz ur. 19.04.1891r. w Wygiełzowie.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Ania
Prosiłabym o sprawdzenie czy w latach 1863-1867 w parafii w Złoczewie nie urodziła się Marianna Ekielman - w zasadzie to interesują mnie wszystkie narodziny, zgony i śluby osób o tym nazwisku.Na razie mam w 1873 roku narodziny Ewy. Najbardziej interesują mnie dzieci pary Fryderyk Ekielman i (Marii)
Będę wdzięczna za informację i za nią z góry dziękuję
Będę wdzięczna za informację i za nią z góry dziękuję
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Czy ktoś z Państwa mi pomoże i wydobędzie dla mnie to:
Akt zgonu. Weronika Chrzanowska żona Stanisława Chrzanowskiego urodzona w Woli Łaznowskiej, córka Kazimierza (nazwiska rodowego niestety nie podano) i Krystyny Smoczyńskich. Zmarła 13 czerwca 1875 roku w Koluszkach w wieku 38 lat jak napisano, Parafia Brzeziny akt nr 64, strona 118, z 1875 roku, mik. nr L9059-62 AP w Łodzi.
Wystarczy mi skan mailem.
Koszty pokryję natychmiast.
Akt zgonu. Weronika Chrzanowska żona Stanisława Chrzanowskiego urodzona w Woli Łaznowskiej, córka Kazimierza (nazwiska rodowego niestety nie podano) i Krystyny Smoczyńskich. Zmarła 13 czerwca 1875 roku w Koluszkach w wieku 38 lat jak napisano, Parafia Brzeziny akt nr 64, strona 118, z 1875 roku, mik. nr L9059-62 AP w Łodzi.
Wystarczy mi skan mailem.
Koszty pokryję natychmiast.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Boretti_Jerzy

- Kontakt:
- Misiewicz_Elżbieta

Witam,
ja tez po prosbie
W archiwum znajduja sie szczatkowe akty parafii ewangelickiej z Tomaszowa Maz. Chcialabym prosic o sprawdzenie czy zachowaly sie moze dokumenty mojej rodziny. Odwdziecze sie z przyjemnoscia zasobem biblioteki Mormonow.
Podaje link do poszukiwnych nazwisk:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=COGN7skD
345/0 Akta stanu cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Tomaszowie Mazowieckim
Z gory dziekuje
ja tez po prosbie
W archiwum znajduja sie szczatkowe akty parafii ewangelickiej z Tomaszowa Maz. Chcialabym prosic o sprawdzenie czy zachowaly sie moze dokumenty mojej rodziny. Odwdziecze sie z przyjemnoscia zasobem biblioteki Mormonow.
Podaje link do poszukiwnych nazwisk:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=COGN7skD
345/0 Akta stanu cywilnego Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Tomaszowie Mazowieckim
Z gory dziekuje
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Witam serdecznie i ponawiam moją skromną prośbę.Gdyby ktoś z szanownych państwa zetknął się z parafią Rudlice ,w trakcie swoich poszukiwań,i znalazłby chwilkę czasu dla mnie ,byłabym bardzo wdzięczna.hannelore pisze:Witam.
Mam wielką prośbę do osób odwiedzających AP w Łodzi.Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka.Pradziadek nazywał się Szczepan Witkowski a urodził się 26 grudnia 1886 roku w Woli (Wola Rudlicka prawdopodobnie)koło Wielunia ,gmina Skrzynno,parafia Rudlice.Ochrzczony został tego samego dnia 26.12.1886r. w Ostrówku ,nr 176/1886.W internecie znalazłam także:Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rudlicach 1808-1921 , nr zespołu 1650/0 , nr archiwum 39 .O rodzinie pradziadka nic nie wiem,jedynie to,że miał rodzeństwo:Jana,Józefa,Wiktorię i Łucję.Każda informacja będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam.Agnieszka
pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Witam!
Zwracam się z gorącą prośbą do osób wybierających się do AP lub AA w Łodzi o pomoc w znalezieniu:
1) aktu małżeństwa Jana Hoffman i Barbary Ptaś(sz)kiewicz, którzy zamieszkiwali w Tkaczewskiej Górze (parafia Parzęczew), gdyż ok. 1836r. urodził się ich syn Julian
2) aktu urodzenia Juliana Hoffman (znam miejsce - Tkaczewska Góra (par. Parzęczew) - i rok ur. 1836 z aktu jego małżeństwa).
Z góry serdecznie dziękuję.
Zwracam się z gorącą prośbą do osób wybierających się do AP lub AA w Łodzi o pomoc w znalezieniu:
1) aktu małżeństwa Jana Hoffman i Barbary Ptaś(sz)kiewicz, którzy zamieszkiwali w Tkaczewskiej Górze (parafia Parzęczew), gdyż ok. 1836r. urodził się ich syn Julian
2) aktu urodzenia Juliana Hoffman (znam miejsce - Tkaczewska Góra (par. Parzęczew) - i rok ur. 1836 z aktu jego małżeństwa).
Z góry serdecznie dziękuję.
Ostatnio zmieniony ndz 12 cze 2011, 17:51 przez ghoffman, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Grażyna
Grażyna
-
Marynicz_Marcin

