Sott

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

o to już coś. Po maturze:) wyruszam w tamte strony.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Joanna.

W rodzinie mojego męża jest liczne grono - około 100 osób. Sottów. Sotów , Sot / pisanych po czesku z daszkiem na literą S / Rodzina pochodzi z Kladna. Od 1900 r. do 1946 mieszkali w Tarnowie . Obecnie mieszkają w Pradze, Chomutowie, Ostrowie, K.Vary i od stuleci Kladno. Sprowadził ich do Polski ktoś z Szottów ,którzy już tu mieszkali wcześniej.
Pozdrawiam, Kornelia
Ostatnio zmieniony wt 19 kwie 2011, 23:50 przez Kornelia_Major, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Witam
Właśnie jestem po rozmowie z moim tatą. Przyznaje, że mogła być odmienna pisownia nazwiska (coś zasłyszane w dzieciństwie) jednak uważa, że powinnam skupić się na pisowni Sott przez dwa t. Przykłady odmiennej pisowni mogły być, ale sporadyczne i nie mają nic wspólnego z nazwiskiem SOT czy SZOT.
Prawdopodobnie rodzina Sottów przybyła z zachodu i osiedliła się w rejonie Wisły. Mogłoby to wskazywać na Olendrów. Jednak jeszcze nigdzie nie znalazłam na to potwierdzenia oprócz: położenia geograficznego, "zawodu" morgownik i wykazu osób w Europie noszących to nazwisko.
Tata, mój pamięta rodzinne rozmowy o wujostwie Sottów z rejonu Młodzieszyna ( w 1897 r. w tej parafii chrzczona była m.in. jego ciotka Antonina Sott). W zachowanych o niej dokumentach, nazwisko też ma pisownię z podwójnym t.
Szukam zatem nadal moich SOTTów i proszę o dalsze wskazówki.
Może ktoś słyszał o Sottach w Petersburgu??

Pozdrawiam
Joanna :)
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

szczesna pisze:Witam
Właśnie jestem po rozmowie z moim tatą. Przyznaje, że mogła być odmienna pisownia nazwiska (coś zasłyszane w dzieciństwie) jednak uważa, że powinnam skupić się na pisowni Sott przez dwa t. Przykłady odmiennej pisowni mogły być, ale sporadyczne i nie mają nic wspólnego z nazwiskiem SOT czy SZOT.
Prawdopodobnie rodzina Sottów przybyła z zachodu i osiedliła się w rejonie Wisły. Mogłoby to wskazywać na Olendrów. Jednak jeszcze nigdzie nie znalazłam na to potwierdzenia oprócz: położenia geograficznego, "zawodu" morgownik i wykazu osób w Europie noszących to nazwisko.
Tata, mój pamięta rodzinne rozmowy o wujostwie Sottów z rejonu Młodzieszyna ( w 1897 r. w tej parafii chrzczona była m.in. jego ciotka Antonina Sott). W zachowanych o niej dokumentach, nazwisko też ma pisownię z podwójnym t.
Szukam zatem nadal moich SOTTów i proszę o dalsze wskazówki.
Może ktoś słyszał o Sottach w Petersburgu??

Pozdrawiam
Joanna :)
Witam!
Nazwisko Sot (v. Sott, ale nie Szot) niewątpliwie pochodzenia niemieckiego (str 244. "Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych" - część 5). Obszerniej o etymologii odpowie Ewa Szczodruch w wątku "Pochodzenie nazwisk".
Szeroko rozpowszechnione. Patrz: http://www.geneaservice.nl/navigator/
Z podobieństwa nazwisk nie wynika oczywiście pokrewieństwo.
W wersji stosowanej w języku rosyjskim (skracano o drugie "t") występowało rzadko w Rosji i na Ukrainie, gdzie do tej pory występuje (mogę podać 8 adresów). W Petersburgu
jest jeden adres:
СОТ ДИНА ШАЕВНА, Коллонтай ул. 36 п
W rejestrze działalności gospodarczej w Rosji z 1902 roku figuruje tylko jedna osoba:
Sot Madachej Lejzerowicz (Сотъ Мардахей Лейзерович)- właściciel sklepu z gotowymi ubraniami w Twerskiej gubernii, m. Torżok (Торжок), Jamskaja Słoboda
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Witam
W metrykach mistrzewickich z lat 1855-1869 występuje kilkanaście razy nazwisko SOT. Dopiero od 1868 roku, kiedy zaczęto pisać po rosyjsku, jest pisane SOTT.
pozdrawiam, Stanisław
Socha

