Filium i filius
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Filium i filius
Tłumaczę sobie teraz akty chrztu z XVIII wieku.
Nie znam łaciny.
Czy dobrze kombinuję, że filium to córk(i), a filius to syna?
Zdarza się bowiem, że z nabazgranego imienia nie można się niczego domyślić.
Czy ne z akcentem nad e to będzie urodzonego czy nazwanego?
Nie znam łaciny.
Czy dobrze kombinuję, że filium to córk(i), a filius to syna?
Zdarza się bowiem, że z nabazgranego imienia nie można się niczego domyślić.
Czy ne z akcentem nad e to będzie urodzonego czy nazwanego?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Filium i filius
Cześć
filius=syn
filium (accusat.) = syna
filius=syn
filium (accusat.) = syna
- Szczerbiński

Filium i filius
Witam!
Tak dodatkowo dla uzupełnienia informacji:
filia, -ae (f- femininum - rodzaj żeński) - to córka (tak na przyszłość do zapamiętania)
filius, -i (m- masculinum - rodzaj męski) to syn, ale w liczbie mnogiej (pluralis) filius - może oznaczać także - dzieci. Tu raczej przypadek liczby mnogiej nie zachodzi, bo dotyczy prawdopodobnie aktu urodzenia jednego dziecka. Pozdrawiam. Jerzy
PS. A filiola, -ae (f) to córeczka, zaś filiolus -i (m) - to synek - prawda, że ładnie?
Tak dodatkowo dla uzupełnienia informacji:
filia, -ae (f- femininum - rodzaj żeński) - to córka (tak na przyszłość do zapamiętania)
filius, -i (m- masculinum - rodzaj męski) to syn, ale w liczbie mnogiej (pluralis) filius - może oznaczać także - dzieci. Tu raczej przypadek liczby mnogiej nie zachodzi, bo dotyczy prawdopodobnie aktu urodzenia jednego dziecka. Pozdrawiam. Jerzy
PS. A filiola, -ae (f) to córeczka, zaś filiolus -i (m) - to synek - prawda, że ładnie?
Ostatnio zmieniony sob 16 kwie 2011, 23:22 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szczerbiński

Witaj Elżbieto!
Skoro już o temat urodzin zahaczyłaś, to przy okazji podam, że:
Genetrix, -icis (f) (łac. ) - to rodzicielka, matka.
Genitor, -oris (m) (łac.) - to rodzic, ojciec.
A generator -oris (m) (łac.) - to rodzic, ojciec rodu, przodek ..
W genealogii jak najbardziej można się tym 'generatorem' posługiwać pisząc np. 'mój generator' lub 'mój przodek', zamiast pisać np. pra pra pra pra dziadek lub 4xpra dziadek
Pozdrawiam. Jerzy
Skoro już o temat urodzin zahaczyłaś, to przy okazji podam, że:
Genetrix, -icis (f) (łac. ) - to rodzicielka, matka.
Genitor, -oris (m) (łac.) - to rodzic, ojciec.
A generator -oris (m) (łac.) - to rodzic, ojciec rodu, przodek ..
W genealogii jak najbardziej można się tym 'generatorem' posługiwać pisząc np. 'mój generator' lub 'mój przodek', zamiast pisać np. pra pra pra pra dziadek lub 4xpra dziadek
Pozdrawiam. Jerzy
Dziękuję Wam pięknie.
Ja sobie wykoncypowałam, że to ne to może jakis skrót od nomine.
Ja sobie wykoncypowałam, że to ne to może jakis skrót od nomine.
Pozdrowienia. Jola Kozak
- Szczerbiński

Witaj Anna99!
Miałaś rację z tą poprawką. Dziękuję Ci serdecznie i pozdrawiam. Jerzy
Miałaś rację z tą poprawką. Dziękuję Ci serdecznie i pozdrawiam. Jerzy
Ostatnio zmieniony pn 18 kwie 2011, 18:02 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Nad "ne" powinien być nie znak akcentowy (acutus, gravis), a raczej falka. Jednak bez względu na postać tego znaku, kontekst wskazuje na abrewiację przez kontrakcję słowa "nomine" (imieniem).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcja ... ografia%29
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcja ... ografia%29
Bartek