Polegli w I Wojnie Światowej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Wiesiek14

Sympatyk

Post autor: Wiesiek14 »

Witam serdecznie !

Pragnę podzielić się informacjami , jakie znalazłem o cmentarzach z I WŚ.

Dwie publikacje odnośnie obecnego woj. lubelskiego tj. "Cmentarze wojenne z lat I wojny światowej w dawnym województwie lubelskim" autorstwa Marcina Dąbrowskiego wyd. Towarzystwo Naukowe KUL oraz "Cmentarze województwa zamojskiego " Danuty Kawałko, Zamość 1994.

Z opracowań tych możemy się dużo dowiedzieć o położeniu wielu cmentarzy,zwłaszcza tych, które nie były ujęte w ewidencji.
Nie ma wprawdzie opracowanych inskrypcji,ale jest podana przybliżona liczba pochówków .Opracowania o grobownictwie wojennym po stronie
rosyjskiej oraz po stronie austro-węgierskiej i niemieckiej.Opisano również grobownictwo wojenne w woj. lub. w latach międzywojennych.
Z tego co się orientuję to i tak nie znajdziemy wszystkich byłych cmentarzy I wojennych,ale szukać i opracowywać warto.Wiem to sam po sobie. Ciągle brak mi czasu, a mam namierzonych kilka obiektów.
Pozdrawiam Wszystkich "grzebiących" się w temacie Wiesiek
dziadek

Post autor: dziadek »

Witam!!!

Dodam coś od siebie na temat pozycji o cmentarzach z okresu I wojny światowej w województwie lubelskim (w obecnych granicach):

- Konefał Jan, Jastków 1915. Historia i pamięć, TN KUL, Lublin 2003,
o cmentarzu legionistów poległych pod Jastkowem (i nie tylko) w rozdziale VI, s.119-135,
- Polski Adam, Pamięć dla pokoju. Cmentarze z okresu I wojny światowej w gminie Fajsławice województwo lubelskie, TPF, Fajsławice 1996,
niewielka rozmiarami, ale świetna pozycja, dokładne opisy 3 cmentarzy, listy poległych i pochowanych,
- Biegalska Janina, Historia wsi Niedrzwica Kościelna (do roku 1939), TP Niedrzwicy Kościelnej, Lublin-N.K. 2000, na s.17 informacja na temat cmentarz wojennego w N. K. (na temat tego obiektu praktycznie nigdzie nic nie ma),
- Florek Marek, Zabytkowe cmentarze i mogiły w Polsce. Województwo tarnobrzeskie, OOZK, Warszawa 1995, wiele informacji na temat cmentarzy wojennych (i nie tylko) ze wszystkich okresów, w tym I wś,
- Maraśkiewicz Jan, Zabytkowe cmentarze i mogiły w Polsce. Województwo bialskopodlaskie, OOZK, Warszawa 1995, wiele informacji na temat cmentarzy wojennych (i nie tylko) ze wszystkich okresów, w tym I wś,
- Studia i materiały. Wykaz zabytkowych cmentarzy w Polsce. Województwo chełmskie, OOZK, Warszawa 1996, lakoniczne/podstawowe informacjie na temat cmentarzy (w tym wojennych z I wś),
- Studia i materiały. Wykaz zabytkowych cmentarzy w Polsce. Województwo bialskopodlaskie, OOZK, Warszawa 1996, lakoniczne/podstawowe informacjie na temat cmentarzy (w tym wojennych z I wś),

Województwa: chełmskie i bialskopodlaskie całkowicie weszły w skład obecnego województwa lubelskiego, a tylko część tarnobrzeskiego.

Posiadam jeszcze kilka tytułów dotyczących obecnych województw: świętokrzyskiego, małopolskiego i podkarpackiego.

Co do pozycji podanych przez Wieśka, to polecam Danutę Kawałko (solidna praca), natomiast Marcin Dąbrowski popełnił trochę błędów, szczególnie w opisie lokalizacji omawianych przez siebie obiektów (lokalizacjia niedokładna lub całkowicie błędna, co do treści też można mieć trochę zastrzeżeń).