Sympatyk
Adept

Post autor: Socha »

Witam
W Sochaczewie i okolicy mieszka sporo osób o nazwisku Sot, jeśli chodzi o nazwisko Szot też takie występuje.
pozdrawiam Socha
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

szczesna pisze:Witam
Właśnie jestem po rozmowie z moim tatą. Przyznaje, że mogła być odmienna pisownia nazwiska (coś zasłyszane w dzieciństwie) jednak uważa, że powinnam skupić się na pisowni Sott przez dwa t. Przykłady odmiennej pisowni mogły być, ale sporadyczne i nie mają nic wspólnego z nazwiskiem SOT czy SZOT...
Nie ma nic gorszego, niż gdybyś posłuchała sugestii taty! Sam przez lata robiłem ten błąd i przez lata tkwiłem w miejscu w moich poszukiwaniach genealogicznych - moje nazwisko PLIETH. Dopiero "ruszyłem z kopyta", kiedy rozszerzyłem poszukiwania na wszelkie odmienne sposoby zapisu "ze słuchu" tego nazwiska. A jest ich co niemiara, np. PLITT, PLIT, PLITA, PLITOWSKI i naście innych wraz ze sztandarowym przykładem znanego Ci chyba celebryty Brad PITT :mrgreen:
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Ustosunkuję się do powyższych postów.
Z wiadomości rodzinnych wynika, że rodzina przemieszczała się. Na początku z Młodzieszyna chcieli wyemigrować p.p. do Brazylii. Nie udało się, wrócili ale nie pojawili się już w swojej miejscowości. Następny etap to mieszkanie w Warszawie. Po wybuchu I wojny prababka z dziećmi (jak i dlaczego -nie wiem) znaleźli się w Petersburgu, pradziadek został wcielony do armii carskiej w Warszawie. Po wybuchu rewolucji z powrotem przybyli do Warszawy.
Jednak w Rosji mogło zostać któreś z dzieci SOTT i właśnie to próbuję ustalić. Jednak przytoczone przez Pana Jerzego imiona nie wskazują na pokrewieństwo z moją linią.

Nazwisko Sott w tej pisowni rzeczywiście pojawia się tylko na aktach sporządzanych w języku polskim. A co do pochodzenia to niewątpliwie etymologia jest germańska. Pewnie nie dotrę do dokumentów podających skąd przybyli Sotty ale myślę, że były to Niemcy lub Austria. Zawsze zastanawiało mnie dlaczego dziadek (tylko skończył szkołę elementarną + zawodowy staż) a tak dobrze mówił po niemiecku skoro mieszkał w zaborze rosyjskim. No ale te informacje zabrał ze sobą do...

Tak jak pisałam wcześniej zacznę szukać okolice Sochaczewa.

