Duplikaty ksiag

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Duplikaty ksiag

Post autor: kaphis »

Witam

Jestem poczatkujaca osoba w genealogi. Powoli ucze sie nowych rzeczy. Na forum PomTG podpiolem sie pod watek w celu odczytania fragmetu wpisu. Sprawa wygladala tak ze zamiast imienia i nazwiska ojca dziecka w akcie chrztu podano ze byl cytuje odczyt i tlumaczenie :

Bürgers und Schneiders

Bürger = mieszczanin, obywatel miejski, mieszkaniec miasta

Schneider = krawiec

Podaje link do zdjecia z tym wpisem

https://www.familysearch.org/search/ima ... 8866_00145

Imie i nazwisko ojca odczytalem z innej ksiegi z ktorej dwa ostatnie lata sa przepisane do nastepnej ksiegi.

Podaje link do zdjecia ze wczesniejszej ksiegi

https://www.familysearch.org/search/ima ... 8866_00126

Dla mnie jako poczatkujacego sprawa na tym etapie byla zadowalajaca gdyz poznalem imiona kolejnych swoich przodkow.W momencie gdy napisalem ze wpisy dotycza roku 1766 zwrocono mi uwage ze jedna z ksiag musi byc duplikatem i dlatego w 2 ksiegach sa wpisy dotyczace tych samych osob . Nie trudno zauwazyc ze imiona, nazwiska . miejsca i daty sie powtarzaja. W tym wypadku sprawa dotyczy parafi Wszystkich Swietych w Gliwicach. Slyszalem juz , ze w parafiach robiono kopie ksiag ktore oddawano do archiwow diecezjalnych. Jak to jest z tymi duplikatami? Od kiedy pojawilo sie polecenie robienia ksiag duplikatow? Zawieruchy historyczne doprowadzily do zniszczenia , kradziezy , schowania ksiag z ktorych do dzisiaj wiele jest na listach poszukiwanych. Zawsze istnieje szansa ze jezeli gdzies np. w pozarze utracono ksiegi w innym miejscu znajduje sie jej duplikat.Mysle ,ze tak jak mi zasugerowano sprawa jest warta wiekszej uwagi. Chetnie poznam opinie osob bardziej doswiadczonych w tym temacie.

Pozdrawiam

Marek Zajac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”