Stare zdjęcia

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

patrykczapski

Sympatyk

Stare zdjęcia

Post autor: patrykczapski »

Witam .
Mam pytanie z kąt wziąc stare zdjęci np 1925 r z okolic kieleckich .
Chodzi mi o zdjęcia 2 osób Zofi Maluszczak Po ślubie Borek i jej Matki Józefi nazwiska panieńskiego nie znam z pierwszym mężem Maluszczak a z dróbim borek .Zofia urodziła się w 1889 r prawdopodobnie w Płuckach gmina Łagów
umarła 1970 r w Siedliskach powiat Legnica gmina Miłkowice .Józefa nie wiem gdzie się urodziła ale napewno mieszkała w Płuckach a potem na starośc przyjechała do córki do Siedlisk . Nikt nie ma zdjęcia ani jednej ani drugiej a zdjęcie męża Zofi Jana Borka mam więc prosze o odpowiedz !!!
Obie dobrze pamiętam więc je rozpoznam !!
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Stare zdjęcia

Post autor: anowi1958 »

Jeżeli osoby te wyjeżdżały na roboty sezonowe do Niemiec lub innych krajów to można poszukać w AP w Kielcach. Zachowało się sporo zdjęć z różnych gmin w aktach np."Paszporty na wyjazdy zarobkowe do różnych krajów" lub "Emigracja sezonowa - zaświadczenia rejestracyjne" itp. Akta te zgromadzone są w zespole 101 - Starostwo Powiatowe Kieleckie. Proszę zerknąć w bazę ELA.
Iwona
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Proszę też przeczytać watki w Temacie:

Jak i skąd zdobyć zdjęcie przodka ? http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-5978.phtml

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”