Kisielewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kobalka

Sympatyk

Kisielewski

Post autor: kobalka »

Witam !
Poszukuję przodków o nazwisku Kisielewski . Mój dziadek to Czesław Kisielewski ur. 7 listopad 1907 roku. syn Ludwika i Joanny Kisielewskich .i Tu ślady się urywają. a jeszcze parę informacji . Czesław miał braci : Konrada i Zygmunta. Przed wojną mieszkali w Grudziądzu gdzie pradziadek zajmował się kowalstwem . Wzmiankę o nim z nalazłam tutaj http://www.express.bydgoski.pl/look/now ... 7&IdTag=38
w czasie wojny Czesław walczył w okolicach Gdańska . Został schwytany i wywieziony na przymusowe roboty do Cukrowni pod Szczecinem.Po wojnie został latarnikiem w Darłowie gdzie osiadł wraz z małżonka Zytą KIsielewską zd Golubińska . Tyle pamietam z opowiadań. Prosze o pomoc . Pozdrawiam Katarzyna Kobalczyk zd Kisielewska
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Re: Kisielewski

Post autor: Jurek_Plieth »

kobalka pisze: Czesław miał braci : Konrada i Zygmunta. Przed wojną mieszkali w Grudziądzu gdzie pradziadek zajmował się kowalstwem . Wzmiankę o nim z nalazłam tutaj http://www.express.bydgoski.pl/look/now ... 7&IdTag=38
Niektóre przedwojenne książki adresowe Grudziądza znajdziesz w tym miejscu: http://kpbc.umk.pl/dlibra
kobalka

Sympatyk

Jurku dziekuję Ci bardzo znalazłam już jakiś ślad . Mój pradziadek mieszkał w Grudziądzu przy ulicy Matejki 4 był kowalem a zarazem administratorem domu . Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej . Nie wiem np jakie miała panieńskie nazwisko jego żona Joanna . Jeszcze raz dziekuję
Katarzyna Kobalczyk
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

kobalka pisze:Mój pradziadek mieszkał w Grudziądzu przy ulicy Matejki 4 był kowalem a zarazem administratorem domu . Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej . Nie wiem np jakie miała panieńskie nazwisko jego żona Joanna .
Masz szczęście, bo USC w Grudziądzu jest niezwykle przyjazny genealogom i z łatwością można stamtąd uzyskać kopie wszelkich akt metrykalnych. Wiem co piszę, sam z urodzenia jestem Grudziądzaninem i od długiego czasu prowadzę korespondencję z w/w USC: ul. Mickiewicza 28/30, 86-300 Grudziądz. Mając np. kopię aktu zgonu krewnego, ew. kartę meldunkową z Grudziądza (z tym trudniej w USC i szukać musisz raczej w AP w Toruniu), znajdziesz tam informację o nazwisku panieńskim żony interesującego Cię krewnego.
Powodzenia.
kobalka

Sympatyk

Dziękuję Ci bardzo napewno skorzystam z twojej rady i spróbuję wystapić z pismem do tego Urzędu . Mam pytanie czy znając tylko imię i nazwisko swojego pradziadka oraz poprzednie miejsce zameiszkania mogę USC w Grudziądzu prosić o jakiekolwiek dokumenty dotyczącego tej osoby , czy trzeba mieć dokładniejsze dane?. Sęk w tym że dziadek niechętnie wspominał o przeszłości . Jestem bardzo ciekawa wszystkiego czego dotyczy mojego dziadka jak i pradziadka bo mój dziADEK na pewno urodził się w Grudziądzu . Jeszcze raz dziękuję . Byłabym wdzięczna za odpowiedź na moje pytanie . pozdrawiam
Katarzyna Kobalczyk
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

kobalka pisze:Dziękuję Ci bardzo napewno skorzystam z twojej rady i spróbuję wystapić z pismem do tego Urzędu . Mam pytanie czy znając tylko imię i nazwisko swojego pradziadka oraz poprzednie miejsce zameiszkania mogę USC w Grudziądzu prosić o jakiekolwiek dokumenty dotyczącego tej osoby...
W USC możesz wyłącznie zamówić kopie dokumentów, które oni posiadają, a więc: akt urodzenia, akt ślubu i akt zgonu. Jeśli dziadek urodził się, żenił, lub umarł w Grudziądzu, to USC w Grudziądzu jest dobrym adresatem dla takiego podania; w innym przypadku musisz zwrócić się do urzędu, który terytorialnie odpowiada za urodzenie, ślub, lub zgon krewnego. Dobrze znać chociaż przybliżoną datę urodzenia, ślubu, lub zgonu, aby nie zniechęcać urzędniczki poszukiwaniami w obrębie kilkudziesięciu lat.
kobalka

