Niedźwiadek 1491r, Z jakiego stanu pochodzi?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Niedźwiadek

Niedźwiadek, Z jakiego stanu to nazwisko pochodzi?

Post autor: Niedźwiadek »

Chciałbym się dowiedzieć z jakiego stanu społecznego pochodzi nazwisko Niedźwiadek oraz: Czy jest to jeden czy więcej rodów w Polsce. Pytania te kieruję tutaj ponieważ posiadam jedynie informacje z XIX w.
Kopiwoda_Rafał

Sympatyk

Z jakiego stanu to nazwisko pochodzi?

Post autor: Kopiwoda_Rafał »

Witam. Nie wiem czy to pomoże, lecz na prywatnej stronie Pana P. Reszki zajduje się artykuł Pana Romana Dębińskiego. Jest to wykaz wystepowania nazwiska Niedźwiadek w parafii Czerniejów: http://www.baza.piotrreszka.pl/articles ... icle_id=13 . Może uzyska więcej Pan więcej informacji od administratora strony. Na samej strone jest też wyszukiwarka http://www.baza.piotrreszka.pl/viewpage.php?page_id=54 niech tam Pan wpisze "Niedźwiad" i zobaczy czy któreś Parafie pasują. Ze swojej strony powiem, iż kontakt i współpraca z adminem to czysta przyjemność. Pozdrawiam.
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Więcej niż jeden rodów. Zobacz występowanie nazwiska w XIX-wiecznej Wielkopolsce:
http://bindweed.man.poznan.pl/posen/search.php
Bartek
Niedźwiadek

Proszę jeszcze o pomoc w ustaleniu przynależności stanowej.Czy chodzi tu o szlachtę,chłopstwo, mieszczaństwo.
Awatar użytkownika
Grabis_Mirosława

Członek PTG
Adept

Post autor: Grabis_Mirosława »

To nie od nazwiska zależy. Chcesz wiedzieć, czy Twoi przodkowie mieszkali w mieście, na wsi? Musisz poszukać. W tej kwestii nazwisko to dopiero początek. Potem idzie miejsce urodzenia. Stan posiadania. Przemieszczanie się (do pewnego czasu chłopstwo i drobna szlachta całymi wiekami trzymali się jednego miejsca).
Pozdrawiam
Miki
Niedźwiadek

Wiem ,że moi przodkowie pochodzili z Makowa i okolic Skierniewic. Jeśli ktoś posiada źródła dotyczące spisów , regestrów , metryk, proszę o informację.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zapraszam do indeksacji ASC ze Skierniewic - patrz wątek:
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 3626#83626
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

Witam
Z dotychczasowej indeksacji Skierniewic widnieje:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... iedzwiadek
A może być wiecej :)

Posiadam klka kopii aktów, które dotyczą nazwiska Niedźwiadek z parafii skierniewskiej,np. akt małż 3/1841 Mikołaja Niedźwiadek z Woli Makowskiej(par. Maków) i Marianny Bazyl z Mokra/ej(par. Sk-ce).
Zapraszam pozdrawiam

Proszę napisać na pawelbelc@gmail.com to prześlę informacje, które posiadam.
Pozdrawiam Paweł
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Niedźwiadek pisze:Wiem ,że moi przodkowie pochodzili z Makowa i okolic Skierniewic. Jeśli ktoś posiada źródła dotyczące spisów , regestrów , metryk, proszę o informację.
Nazwisko Niedźwiadek pojawia się wśród moich przodków z parafii Maków (koło Skierniewic). Należeli do stanu chłopskiego (włościanie) – byli to tzw. księżacy (od księstwa łowickiego). Moją 4xprababcią była Marianna Strycharz zd. Niedźwiadek (ok. 1793-1855). Nie dotarłem jeszcze do informacji o jej rodzicach i bliższych krewnych, ale jestem właśnie w trakcie zamawiania kopii kolejnych aktów z AP Łódź i mam nadzieję, że dowiem się z nich więcej o tej gałęzi moich przodków. W Genetece są informacje o wszystkich aktach z tej parafii z lat 1810-1878/9, więc wystarczy tylko znaleźć tych Niedźwiadków, którzy mogą być Twoimi krewnymi, i wysłać zamówienie do AP Łódź. Jeśli natomiast interesują cię lata późniejsze (1879-1910), to część tych ksiąg znajduje się w archiwum w Łodzi (1880-1886), a część w Grodzisku Mazowieckim (1878-1879 i od 1887), i musiałbyś je przejrzeć samodzielnie lub zamówić kwerendę.
Chętnie nawiążę z Tobą współpracę w ramach poszukiwań dotyczących parafii makowskiej. Moi przodkowie z tej parafii nosili nazwiska Karwat, Zaborski, Jędrzejek/Jędrzejak/Andrzejak, Majka/Mańka, Maj, Annas, Strycharz/Strycharczyk, Strojny, Waniek, Matyjek, Jeleń, Loch/Łoch/Łach, Woch/Wach/Wasiak oraz Flor. Interesują mnie też parafie sąsiednie: Skierniewice (nazwiska Skręta, Foks, Wieprzkowicz, Gawałkiewicz, Marat, Majewski, Caban, Białek, Kuziemski, Gwardecki/Wardecki, Sobań, Konopski, Karbowicz, Plaskota, Pajka i Staniek) oraz Domaniewice (nazwiska Lesiak i Skup)
Pozdrawiam,
Michał
Niedźwiadek

Wiadomo coś z przed XIX wieku?
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

To jakaś zabawa w ciuciubabkę?

Ktos -coś chciał Panu pomóc a tu bez zaangazowania.
Wiadomo i z XIV wieku są zapiski ze stanu chłopskiego , ale prosze do mnie nie pisac.
Temat da mnie nieaktualny
Joki

Sympatyk

Niedźwiadek 1491 rok

Post autor: Joki »

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć kto 1491 roku nosił to nazwisko i jakiego jest pochodzenia, czyli który stan go najpierw użył ( rycerstwo, włodycy, mieszczaństwo, chłopstwo).
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Niedźwiadek 1491 rok

Post autor: Oskarkrawczyk »

Obstawiam rycerskie. Mogło pochodzić od herbu lub zamieszkiwanej miejscowości.
Joki

Sympatyk

Post autor: Joki »

Wiem, że w 1491 roku doszło do jakiegoś zatargu pomiędzy Andrzejem Rzeszowskim a Rachwałem ( Rafałem ) Niedźwiadkiem. Z tego co mogłem dostrzec przyjął poddaństwo Sędziszowa Małopolskiego. Czy mógł zajść przypadek wcześniejszego zubożenia i upadku stanowego? Jednak nie chcę spekulować, proszę więc dalej o pomoc. Może ktoś wie więcej.
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Mogło, lecz w ówczesnych czasach jest to raczej wątpliwe.
Poza tym nazwisko Rzeszowski świadczy o rycerskim lub mieszczańskim pochodzeniu. Skoro zatarg - to raczej miał miejsce pomiędzy osobami tego samego stanu. Tak więc chłopskie pochodzenie możemy odrzucić. Pozostają dwie możliwości - rycerskie lub mieszczańskie,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”