Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie (koment
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=383&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
-
jeronimo_77

-
wolenski_pipis

Autor "Herbarza szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie", tom I, korzystał z 69 źródeł, w tym z bardzo licznych wypisów z akt parafialnych.
Gdzie dostępne dane?, bo mam tam parę "swoich" nazwisk i chętnie obejrzałabym biogramy tych osób.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
-
jeronimo_77

-
andrzejkapron

1. w tytule powinno być: ziemia łukowska
2. to nie jest Lubelszczyzna
3. w tym wypadku chodzi o woj. lubelskie, albo dawną Małopolskę
4. dziwne są te bardzo liczne akta parafialne
Gdzie można zobaczyć fragment tej książki?
2. to nie jest Lubelszczyzna
3. w tym wypadku chodzi o woj. lubelskie, albo dawną Małopolskę
4. dziwne są te bardzo liczne akta parafialne
Gdzie można zobaczyć fragment tej książki?
-
wolenski_pipis

Są znane trzy definicje Lubelszyzny, w tym ta, która umieszcza ten region między Wisłą a Bugiem, nie licząc jedynie wschodnich okolic Warszawy – takie terytorium składałoby się z dwóch części: Lubelszczyzny właściwej (okolice Lublina, Chełma i Zamościa) oraz Podlasia Południowego (okolice Siedlec, Garwolina, Białej Podlaskiej i Włodawy); w tym sensie nazwa „Lubelszczyzna” może też stanowić synonim województwa lubelskiego z czasów II Rzeczypospolitej.
Nie pisałem o "licznych aktach parafialnych", ale o "wypisach z akt parafialnych", których jest w opracowaniu kilka tysięcy. Jeżeli wypis (czyli odpis) z akt parafialnych jest dziwny, to ja już nic nie rozumiem.
Nie pisałem o "licznych aktach parafialnych", ale o "wypisach z akt parafialnych", których jest w opracowaniu kilka tysięcy. Jeżeli wypis (czyli odpis) z akt parafialnych jest dziwny, to ja już nic nie rozumiem.
Kupiłabym, choćby w celach "ogólnorozwojowych". A może Domański i Sawicki to te właśnie okolice? Ale czy Pan jest autorem? Woleński - Woliński? Ziemia Łukowska intrygowała mnie od dawna, pamiętam jak w bardzo dawnych jeszcze czasach kiedy podróżowalam rowerowo w okolicach Warszawy długo czekałam na wydanie tomu katalogu zabytków o tej okolicy i zwlekałam z podróżą w tamte strony. Ale tam gdzie dotarłam to "dech w piersiach zapierało", bo Ziemia Łukowska jest bardziej pagórkowata niż Mazowsze. A potem zmieniły się preferencje krajoznawcze (na dalsze okolice) i w sumie Ziemi Łukowskiej nie poznałam tak jak trzeba.
Byłby "numer" gdyby moi Domańscy i Sawiccy okazali się być z Ziemi Łukowskiej. Jak będzie w księgarni to już jutro kupię.
Właśnie Sawicki jest u mnie określony w metryce urodzenia dziecka jako "uczciwy" (to w nawiązaniu do zajawek o książce, gdzie jest wymienione, że ci honestus z Ziemi Łukowskiej to też była szlachta).
Łucja
Byłby "numer" gdyby moi Domańscy i Sawiccy okazali się być z Ziemi Łukowskiej. Jak będzie w księgarni to już jutro kupię.
Właśnie Sawicki jest u mnie określony w metryce urodzenia dziecka jako "uczciwy" (to w nawiązaniu do zajawek o książce, gdzie jest wymienione, że ci honestus z Ziemi Łukowskiej to też była szlachta).
Łucja
-
wolenski_pipis

Tak, jesten autorem "Herbarza szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie" tom I. W książce odnajdzie Pani informacje o Domańskich (na 4 stronach, najstarsza informacja z 1416 r., pochodzą z Domanin, w parafii Ulan, w ziemi łukowskiej ) oraz o Sawickich (na jednej, najstarsza informacja z 1580 r., z dóbr Sawice, w parafii Przesmyki na Podlasiu), Sawiccy, obszerniej występują w tomie II. Herbarz, jest do kupienia na allegro, u Wydawcy lub w księgarniach internetowych, może też być w EMPIK-u.
Pozdrawiam - Marek Woliński
Pozdrawiam - Marek Woliński
-
andrzejkapron

Proszę się nie dziwić moim dociekaniom, po tym jak zobaczyłem stronę wydawnictwa: http://www.ckh.szczecin.pl/index.php?strona=sklep
A tytuł jest po prostu nieudany.
Sprawę Lubelszczyzny Pan naciąga, bo w reklamie pisze Pan trochę inaczej,
a niewygodny błąd ortograficzny "Ziemia Łukowska" przemilcza.
Wypisy z akt oczywiście, tylko nie napisał Pan o jakie chodzi.
Andrzej
A tytuł jest po prostu nieudany.
Sprawę Lubelszczyzny Pan naciąga, bo w reklamie pisze Pan trochę inaczej,
a niewygodny błąd ortograficzny "Ziemia Łukowska" przemilcza.
Wypisy z akt oczywiście, tylko nie napisał Pan o jakie chodzi.
Andrzej
-
jeronimo_77

Ja kupiłem, zapowiada się b. ciekawie, zwłaszcza, że to obszar wielu gniazd rodowych np. Krasuskich.
-
Sawicki_Julian

Witam , mojm zdaniem napisanie książki z historii dawnych czasów oparte o źródła wiedzy heraldyków to jest tak jakby dostał na talerzu dobry obiad za parę groszy,wiem że koszty i trud napisania książki jest ogromny . Chcąc coś znaleźć w dzisiejszych czasach wśród ludzi którym historia naszych przodków jest obojętna tak jak wczorajszy obiad, dlatego trzeba docenić a ni wytykać błędy ze coś tam nie tak napisane .Chcąc pokazać ze się jest lepszym to napisać biografię swoich przodków opartych np. na metrykach , na pewno będzie ciekawa tylko to jest trudniejsze od złożenia samochodu .Może należy się tym co piszą dobre książki o prawdziwej historii pochwała , a nie tępienie chęci w przekazaniu wiadomości o życiu naszych przodków. Dodam ze sam jestem ciekawy co tam pisze o Sawickich , ich imiona i jakiego są herbu ,wiem że w latach 1550 właśnie z Łukowa Sawiccy przybyli na Ziemię Sandomierską do Opatowa. Pozdrawiam - Julian Sawicki.
Witam
Zakupiłam Herbarz. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Ładnie wydany, cena przystępna, treść wygląda interesująco.
pozdrawiam
Danka
Zakupiłam Herbarz. Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Ładnie wydany, cena przystępna, treść wygląda interesująco.
pozdrawiam
Danka
-
StaromłyńskiDuda
Witam. Czy spotkał się Pan przy opracowywaniu książki z nazwiskiem Szczeblewski? Chodzi mi o Żelechów, Wolę Żelechowską i okolice. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Wojciech.
Pozdrawiam,
Wojciech.