Witam!
Zwracam się z wielką prośbą do osób bywających w AP Łódź bądź akurat będących . Chodzi oczywiście o numery aktów :
1) Maria Kubiak - c.Pawła i Antoniny z Kuźnickich - Borki - parafia Szadek - rok 1894/1895 . zespół : 1691
2) Antonina Kuźnicka - c.Tomasza i Marianny Nastarowicz - Borki - parafia Szadek - rok 1873/ styczeń 1874 zespół : 1691
3) Paweł Kubiak - s.Kazimierza i Franciszki Micugi (Micuga) - Borki - parafia Szadek - rok 1867/ styczeń 1868 zespół : 1691
Oczywiście są to akty urodzeń.
Jeśli można by też sprawdzić ewentualne małżeństwo Tomasza Kuźnickiego z Marianną Nastarowicz oraz Kazimierza Kubiaka z Franciszką Micugą. Mógł to być rok urodzenia ich dziecka albo wcześniejszy rok. Z góry dzięki
Zwracam się z wielką prośbą do osób bywających w AP Łódź bądź akurat będących . Chodzi oczywiście o numery aktów :
1) Maria Kubiak - c.Pawła i Antoniny z Kuźnickich - Borki - parafia Szadek - rok 1894/1895 . zespół : 1691
2) Antonina Kuźnicka - c.Tomasza i Marianny Nastarowicz - Borki - parafia Szadek - rok 1873/ styczeń 1874 zespół : 1691
3) Paweł Kubiak - s.Kazimierza i Franciszki Micugi (Micuga) - Borki - parafia Szadek - rok 1867/ styczeń 1868 zespół : 1691
Oczywiście są to akty urodzeń.
Jeśli można by też sprawdzić ewentualne małżeństwo Tomasza Kuźnickiego z Marianną Nastarowicz oraz Kazimierza Kubiaka z Franciszką Micugą. Mógł to być rok urodzenia ich dziecka albo wcześniejszy rok. Z góry dzięki
Witam!
parafia Imielno nazwa dawna JEMIELNO pod aktem nazwiska CYTACKI lata 1815-1828
chodzi mi głównie o akt slubu prapradziadka Wincentego i jego małżonki Franciszki z Szałańskich
Jeżeli bedzie ktoś w tym archiwum i bedzie miał chwile to bardzo prosze !
W zamian oferuje pomoc w AP Płock
Mariusz C.
parafia Imielno nazwa dawna JEMIELNO pod aktem nazwiska CYTACKI lata 1815-1828
chodzi mi głównie o akt slubu prapradziadka Wincentego i jego małżonki Franciszki z Szałańskich
Jeżeli bedzie ktoś w tym archiwum i bedzie miał chwile to bardzo prosze !
W zamian oferuje pomoc w AP Płock
Mariusz C.
Mariusz Cytacki