Bochnia i okolice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kora

Sympatyk

Post autor: kora »

Witam,

Panie Tomaszu, czy jest możliwość odszukania Aktu Zgonu osoby: Jan Nawrocki zm. w Bochni w przedziale 1920-1930. Niestety nie znam dokładnej daty.

Pozdrawiam
Katarzyna
mika_tomasz

Sympatyk

Post autor: mika_tomasz »

Witam
Niestety nie mam dostępu do zgonów.
Bochnia-Urbański, Tyll, Skowronek
Wietrzychowice-Mika, Tabor, Sarna, Krzciuk, Burzawa

Historia Wietrzychowic
https://sites.google.com/site/cmeto2009
DomkaKK

Post autor: DomkaKK »

Szanowny Panie Tomaszu,
Poszukuję danych związanych z nazwiskiem Zalasiewicz. Mój praprapradziadek Stanisław Zalasiewicz przybył do Bochni prawdopodobnie ze wschodu po powstaniu (styczniowym ?), zmarł w Bochni ok. 1890 r. Jego syn Andrzej Zalasiewicz urodził się w Bochni, gdzie zmarł ok. 1914 r. Ożenił się z Petronelą z domu Piotrowicz. Ich syn Feliks Zalasiewicz urodził się 20.11.1884. Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje o Stanisławie, Andrzeju, Petroneli, oraz ich dzieciach (oprócz Feliksa było ich jeszcze 7).
Z góry dziękuję, z poważaniem Dominika Kuśnierz-Krupa
mika_tomasz

Sympatyk

Dominika
Przepraszam że nie odpowiedziałem na maila, większość danych już mam, proszę poczekać jeszcze kilka dni.

Historia Wietrzychowic
mika_tomasz

Sympatyk

Dominika
Niestety nie mogę potwierdzić Twoich przypuszczeń o przybyciu rodziny ze wschodu po powstaniu 1863. Andrzej Zalasiewicz urodził się w Bochni w 1837 roku. Jego ojciec Stanisław również pochodził z Bochni, urodził się w 1798. Piotrowicze to również rodzina bocheńska. Podaj mi adres mail to wyśle Ci plik z większą ilością szczegółów.

Historia Wietrzychowic
DomkaKK

mika_tomasz pisze:Dominika
Niestety nie mogę potwierdzić Twoich przypuszczeń o przybyciu rodziny ze wschodu po powstaniu 1863. Andrzej Zalasiewicz urodził się w Bochni w 1837 roku. Jego ojciec Stanisław również pochodził z Bochni, urodził się w 1798. Piotrowicze to również rodzina bocheńska. Podaj mi adres mail to wyśle Ci plik z większą ilością szczegółów.
Panie Tomaszu,
Bardzo dziękuję za te informacje i proszę o szczegóły na maila: krupa@architekci.pl
Iron

Sympatyk

Post autor: Iron »

Panie Tomaszu.

Czy ma Pan dostęp do ślubów w Bochni z 1885 roku?

Pozdrawiam
Paweł
marekd

Sympatyk

Post autor: marekd »

Czy ktoś z Państwa ma wiedzę, jakie są najstarsze metryki dotyczące Bochni. Wiem, bo oglądałem księgę przejęć do stanu miejskiego tego miasta. Ale jakie są metryki parafialne i gdzie ?
pozdrawiam
mika_tomasz

Sympatyk

księgi znajdują się w parafii św Mikołaja w Bochni
link do wykazu
http://www.familysearch.org/eng/library ... eno=816801

są jeszcze starsze księgi ale jest problem z dostępem do nich, chrzty do 1750, śluby poniżej 1700

Historia Wietrzychowic
Iron

Sympatyk

Post autor: Iron »

Od czego zależy dostęp do tych najstarszych ksiąg?

Pozdrawiam
Paweł
DomkaKK

Panie Tomaszu,

Przepraszam, że znów zawracam Panu głowę, ale mam prośbę o sprawdzenie Floriana Stanisława Zalasiewicza (ur. Bochnia 1798) oraz Teresy Ziółkowskiej Zalasiewicz (ur. 1800) w kontekście ich przodków (miejsce urodzenia).
Pozdrawiam,
Dominika
Wojciech11

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wojciech11 »

Witam.
Panie Tomaszu,
czy natrafił pan w księgach na nazwiska Kałuski oraz Rajski/Rolski/Rojek (w księdze było różnie pisane)? Jeśli chodzi o nazwisko Rajski, to interesuje mnie początek XIX wieku i wcześniejsze lata.
Według spisu ludności Krakowa w Bochni urodził się 15.03.1854 roku Franciszek Kałuski. Czy mógłby pan to sprawdzić?
Pytam, bo moi Kałuscy pochodzą z niedalekiej parafii w Niepołomicach.

Pozdrawiam,
Wojtek
Cisowski_Michał

Członek PTG

Post autor: Cisowski_Michał »

Dzień dobry,

poszukuję aktu chrztu Jana Poddańczyka, urodzonego około 1793 r. w Bochni. Informacja na ten temat znajduje sie w jego akcie zgonu z 1858 r. z parafii w Będzinie. Ww. ożenił się z Agnieszką z Sulnickich.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,
Michał
_czyz

Sympatyk

Post autor: _czyz »

Dzien dobry - czy ma ktoś z Was dostęp do ksiąg dla parafii Mikluszowice za rok 1803? Poszukuje aktow urodzeń. Dzięki. Krzysztof
dorotaen

Post autor: dorotaen »

Dzień dobry,

Poszukuję aktu małżeństwa Marii Anny Winiarskiej (córki Jana i Teresy Gargul, urodzonej w Bochni 26.06.1901) z Pawłem Keller (Köhler, Kühler) z miejscowości Rudki k. Sambora.
Zakres poszukiwań jest spory - pierwsze dziecko zmarło (syn, nieznana data i miejsce urodzenia), drugie przyszło na świat dopiero w 1937 roku (urodzone w Rudkach).
Poszukuję również aktu zgonu w/w Pawła Keller, zmarł w Bochni najprawdopodobniej w 1942 roku.

Będę bezgranicznie wdzięczna za pomoc,
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”