Ciechanów i okolice: księgi ludności stałej i niestałej

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Ciechanów i okolice: księgi ludności stałej i niestałej

Post autor: MAZale »

Poszukuję informacji na temat ksiąg ludności stałej i niestałej prowadzonych dla Ciechanowa i okolicznych wsi. Czy ktoś z Państwa wie może czy księgi te zachowały się i gdzie są przechowywane?

AP Mława w zasadzie nie posiada ksiąg ludności z terenu powiatu ciechanowskiego poza kilkoma (8) jednostkami archiwalnymi stanowiącymi fragmenty (szczątki) w bardzo złym stanie fizycznym z terenu gminy Sońsk.

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Baza SEZAM wskazuje, iż dla Ciechanowa zachowały się różne spisy ludności, księgi meldunkowe itd. - ale są to dokumenty powojenne:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=85336

Ciebie interesuje pewnie okres przedwojenny, skoro mowa o kls-ach ?

Pozdrawiam,

Aneta
Awatar użytkownika
MAZale

Sympatyk

Post autor: MAZale »

Witam,
W nawiązaniu do tematu.
Ściśle rzecz biorąc okres 1870-1920. Próbuję zwerifikować i uzupełnić informacje pochodzące z ksiąg metrykalnych. Wynika z nich, że rodzina mojego ojca osiedliła się w okolicach Ciechanowa prawdopodobnie w latach 70-tych XIX wieku. Pochodziła z Prus Wschodnich (Sensburg). Próbuję ustalić czy i kiedy przyjęła poddaństwo rosyjskie. Może są jeszcze, jakieś inne źródła, które pozwalałyby na ustalenie tego rodzaju faktów.

Szukałem informacji na temat ksiąg ludności stałej prowadzonych dla Ciechanowa i okolicznych wsi. Próbowałem dowiedzieć się czegoś w AP Mława. W odpowiedzi uzyskałem informację, że Archiwum w zasadzie nie posiada ksiąg ludności z terenu powiatu ciechanowskiego poza kilkoma
(8) jednostkami archiwalnymi stanowiącymi fragmenty (szczątki) w bardzo złym stanie fizycznym z terenu gminy Sońsk.
Nasunęła mi się jednak ta sama wątpliwość co Państwu: czy to, że ksiąg nie ma w archiwum oznacza, że przepadły, nie zachowały się? Może są w gminach?
Czy ktoś z Państwa prowadził może poszukiwania na tym terenie?
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

polecam dobrą stronę o Ciechanowie, nagrodzoną w konkursie "Syrenka w Sieci" przez magazyn Stolica:
http://www.architektura-ciechanowa.pl/index.html

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”