Zagaje, pow Jędrzejowski (Właściciele majątku)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Mierzwin pow Jędrzejowski
Poszukuję nazwiska właściciela majątku Zagaje w parafii Mierzwin, w pow Jędrzejowskim, w latach 1870 - 1880. Przwdopodobnie na imię miał Andrzej. Mógł się zwać z drugiego lub trzeciego imienia. W akcie urodzenia jego nieślubnej córki Marianny Majewskiej z roku 1877 jest adnotacja z dn 28.10.1950 r o tresci: "Na żądanie osoby której akt dotyczy, w myśl artykułu 2 ustawy z dnia 28.10.1950 roku, wpisuje się imię ojca, Andrzej." Od roku 1855 do roku ??? właścicielem był Kwiryn Russocki. W roku 1900 właścicielami byli Łuszczkiewicze. Proszę o pomoc
- Kaczmarek_Aneta

Witam,
może warto skontaktować się:
- z lokalną prasą:
http://www.jedrzejowska.net/index.php?o ... &Itemid=66
- a AP w Jędrzejowie - akta gminy Mierzwin są wprawdzie z wieku XX
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
ale może warto zapytać archiwum o akta sądowe z tego rejonu (hipoteka) - czy się zachowały i w jakim archiwum ich szukać.
Powodzenia!
AK
może warto skontaktować się:
- z lokalną prasą:
http://www.jedrzejowska.net/index.php?o ... &Itemid=66
- a AP w Jędrzejowie - akta gminy Mierzwin są wprawdzie z wieku XX
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1
ale może warto zapytać archiwum o akta sądowe z tego rejonu (hipoteka) - czy się zachowały i w jakim archiwum ich szukać.
Powodzenia!
AK
- Brozek_Oskar

Mógłby Pan podzielić się swoją wiedzą na forum. Inni też są zainteresowani. 
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
Sroczyński_Włodzimierz

Właścicel majątku Zagaje
sprawdziłbym czy "w myśl artykułu 2 ustawy z dnia 28.10.1950 roku" nie można było wpisać dowolnego imienia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
http://www.informacjaprawnicza.pl/Dokum ... ,0,0,null/
USTAWA z dnia 28 października 1950 r. o zmianie niektórych przepisów prawa o aktach stanu cywilnego.
Art. 2. 1. Na żądanie osoby, w której akcie urodzenia, sporządzonym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, osoba ojca nie jest wymieniona, lub na żądanie przedstawiciela ustawowego takiej osoby, urzędnik stanu cywilnego wpisze do jej aktu urodzenia jako imię ojca jedno z imion zwykle w kraju używanych, czyniąc o tym wzmiankę na marginesie aktu.
Z tego wynika, ze ojcem dziecka wcale nie musiał być Andrzej.
USTAWA z dnia 28 października 1950 r. o zmianie niektórych przepisów prawa o aktach stanu cywilnego.
Art. 2. 1. Na żądanie osoby, w której akcie urodzenia, sporządzonym przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, osoba ojca nie jest wymieniona, lub na żądanie przedstawiciela ustawowego takiej osoby, urzędnik stanu cywilnego wpisze do jej aktu urodzenia jako imię ojca jedno z imion zwykle w kraju używanych, czyniąc o tym wzmiankę na marginesie aktu.
Z tego wynika, ze ojcem dziecka wcale nie musiał być Andrzej.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
jan_kownacki

Zagaje gmina Jędrzejów
Chciałbym stworzyć krótką charakterystyka tej miejscowości , dlatego poszukuje wszystkich informacji o tej miejscowości i jej historii , a także o parafii Mierzwin i parafii Nawarzyce.
- Brozek_Oskar

Zagaje gmina Jędrzejów
"Gerard II opat w Jędrzejowie, aktem spisanym w jego klasztorze, dn. 31 maja 1365 roku, pozwala pod pewnymi warunkami Antoniemu, Piotrowi i Wawrzyńcowi na założenie nowej wsi pod nazwą Sadek, dziś Zagaj w par. Mierzwin." - cytat pochodzi z książki "Historyczny Opis Kościołów, Miast, Zabytków i Pamiątek w Jędrzejowskiem" - reprint z 1930r., autor - ks. Jan Wiśniewski Kononik Sandom. Prob. w Borkowicach.
Pozdrawiam wszystkich którzy zajmują się jakimikolwiek poszukiwaniami w parafii Mierzwin.
Pozdrawiam wszystkich którzy zajmują się jakimikolwiek poszukiwaniami w parafii Mierzwin.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
-
jan_kownacki

Zagaje gmina Jędrzejów
Masz może jakieś informacje , jakie miejscowości należały do parafii Mierzwin i w jakim okresie
- Brozek_Oskar

Niestety nie znam okresu przynależności poszczególnych miejscowości.
Wiem tylko że wcześniej kościół mieścił się w Grudzynach, a po niedługim czasie zaczęto budować kościół w Mierzwinie, lecz ludziom się to nie podobało, że buduje się nowy kościół, jak w Grudzynach już był ,i zaczęli burzyć nocą to co powstawało za dnia. W końcu i tak kościół został przeniesiony do Mierzwina.
Wydaje mi się że mapa administracyjna parafii odkąd powstała nie uległa zmianie. Od XVIII wieku w księgach metrykalnych występują napewno: Mierzwin, Grudzyny, Zegartowice, Bełk, Opatkowice: Drewniane, Murowane, Pojałowskie, Cysterskie ( te 4 wyst. dzisiaj, wydaje mi się że wcześniej któreś z nich nie było oddzielną miejscowością, lecz nie pamiętam które)
oraz Kawęczyn. Do tej parafii należały również folwark Zapusta, Rogalów, oraz nie wiem co to dokładnie było czy folwark czy wieś, czy może coś innego - Olszowiec. Wydaję mi się że jeszcze jakieś osady na terenie tej parafii były, lecz nie potrafię sobie na tą chwilę tego przypomnieć.
A co Pan dokładniej robi na temat charakterystyki Zagaje i parafii Mierzwin, co jeszcze jest w kręgu Pana zainteresowania?
Wiem tylko że wcześniej kościół mieścił się w Grudzynach, a po niedługim czasie zaczęto budować kościół w Mierzwinie, lecz ludziom się to nie podobało, że buduje się nowy kościół, jak w Grudzynach już był ,i zaczęli burzyć nocą to co powstawało za dnia. W końcu i tak kościół został przeniesiony do Mierzwina.
Wydaje mi się że mapa administracyjna parafii odkąd powstała nie uległa zmianie. Od XVIII wieku w księgach metrykalnych występują napewno: Mierzwin, Grudzyny, Zegartowice, Bełk, Opatkowice: Drewniane, Murowane, Pojałowskie, Cysterskie ( te 4 wyst. dzisiaj, wydaje mi się że wcześniej któreś z nich nie było oddzielną miejscowością, lecz nie pamiętam które)
oraz Kawęczyn. Do tej parafii należały również folwark Zapusta, Rogalów, oraz nie wiem co to dokładnie było czy folwark czy wieś, czy może coś innego - Olszowiec. Wydaję mi się że jeszcze jakieś osady na terenie tej parafii były, lecz nie potrafię sobie na tą chwilę tego przypomnieć.
A co Pan dokładniej robi na temat charakterystyki Zagaje i parafii Mierzwin, co jeszcze jest w kręgu Pana zainteresowania?
-
jan_kownacki

- Brozek_Oskar