Pozdrawiam wszystkich Państwa i dziękuję za pomysły i podpowiedzi.
Życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.
Do zobaczenia na forum.
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

No tak, ale starsze pokolenie reprezentują jeszcze tylko trzy osoby, w tym mój tata.... :)
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

niemieckojęzyczność, Warszawa, Mazowsze, zabór rosyjski, Kongresówka etc

najczęściej mówimy, piszemy "zabór rosyjski" gdy przychodzi skrótowo o "płd Mazowszu"
tak często, że robimy odcisk pamięciowy, kalkę, wzorzec
mylny

Po rozbiorach Warszawa, Sochaczew, okolice to nie był zabór rosyjski - prawda?:) język rosyjski stał się "popularny/niezbędny/używany" dwa-trzy pokolenia po rozbiorach
patrząc z odległości lat troszkę skracamy perspektywę - zbijając kilka, czas kilkanaście pokoleń, w jedno "za pradziadów"
a dynamika była... to raczej nasze czasy można nazwać stagnacją
większe znaczenie chyba miało 20-50 lat w XVIII, XIX wieku niż w XX/XXI:)
czyli...nie przerzucajmy tej "rosyjskości Warszawy" za bardzo w tył:).., a i w czasach "rosyjskich" poza Warszawą chyba więcej imigrantów było z "Niemiec" niż z "Rosji" (tych prawdziwych:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Rzeczywiście podane przeze mnie dwa nazwiska z terenu Rosji to Żydzi, stąd Twój wniosek, że to nie o tych Sotów chodzi. Ale są jeszcze Sotowie na Ukrainie. Oto ich adresy:
СОТ АННА ЮРЬЕВНА 1979-01-25 ІВАНІВКА НОВА 15
СОТ ИРИНА НИКОЛАЕВНА 1964-04-23 ХАРКІВ СТАДІОННИЙ 6/17
СОТ ЛОРА ДАВИДОВНА 1977-11-02 ЧЕРНІВЦІ КОТЛЯРЕВСЬКОГО 5
СОТ НАДЕЖДА ПЕТРОВНА 1940-09-15 ГОРБОВЕ КОЦЮБИНСЬКОГО 11
СОТ ЛОРА ДАВИДОВНА 1977-10-02 ЧЕРНІВЦІ КОТЛЯРЕВСЬКОГО 4/5
СОТ ВАСИЛИЙ НИКОЛАЕВИЧ 1936-02-25 ПРИБЕРЕЖНЕ ПАРКОВА 1/19
СОТ ДМИТРИЙ ЭРНИКОВИЧ 1987-08-15 ХАРКІВ СТАДІОННИЙ 6/17
O tym jak to nazwisko rozprzestrzeniło się , świadczy rozkład geograficzny na świecie, przy czym różnice w pisowni już omówili poprzednicy. Poszukiwanie pokrewieństwa porzez podobieństwo nazwisk skazane jest na przysłowiową ścianę.

Uwagi:
1) Żydzi w XIX wieku przejmowali różne nazwiska w trybie administracyjnym. Czasem to były kopie nazwisk sąsiadów, czasem pochodne od miejscowości. Nazwiska germańskiego pochodzenia stanowiły dużą grupę wśród nazwisk żydowskich w związku z językiem jidisz. Były też nazwiska polskie, często bardzo nobliwe (Wysocki, Leszczyński). Nazwisko Sot vel Sott nie występuje w słownikach etymologicznych nazwisk żydowskich, opracowanych przez różnych autorów, chociaż na pewno obejmujących tylko najczęściej spotykane, a więc nie wszystkie.
2) Uwaga Włodka Sroczyńskiego o rozwoju Warszawy w czasach tzw. Królestwa Kongresowego jest słuszna. Warszawa była trzecim co do ilości mieszkańców miastem w Cesarstwie, po Petersburgu i Moskwie. Czwartym była Odessa. Pod względem dynamiki przyrostu ludności, Warszawa była na drugim miejscu po Odessie, której rozwój był związany z eksportem zboża z latyfundiów Ukrainy. Odpowiednie porównania można znaleźć w Wikipedii.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Panie Jurku
Dziękuję, za przytoczone adresy Sotów z Ukrainy. Także w nich nie znajduję punktu zaczepienia do moich poszukiwań. Być może rodzina ( gałąź), która została w Petersburgu naturalnie wygasła albo przysłużyła się do tego rewolucja i dalsze zawirowania. Muszę to zostawić bo i tak na razie nie rozstrzygnę.
Sprawa druga sugestie żydowskie. Nie chodziło mi tylko o same imiona, raczej o cechy fizjol. moich przodków. Myślę, że gdyby istniał cień podejrzeń, to wojenne losy mojej rodziny byłyby zupełnie inne. Jednak to inne dzieje.
Natomiast nadal interesuje mnie sprawa Olendrów, czy istnieją metryki, spisy ludności lub inne tego typu dokumenty? Gdzie ich szukać? Większość artykułów z internetu przeczytałam.

