Pilzneński pow. 1772 - mapa

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jeronimo_77

Sympatyk

Post autor: jeronimo_77 »

mapa powiatu pilzneńskiego 1772

czy istnieje mapa powiatu pilzneńskiego przed zmianą granic administracyjnych po 1772?

czy jest możliwe, aby jedna wieś z danej parafii należała do powiatu pilzneńskiego a druga z tej samej parafii np. do ziemi sanockiej?

innymi słowy czy można określić grancie powiatu na podstawie granic parafii?

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1. Czy istnieje mapa powiatu pilzneńskiego przed zmianą granic administracyjnych po 1772?

A co przeszukałeś? Żeby nie powielać... i czy interesuje Cię "cokolwiek" czy on-line i dokładna?:)

2. Czy jest możliwe, aby jedna wieś z danej parafii należała do powiatu pilzneńskiego a druga z tej samej parafii np. do ziemi sanockiej?
Nie umiem odpowiedzieć, ale pytanie ciekawe:) Trochę dookoła odpowiem:
wydaje mi się (na podstawie innych regionów): możliwe, że zapis znajduje się w sąsiedniej parafii, choć ze względu na miejsce zamieszkania wydawałoby się, że "powinno być " gdzie indziej

czy "ziemia sanocka" to nie o oczko wyżej, a odpowiednikiem "powiatu pilzneńskiego" byłby np "powiat biecki"?
jakie konkretnie parafie Cię interesują?

3. Innymi słowy czy można określić grancie powiatu na podstawie granic parafii?
moim zdaniem: bezpośrednio -nie! można się wspomóc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jeronimo_77

Sympatyk

interesuje mnie coś o dokładności zbliżonej do mapy sądeczyzny w r. 1629 Stamirskiego, wystarczy, że będzie informacja nt. "wsi granicznych", Stamirski podaje dokładną granicę powiatu sądeckiego z powiatami bieckim i szczyrzyckim, mapa oparta jest właśnie na granicach parafii (z jednym wyjątkiem)

ps.

ziemia sanocka składała się z jednego powiatu
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to chyba nie zrozumiałem pytań
pytasz o "tuż przed 1772"?
opierasz się na założeniu że granice parafii znasz i chcesz na tej podstawie granice powiatów przed 1772

teren wątpliwy to:
Brzyska,
Szebnie,
Jedlicze

tak?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jeronimo_77

Sympatyk

czy istnieje mapa powiatu pilzneńskiego z dokładnością "do wsi"?

teraz lepiej?

skoro w 1773 r. wprowadzono cyrkuły podałem datę 1772 jako ostatni rok obowiązywania starego podziału administracyjnego, ale nie jestem do niej jakoś szczególnie przywiązany, może być mapa na dzień 1.04.1750; nie sądzę, żeby grancie powiatów były aż tak płynne żeby to robiło różnicę
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Prowincja Mało Polska Województwo Krakowskie
miało następujące powiaty
w 1772 roku:.Kraków,Sandec,Biecz,Proszowice,Xiąż,Czchów,Lelów,Szczerzycz,Xięss.Oświęcimskie,Pow.Oświęcim,Zator.
Są to nazwy umieszczone na mapie z 1772 wydanej w Paryżu,Carte de la Pologne divisee par provinces et palatinats par districts

Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
jeronimo_77

Sympatyk

tak, mapa ta jest bardzo pomocna, myślałem jednak o współczesnym opracowaniu naukowym uwzględniającym granice administracyjne z tamtego okresu

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b5905205z

Ps.

Księstwa oświęcimskie i zatorskie, po włączeniu do Korony (do woj. krakowskiego) w 1564 r. utworzyły powiat śląski, granica biegła po górnej Wiśle.
saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Witam,
dysponuję rejestrem poborowym powiatu pilzneńskiego z 1629.r. Jest on opatrzony indeksem z nazwami występujących w nim miejscowości oraz indeksem posesorów. Może Cię to zainteresuje?

Pozdrawiam
Piotr
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Mogę wysłać kopię wycinka mapy z granicami powiatu pilzneńskiego.

Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
jeronimo_77

Sympatyk

Jedlicze na pewno były w powiecie pilzneńskim, podobnie Dobieszyn, granica w tym rejonie biegła po Jasiołce. Granica trzech powiatów była zapewne w okolicy wsi Zręcin (biecki) i wsi Szczepańcowa (sanocki). Dalej biegła do Wisłoka pozostawiając Krosno po stronie sanockiej.

Granicznymi wsiami były więc Świerzowa, Polanka, Turaszówka. Dalej na północ Wisłokiem, skręcając za Odrzykoniem (sanockie) a przed Bratkówką (pilzneńskie) na wschód w kierunku Domaradza (sanockie) i Lutczy (pilzneńskie). Między Gwoźnicą a Baryczą był kolejny punkt graniczny trzech powiatów (Przyboś).

Klucz brzyski był dobrem tynieckim, same Brzyska były raczej w pilzneńskim. Pytanie o Wróblową i Lipnice nadal otwarte. Tu nie wiem gdzie przebiegała granica z bieckim. Dalej na zachód biegła naturalnie pasmem górskim.

Jeżeli chodzi o Szebnie i Moderówkę to także problem. Choć przed wojną między tymi wsiami biegła granica między powiatem jasielskim i krośnieńskim. Może to jest wskazówka. Być może Szebnie, Chrząstówka i Niepla były w bieckim a Przybówka, Wojaszówka, Bajdy i Moderówka już w pilzneńskim. Czas pokaże.

PS.

Panie Mieczysławie, a może w księgach z Ustrobnej są jakieś informacje? Jak duża była ta parafia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”