Sympatyk

I Tu właśnie jest problem . Dziadek Czesiek nieżyje już od 1987 roku , jego bracia też no ale cóz postaram się . z księgi adresowej wynika tylko tyle że na tej ulicy mieszkał w określonym roku . Będzie trudno, ale dla samej przyjemności odnależienia pradziadka warto. Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo Jurku. Szkoda tylko że nikt nie posiada jakichkolwiek informacji , ale cóz trzeba czekać i samemu się za to wziąć . Pozdrawiam
Katarzyna Kobalczyk
kobalka

Sympatyk

ale wiesz przyszło mi do głowy ,że przecież dziadek urodził się w Grudziądzu i znam jego datę , więc chyba będzie prościej poprosić o jego akt urodzenia, bede miała nazwisko panieńskie matki , Pozdrawaim
Katarzyna Kobalczyk
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

kobalka pisze:ale wiesz przyszło mi do głowy ,że przecież dziadek urodził się w Grudziądzu i znam jego datę , więc chyba będzie prościej poprosić o jego akt urodzenia, bede miała nazwisko panieńskie matki ,
Pamiętaj jednak, że USC posiadają tylko dokumenty mające nie więcej niż 100 lat. Jeśli więc krewny urodził się przed rokiem 1911, to kopię aktu urodzenia możesz uzyskać wyłącznie w Archiwum Państwowym w Toruniu.
kobalka

Sympatyk

dziekuję za wszelkie wskazówki . Jestem tu świerza i nie bardzo wiem jeszcze od czego zacząc i gdzie szukać , Jakbyś udzielił mi kilka rad byłabym wdzięczna
Katarzyna Kobalczyk
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

kobalka pisze:Jestem tu świerza i nie bardzo wiem jeszcze od czego zacząc i gdzie szukać , Jakbyś udzielił mi kilka rad byłabym wdzięczna
Pytaj, kto pyta ten nie bładzi. Ograniczając się tylko do woj. kujawsko - pomorskiego, to istnieje specjalistyczne forum http://kptg.pl/forum/
kobalka

Sympatyk

Witam Jurku !
Właśnie wróciłam od rodzinki zebrałam troche starych dokumentów dotyczących mojego dziadka Czesłąwa Kisielewskiego. Daty urodzenia niestety się różnią . Mam prośbe wymienię ci może tylko te króre mam a Ty mi powiesz czy do czegoś mogą się przydać a więc : Świadectwo . Stopień mał,nadtermin. Imię i nazwisko Kisielewski Czesław z Morskiego Dywizjonu Lotniczego ukończył Kurs paź Mechaników Samolotowych w czasie od 7 paź 1935 do 15 wrze 1936 , potem następują wyniki w przedmiotach . a na końcu jest tekst : na podstawie ogólnej oceny fachowej uzyskał warunek do mianowania go podoficerem zawodowym w grupie II podoficerów zawowdowych w myśl Dz.Nr. rozk. Nr.6/33paragraf 161lit.d komendant kursu : podpis nieczytelny Diwódca szóstego pułku lotniczego chyba Bajankiewicz , Następnie karta polskiego żwiązku pływackiego że zdobył odznakę pływacką mieszkają w Mar.Woj.Puck . następnie Świadectwo Wyzwolenia że dbył naukę jako ślusarz w ,,Unia " Zjednoczone Fabryki Maszyn dawn.A Ventzki,Blumwe i peters Grudziądz 1928, oraz Świadectwo Egzaminu nadzwyczajnego czyli ukończenia publicznej szkoły powszechnej siedmio klasowej 29,05,1935rok. Powiedz czy to może mi się do czegoś przydać ?
Katarzyna Kobalczyk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”