Zbieram wszelkie informacje (książki, artykuły, zdjęcia) na temat cmentarzy wojennych (i działań wojennych) z okresu I wojny światowej w województwie lubelskim (w obecnych granicach). Osobiście odwiedziłem około 35 obiektów. Posiadam setki zdjęć, całych cmentarzy, jak i pojedynczych nagrobków, na podstawie, których odtwarzam listy poległych. Z literatury, którą posiadam stworzyłem listę cmentarzy, kwater wojennych i pojedynczych mogił (obiekty istniejące i niezachowane), która zawiera kilkaset (około 350) miejscowości. Mam trochę utrudnione zadanie ponieważ interesuję się lubelszczyzną, a mieszkam w Kielcach.

pozdrawiam dziadek (Grzesiek K.)
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Witaj Grzegorzu
Widzę, że jedziemy w tym samym kierunku. Jak widzisz po naszym forum, to rzadkość. Czujemy się z Witkiem, z którym ciągniemy ten projekt, jak błędni rycerze :)
Mam nadzieję, że nawiążemy współpracę?
Wysłałem wiadomość na Twój priv.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Boroch_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Boroch_Marek »

Co dzieje się z mogiłami z I Wojny Światowej ?
Oto artykuł w Wyborczej na stronie
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,3488 ... udowy.html
Na szczęście jest już w bazie
http://www.polegli.tgcp.pl/miasto.php?l ... 03&order=n
pozdrawiam
Marek Boroch
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam,
polegli na I wojnie światowej - Europa południowa, zachodnia:
maria.j.nie pisze:
bo-maćkowiak pisze: Witam! Podaję stronę w języku francuskim,angielskim i niemieckim
http://www.chemindesdames.fr/
Zawiera informację dotyczące I wojny światowej na terenie Francji:
wyszukiwarkę nazwisk poległych żołnierzy, cmentarzy
oraz historię walk …,
nie tylko armii niemieckiej.
Oto wyszukiwarka poległych http://www.memorial-chemindesdames.fr/p ... vancee.asp
znalazłam tam wiadomości o moim pradziadku, … wcielonym do armii pruskiej,
który zginął w 1918r.na froncie zachodnim. Pozdrawiam Bożena
wątek : Armia Pruska-polegli Polacy w Belgii,Francji,Rosji,Polsce...

Cmentarze I wojny światowej
"Stronę tę poświęciłem galicyjskim (ale nie tylko) cmentarzom wojennym z
okresu pierwszej wojny światowej
. Chcę zaprezentować na niej
głównie swoje zdjęcia wszystkich 400 cmentarzy w Galicji Zachodniej,
trochę mniej znanych czy też trudniej dostępnych zdjęć archiwalnych i innych informacji.
Strona ta ma charakter czysto amatorsko - hobbystyczny, ..."
wątek : Wyszukiwarka miejsc pochówku – linki
Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Skoro jesteśmy w wątku dotyczącym poległych w I Wojnie Światowej, to może warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną stronę, którą z dużym poświęceniem tworzy kilkanaście osób spośród tego forum?
Chodzi o "Poległych w I Wojnie Światowej"

Zapewne przez roztargnienie nikt dotychczas nie dopisał linku do tej strony w wątku "Wyszukiwarka miejsc pochówku".
A chyba warto, choćby z tego powodu, że strona "Polegli" zawiera 34 tysiące nazwisk ofiar wojny, uwzględnia 2,5 tysiąca miejsc i zilustrowana jest 3 tysiącami zdjęć.

Skoro powyżej mamy link do strony o 400 cmentarzach galicyjskich zawierającej jedynie opisy architektoniczne i historyczne cmentarzy, bez bazy pochowanych tam osób, to tym bardziej strona Poległych powinna się tam znaleźć.
Cóż. Cudze chwalicie, a swego nie znacie.
Wszak Polegli, to swego rodzaju część składowa niniejszego portalu "genealodzy.pl", a ponoć pod latarnią najciemniej. :)
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”