Jakie to nazwisko? - prośba o pomoc - j.polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Problem z odczytaniem nazwiska

Post autor: jakozak »

Szychowicz?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Petronela z Szydrowiczów

Krystyna
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

No i masz babo placek! Nazwisko Szydrowicz nie widnieje w słowniku nazwisk polskich a o Szychowiczach,choć próbowałam nic nigdzie nie znalazłam ( mam podstawy, by sądzić, że nazwisko należy do szlachcianki)
Niemniej dziękuję za pomoc i szukam dalej ,trzeba mi anielskiej cierpliwości (jak nam wszystkim)
pozdrawiam
Aldona
marysia13

Sympatyk

Post autor: marysia13 »

Witam
To może do kompetu, aby placek był cały, dorzucę swoje propozycje interpretacji zapisu.
Pierwsze skojarzenie to ...z Szydworczów , drugie ...z Szychowiczów , oraz ...z Izydorowiczów lub ...z Izydowiczów.
Marianna.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Ja tu bez wątpliwości widzę "z Szychowiczów". To nazwisko figuruje w wykazie nazwisk szlacheckich u Gajla.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Problem z odczytaniem nazwiska

Post autor: Kostkowski »

marysia13 pisze:Witam
To może do kompetu, aby placek był cały, dorzucę swoje propozycje interpretacji zapisu.
Pierwsze skojarzenie to ...z Szydworczów , drugie ...z Szychowiczów , oraz ...z Izydorowiczów lub ...z Izydowiczów.
Marianna.
Poza nazwiskiem Szychowicz (z Szychowiczów) żadne inne nie wchodzi w grę. Można być niepewnym, mieć wątpliwości, ale nie wolno wprowadzać w błąd bzdurnymi skojarzeniami. Osoba szukająca pomocy zwraca się do doświadczonych i oczekuje konstruktywnej odpowiedzi (podpowiedzi), więc powstrzymaj się od siania fermentu i zaśmiecania swoimi Izydobzdurami. Wystarczy przejrzeć sąsiednie akty i przeanalizować pisownię. Pierwszą literą w żadnym razie nie może być "I" a niepodważalnie jest to "S". Proszę spojrzeć na słowo "Sługa" w następnym akcie i słowa "Stawili się" w każdym z sześciu aktów i powstrzymać się od takich Izydobzduroporad!
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności dla wszystkich
W. E. Kostkowski
marysia13

Sympatyk

Post autor: marysia13 »

Witam
Moim celem nie jest i nie było jak do tej pory :
"siania fermentu i zaśmiecania swoimi Izydobzdurami" oraz : "bzdurnymi skojarzeniami "
Staram się pomagać w miarę moich możliwości oraz braku doświadczenia.
Pozdrawiam Marianna.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Oczywiście mam świadomość, że tu wszyscy są życzliwi i z serca chcą pomóc, ale lepiej kierować się rozsądkiem i nie być w gorącej wodzie kąpanym. Czasem lepiej powstrzymać się od pomocy pochopnej i nieprzemyślanej.
Proszę pomyśleć jak czuje się osoba mająca do sprawdzenia dwie wersje nazwiska w tym jedną pewną, gdy dostanie kilka dodatkowych i do tego sprowadzających na manowce.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
W. E. Kostkowski
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

aldonalata
Nazwisko Szydrowicz nie widnieje w słowniku nazwisk polskich

ale jesli wpisac w google to wyniki wyszukiwania pokazują, że to nazwisko obecnie występuje w Polsce oraz można je znaleźć na http://www.jewishgen.org/jri-pl/psa/nod4.htm

Zapis litery d w analizowanym nazwisku jest identyczny jak w wyrazach urzędnik, urodzona, wdowa itd ale się nie upieram może być i Szychowicz chociaż układu liter ch nie dostrzegam aby porównać.

Krystyna
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

Do tego placka nawarzyłam sobie piwa :) To zapraszam na szklanicę!
Jeszcze bedę porównywać "ch" i "dr" z innymi aktami .W niektórych słowach jest " d" pisane zupełnie inaczej np w słowie "obadwa"
Tylko powiedzcie proszę jak ugryźć tych Szychowiczów w Karczewie,gdzie aktu urodzenia Petronelli nie znajdę.Może ktos da mi jakąś wskazówkę?
Wszak cieszę się,że mam czym częstować i placek i piwo :)
Rzeczywiście Gajla nie sprawdziłam . To "świeżo upieczona" 4xprababka.
Wszystkim dziękuję pięknie za pomoc i proszę o jeszcze
Aldona
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Jakie to może być nazwisko ?

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Witam, potrzebuję pomocy w odczytaniu zapisanego przez Amerykanów nazwiska "Walenty Zbzszyana". Czy to Spsiana? Spszana? Spszyna? Zbrzyna ?
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Maria
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Potrzebne źródło tej informacji i skan.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Sławku, napisałam to dokładnie tak jak jest na liście. Ale podaje stronę, bo może ktoś znajdzie jeszcze coś dla siebie.
Żródło tej informacji to strona: http://www.rootsweb.ancestry.com/~instj ... uckys%20B/
pozycja: 008_births_barczak_to_barrett.doc 03-Apr-2008 14:39 52K

Strona główna z linkami w których jest wiele nazwisk polskich to: http://www.rootsweb.ancestry.com/~instjose/
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Niestety Pani Mario
To typowe dla cenzusów .
Zresztą się nie dziwię .
Mamy szeleszczący język .
Nie da rady wymyśleć nazwiska .Tylko ktoś kto zna daty listów przewozowych albo okoliczności może to rozwikłać .
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mario

z pewnością chodzi o nazwisko Zbrześny albo Zbrzeźny - proszę spojrzeć na skan nr 077 (076 też można):
http://www.rootsweb.ancestry.com/~instj ... uckys%20Z/

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”