Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: hniew »

Joanno
Ponieważ niektórzy forumowicze czekają na odpowiedź prawie rok
jeśli kiedykolwiek trafisz na zgłaszanego już przeze mnie Tomasza Trąbczyńskiego vel Trombczynskiego (transliteracja z cyrylicy)
lub
nowość
Walentego Trąbczyńskiego vel Trombczyńskiego, jak podaje Kurier Warszawski "dymissjonowanego junkra, znanego z próżniactwa i pijaństwa, zmarłego w wieku lat 30, w roku 1869, w Warszawie, na przedmieściu Pradze" :)
będę po stokroć wdzięczny za info na pw.
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

taadek61 pisze:witam.mam takie zapytanie czy w tych spisach co pani korzysta to jest też miejsce zamieszkania i imiona rodziców danej osoby.
pozdrawiam tadeusz prażmowski
Witaj
Tadeusz - standartem jest otczestwo < imię ojca > czasami : wyznanie, stan cywilny, ilość posiadanych dzieci, data urodzenia; w publikacjach z lat powiedzmy bardziej współczesnych dodatkowo : ewentualna emigracja, data i miejsce zgonu.

Wykazy nazwisk temat: Wykaz nazwisk w wojsku carskim-opracowanie http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-7847.phtml
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
fargwej

Post autor: fargwej »

Witam,
poszukuję przodków o nazwisku Jewgraf. Stawiam na wojska carskie stacjonujące od 1894 w Grajewie, ale to niekoniecznie musi być wlaściwy trop, raczej moje domysły....
Serdecznie dziękuję.
małgorzata
taadek61

Sympatyk

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej

Post autor: taadek61 »

witam.wcześniej prosiłem o wyszukanie gdzie służył jan prażmowski , który podczas ślubu był urlopowany ślub w 1858r.obecnie doszedł
mi maciej prażmowski który służył w pułku nizowskim i był urlopowany też na swoim ślubie 1857r.obu ojciec miał na imię jakub tylko inna matka.może to wyszukanie by mi coś pomogło z uszanowaniem tadeusz prażmowski
Trojanowska_Renata

Członek PTG

Post autor: Trojanowska_Renata »

Dzień dobry, szukam informacji na temat mojego praprapradziadka. W 1834 roku był starszym wachmistrzem w Warszawskim Dywizjonie Żandarmów.Miał wtedy ok.40 lat.
Nazywał się Ignacy Sienkiewicz.
Ostatnio zmieniony wt 05 kwie 2011, 09:50 przez Trojanowska_Renata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ska3ka

Sympatyk

Post autor: Ska3ka »

EDIT: Dziękuję za informację.
Ostatnio zmieniony wt 08 lis 2011, 22:15 przez Ska3ka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jado »

Podczas indeksacji Parafii Staw natrafiłem w zapisach aktów ślubów na dwa nazwiska związane z tematem,sądzę że to najlepsze miejsce na ich umieszczenie :

rok 1860 - Jan Wędłowski s. Wawrzyńca i Zuzanny -kawaler,żołnierz misjonowany Wojsk Cesarsko Rosyjskich
rok 1858 - Kazimierz Kaleciński s. Ludwika i Rozalii - żołnierz czasowo urlopowany Wojsk Cesarsko Rosyjskich

Jednocześnie zwracam się do Pani Joanny, o sprawdzenie nazwiska : "Jan Grzywacz"

Z góry dziękuję

Jacek
Awatar użytkownika
Lechowski_Cezary

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lechowski_Cezary »

Uprzejmie proszę o wskazówki, gdzie służył mój dziadek - Jan Dachno, (Rodzina Dachno - Dachnowicz pochodziła z kresów, Ukraina) syn Konstantego i Julii z Marsiewiczów ur. 11 września 1894 r. ochrzczony w obrządku prawosławnym w Miechowie. Z opowiadań babci wiem, że przyjeżdżał na koniu w eleganckim mundurze (okres narzeczeństwa) - Olkusz. Jego rodzice mieszkali wtedy w Ogrodzieńcu lub okolicy. Mógl być to rok 1918 w roku 1921 babcia poślubiła Jana Dachno w Bazylice Mniejszej św. Andrzeja w Olkuszu.
Pozdrawiam i dziękuję
Cezary
Ostatnio zmieniony ndz 10 kwie 2011, 19:30 przez Lechowski_Cezary, łącznie zmieniany 1 raz.
gosiewski

Sympatyk

Post autor: gosiewski »

Będę niezwykle wdzięczny za sprawdzenie, czy w posiadanych przez Ciebie wykazach figuruje osoba mojego 4xpradziadka Franciszka Miksiewicza (ur. ok. 1783 r., zm. ok. 1828 r. w Cudnowie na Wołyniu) - majora w służbie carskiej.
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
hannelore

Sympatyk

Post autor: hannelore »

hannelore pisze:Witam

Bardzo proszę o sprawdzenie nstp. nazwisk:
Golbert , Norowski , Chudzik /Hudzik ,
Woźniak , Płachta , Zagożdżon

Z góry dziękuję,za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
witam serdecznie pani Joanno
ponawiam swoją prośbę prawie sprzed roku i mam nadzieję na jakiś mały ślad

pozdrawiam
Agnieszka
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.doszło mi nazwisko karczmarski wojciech syn mikołaja i wiktori pozdrawiam tadeusz
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witam,
Prosze o sprawdzenie nazwiska Stussi, Sztiussi.
Dziekuje i pozdrawiam
Krystyna
dauttieg
Nowicjusz

Post autor: dauttieg »

Witam,
Poproszę o sprawdzenie nazwiska Mikusek Adam.
Dziękuję i pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
ciupalska_maria

Sympatyk

Post autor: ciupalska_maria »

Byłabym bardzo wdzięczna za sprawdzenie nazwiska Ciupalski. Mój dziadek Marian służył w Dragonówce podczas 1szej Wojny Światowej. Chyba w kancelari 225 pułku akermanów. Jestem ciekawa jaki miał stopień wojskowy. Pozdrawiam. Maria
ankate

Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej

Post autor: ankate »

Witam serdecznie, szukam informacji dot. nazwiska Tarafaniuk. Będę wdzięczna za wszelkie dane, pozdrawiam, Anka.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”