Pozdrawiam
Joanna :k:
Pozdrawiam
Joanna

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Sprawdzałem właśnie książkę adresową Petersburga (wraz z satelitarnymi miejscowościami) wydaną w styczniu 1917 roku (druk rozpoczęto w październiku 1916r.). Nazwisko Sot (Sott) tam nie występuje, zarówno wśród mieszkańców stałych, jak i osób, które w czasie przygotowywania wydania opuściły Petersburg (podają dla takich osób ich nowy adres).
Jeśli chodzi o tych Sotów, którzy zostali w Petersburgu, to przypuszczam, że mogli to być tzw "bieżency" (uciekinierzy), którzy w 1915 roku byli całymi rodzinami ewakuowani wgłąb Rosji z terenów zajmowanych przez Niemców (urzędnicy, wojskowi, prawosławni, lekarze). Takie osoby były przez specjalne komitety lokowane w różnych miastach, w tym i w Peterburgu. Wykazy takich przesiedleńców wojennych były wydawane drukiem z podaniem adresów ich zakwaterowania (są do wglądu i zamówienia kopii w Rosyjskim Archiwum Historycznym w Moskwie). W tych wykazach nie ujęto jednak wszystkich osób, bo działania wojenne utrudniałyfunkcjonowanie administracji, a potem była rewolucja, wojna domowa, wojny z państwami odrodzonymi itd. Wiele osób z tej tułaczki nie wróciło i nie można nawet ich śladów odszukać. Tak zaginęła moja prababcia, która z Warszawy ewakuowana była do Petersburga. Już dwa pokolenia mojej rodziny bez rezultatu szukały jakichkolwiek wiadomości o jej losach i losach krewnych mieszkających w Petersburgu, u których zatrzymała się.
Kamień w wodę, albo w piach.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Witam
Wreszcie po latach "posuchy" mogę się pochwalić. Idąc tropem wskazanym przez Państwa natrafiłam na tych "moich Sottów". Co prawda w odnalezionych skanach aktów występuje aż około 20 osób o tym nazwisku :) wszystkie spokrewnione. Ale żeby nie było łatwo, za to śmiesznie, nawet w jednym akcie nazwisko jest różnie pisane :) . Nie ma znaczenia, czy akt jest w języku polskim czy rosyjskim.
Tak bogate znalezisko odkryłam nie w samym Młodzieszynie ale w sąsiedniej parafii.

Bardzo dziękuję również za tych tzw "bieżenców" (uciekinierzy). Panie Jurku, jedna z moich kuzynek coś mi o tym wspominała, ale nic konkretnego nie wiedziałam. Posiadam jedynie kilka zdjęć z tego okresu, zrobionych właśnie w Petersburgu. Pewnie prababcia chciała przesłać je mężowi do kraju.

Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Joanno,
Ksiazka adresowa Petersburga 1912, str. 851.
Сотъ Фрейда Рахмал. В.О.
Sot Frejda c. Rachmal. W.O. ....? 3
Frejda to raczej Frieda, Rachmal ?, Wasilewski Ostrow linia 3.
http://www.litera-ru.ru/knigi/vp1912/pa ... rg1912.htm
W 1895 brak nazwiska Sot ale jest Sote.
Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”