Publiczna Szkoła Powszechna 1922r.-co to znaczy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Posiadam świadectwo szkolne mojej babci w którym pisze: :Była uczennicą oddziału szóstego Publicznej Szkoły Powszechnej pięcioklasowej, sześcio oddziałowej. Babcia urodziła się w 1908r. szkołę skończyła w 1923r. Nie wiem co to znaczy, jaka wtedy była nauka?. Ile lat trwała? wydaje mi się że babcia tak jakby skończyła szkołę podstawową, bo po tym podobno chodziła do krawcowej na nauki , a później wyszła za mąż za mojego dziadka. Jaki w tych latach był system szkolny. Wiem też, że młodsza siostra mojej babci ukończyła tylko 4 klasy bo jak dawniej mówili nie miała głowy do nauki.
Serdecznie dziękuję za ODPOWIEDŹ.
Iwona
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam Pani Iwono!
Proszę w Google wpisać hasło: Publiczna Szkoła Powszechna - znajdzie Pani sporo linków na ten temat np. taki:
http://genealogia.mrog.org/Deba_szkola.html
Pozdrawiam. Jerzy
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Wpisywałam już w Google,ale właściwie nadal nie wiem co skończyła moja babcia. Na czym właściwie polegały te oddziały i klasy i ile lat musiało mieć dziecko by rozpocząć naukę.
Iwona
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witaj Iwono,

poruszyłaś temat rzekę i kilka zdań na forum może tylko zagmatwać ten i tak już skomplikowany system organizacji oświaty w II RP.

Jeżeli masz ochotę, cierpliwość i czas, proponuję zapoznać się z dokumentami normatywnymi, które w dwudziestoleciu międzywojennym regulowały organizację oświaty

1919 Dekret o obowiązku szkolnym
1920 Ustawa o tymczasowym ustroju władz szkolnych
192 l Ustawa o zakładaniu i utrzymywaniu publicznych szkół powszechnych
1924 Ustawa o niektórych postanowieniach organizacji szkolnictwa
l932 Ustawa o ustroju szkolnictwa
1933 Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej o organizacji obwodowych władz szkolnych
1933 Statut Publicznych Szkół Powszechnych Siedmioletnich

Z uwagi na fakt, iż nie jest to forum prawnicze mogę podać skrótową wersję, którą jest cytat z opracowania Hanny Drygas „Przemiany w polskich programach wczesnoszkolnej edukacji”, Szczecin 2000r.
W początkach istnienia niepodległego państwa polskiego (1918—1922) w pierwszej kolejności wprowadzono jednolitą nazwę „szkoła powszechna", którą 17 lutego 1922 r. uzupełniono przymiotnikiem „publiczna". Był to ważny akt, zwłaszcza dla wczesnoszkolnego kształcenia, ponieważ likwidował dawne nazwy: „szkółki chrześcijańskie", „szkoły początkowe", „szkoły wiejskie" oraz późniejsze nazwy: „szkoły elementarne", „nauczanie elementarne". Ten akt tworzył pierwsze prawne podstawy przed jednolitą polską szkołą.
Dekretem z 7 lutego 1919 r. wprowadzono siedmioletni obowiązek szkolny w zakresie szkoły podstawowej. Sprawa ujednolicenia szkolnictwa i wprowadzenia obowiązku szkolnego stała się treścią Konstytucji z 17 marca 1921 r., a zakładanie i utrzymanie szkół publicznych działalnością władz oświatowych niemal przez pierwsze dziesięciolecie Rzeczypospolitej. Gruntowniejsze zmiany wprowadza ustawa z l marca 1932 r. o ustroju szkolnictwa. Ustawa ta regulowała sprawy dotyczące zadań: przedszkoli, szkół powszechnych, średnich a także kształcenia nauczycieli. Obejmowała zasadnicze kwestie szkół wyższych. W myśl postanowień wymienionej ustawy szkoły powszechne dzieliły się na 3 stopnie organizacyjne, w których obowiązywały 3 szczeble programowe. Nauka w szkole podstawowej miała trwać 7 lat. W szkole I stopnia realizowano program 4 klas (przez 2 lata realizowano program klasy III, 3 lata program klasy IV), w szkołach II stopnia 6 klas (przez 2 lata realizowano program klasy VI); w szkołach III stopnia realizowano program 7 klas.
Ustawa utrwalała zasadę istnienia szkół powszechnych o niejednolitych stopniach organizacyjnych i programowych, dodatkowo różnicowanych według środowisk. W tym okresie w programach nauczania wyróżniano treści dla dzieci ze wsi i z miasta. W programach nauczania, w podręcznikach szkolnych położono nacisk na przygotowanie młodzieży do służby dla państwa. Silnie akcentowano w ustawie i w programach wychowanie i kształcenie młodzieży na świadomych i twórczych obywateli, zaprawianie do wszelkich cnót obywatelskich, a przede wszystkim do miłości i przywiązania do własnego państwa, do ofiarności, karności, dyscypliny, twórczego stosunku do państwa." Te cele zamierzano osiągnąć przez urabianie w dziedzinie religijnej, moralnej, umysłowej, fizycznej.

Na zakończenie, moim zdaniem, dość pochopnie oceniłaś możliwości intelektualne siostry babci. Może po prostu uczęszczała tylko do szkoły I stopnia?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za przybliżenie tematu, powoli przejrzę sobie te ustawy. Rzeczywiście dosyć skomplikowany był ten system szkolny.

Iwona
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Moja babcia urodziła się w roku 1907.
Wiem jedynie, że zdawała małą maturę i dużą maturę. Potem kursy.
Dziękuję za przybliżenie tematu, Darek.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”