Witam Panie Eugeniuszu . Pan pyta o nazwisko Jandecki ze Lwowa . Ja szukam tego nazwiska, ponieważ jet to mój pradziadek , być może chodzi nam o tego samego Jandeckiego Franciszka. Proszę o kontakt , bardzo!!!!
Świerniak_Kazimierz pisze:Witam ! My potomkowie kresowiaków a tym bardziej urodzeni i zamieszkali w Monte Verde tym bardziej musimy sobie pomagać .Zycze powodzenia w odszukaniu mogiły lub miejsca mordu powstańca czortkowskiego . Z poważaniem Kazimierz Świerniak
Cały czas kojarze Twoje nazwisko z Drochobyczem Tutaj wspomnałeś o Czortkowie więc tak za skojarzeniem, Czortków jest opisany w kilku zeszytach -biuletynach " Głosy podolan" w WBC.
Warto poczytać .
Bogna
Wiami pozdrawiam Monte Verde i rodziny kresowe ! Ja zajmuje sie Ziemią Drohobycką i pomagałem internautce odszukać przodka z Powstania Czortkowskiego .Pozdrawiam Kazimierz Śwerniak ze Szczecina
zefir454 pisze:Witam!
Panie Kazimierzu, czy jest na tej liście płk Edward Strawiński z Wodnik (popw. Halicz) ?
Witam ! jest Strawinski Edward syn Gustawa ur.1876 aresztowany 10.04.1940 ,wiezienie Lwow ,Kijów zamordowany wiosna 1940 Ukraina Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Dzięki serdeczne, Panie Kazimierzu. Spodziewałem sie takiej odpowiedzi, nie miałem tylko konkretnej daty jego śmierci. Płk Strawiński był ojcem mojej znajomej Pani Anny Strawińskiej-Marty, o której zapewne czytał Pan w moim blogu. Pozdrawiam serdecznie
Józek
Proszę o sprawdzenie nazwiska Głód. Posiadałem tam bardzo liczną rodzinę, mam informację ze jeden z jej członków został wywieziony do obozu internowanych w Sarvar na węgrzech a potem do obozu koncentracyjnego Mauthausen-Gusen.szukam potwierdzenia tych informacji.dziękuję