Kupiectwo 1 i 2 gildii w Moskwie i Petersburgu (1892,95,97)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Aftanas_Jerzy

Mam dostęp do imiennych spisów kupców, kierownictw domów handlowych, aptek, drukarni itp usług zaliczanych do 1 i 2 gildii, zarejestrowanych w Moskwie (1892r.) oraz w St.Petersburgu (1895 i 1897r.). Notki osobowe zawierają wiek, wyznanie, miejsce pochodzenia, wykształcenie, adres firmy, adres zamieszkania (nie zawsze), przedmiot działalności. Zainteresowanym podam te dane na forum; proszę podawać nazwisko i imię (ew. imię ojca) poszukiwanej osoby oraz w jakim języku odpowiedzieć (oryginał rosyjski lub polskie tłumaczenie). Nie udzielam odpowiedzi na PW oraz email.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Juszkat_Tomasz

proszę o sprawdzenie nazwiska Juschkat
P.S. zostawiłem Ci tez wiadomość na Skype ale chyba jeszcze nie odczytałeś
-
Sawicki_Julian

Mam do pana Jerzego pytanie ; czy ma Pan chody w Archiwach Heroldii w Petersburgu ? Jest tam poświadczenie szlacheckie Sawickich herbu Nowina , a dokładnie to dla Witolda Eugeniusza Nowiny Sawickiego ( uczestnika pierwszej i drugiej wojny).
Myślę ze około roku 1908 a 1920 . próbowałem przez znajomych z Rosji , ale prócz ceny wysokiej nic pewnego nie obiecywali.
Pozdrwawiam i proszę o odpowiedź - Julian Sawicki
Myślę ze około roku 1908 a 1920 . próbowałem przez znajomych z Rosji , ale prócz ceny wysokiej nic pewnego nie obiecywali.
- Aftanas_Jerzy

Re: Kupiectwo 1 i 2 gildii w Moskwie i Petersburgu (1892,95,
Witam!Juszkat_Tomasz pisze:proszę o sprawdzenie nazwiska Juschkat
Takie nazwisko nie występuje.
Lepiej kontaktować się ze mną przez PW i pocztę elektroniczną jaftanas@gmail.com. Ja całe lato spędzam w lasach tucholskich bez internetu. Wpadam co kilka dni do pobliskiego ośrodka wypoczynkowego, gdzie maja stałe łączę i załatwiam wtedy pocztę. I tak do późnej jesieni. Narazie jestem w Gdańsku, bo pogoda nie zachęca do wyjazdu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

Witam!Sawicki_Julian pisze:Mam do pana Jerzego pytanie ; czy ma Pan chody w Archiwach Heroldii w Petersburgu ? Jest tam poświadczenie szlacheckie Sawickich herbu Nowina , a dokładnie to dla Witolda Eugeniusza Nowiny Sawickiego ( uczestnika pierwszej i drugiej wojny).
Niestety nie mam aż takich możliwości. Proponuję zapytać administratora portalu "Petergen" Stanisława Ekzemplarowa, Oto jego namiary:
Станислав Экземпляров.
Руководитель Центра родословных исследований (Санкт-Петербург)
Коммерческий директор Торгово-издательского дома "ВИРД"
Член Совета Русского генеалогического общества
Автор и администратор сайтов:
Петербургский Генеалогический Портал http://www.petergen.com
Люди Великого Княжества http://lwk.petergen.com
Расcказ о Дубовиках http://dubowik.petergen.com
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sawicki_Julian

Dziękuję bardzo Panie Jerzy , spróbuję zacząć od tego portalu , ale tak jak wszyscy wiemy nadzieja jest od nich coś wyciągnąć na 1%.
Pozdrawiam - Julian
Pozdrawiam - Julian
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Wyciągnąć" się nie uda, ale kupić można u nich usługę lub pliki po przystępnej cenie. Niedawno kupowałem u nich dysk "Dworianskij kalendar 1897 roku" za 41 dolarów (z kosztem przesyłki) płatne przez Western Union (jest placówka WU w każdym oddziale Banku Millenium). Poradziłem ten portal, bo w wykazie nazwisk występujących w ich bazach figuruje nazwisko Sawicki. Patrz http://www.petergen.com/fam-s.shtml
Wyciągnąć" się nie uda, ale kupić można u nich usługę lub pliki po przystępnej cenie. Niedawno kupowałem u nich dysk "Dworianskij kalendar 1897 roku" za 41 dolarów (z kosztem przesyłki) płatne przez Western Union (jest placówka WU w każdym oddziale Banku Millenium). Poradziłem ten portal, bo w wykazie nazwisk występujących w ich bazach figuruje nazwisko Sawicki. Patrz http://www.petergen.com/fam-s.shtml
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sawicki_Julian

Witam Pana Jerzego i mam takie odkrycie z rosyjskie książki ; 1716 i 1719 r. za zasługi wpisano pisarza pułku Stefana Sawickiego i jego potomnych do księgi Heroldii w 1813 r. w Guberni Czernichowskiej ze wsi Ługowka powiat Gliński , tylko nie wiadomo jakiego był herbu tan Stefan i czy to rodzina.. Z kolei w książce pt. Herby Szlacheckie Polski Porozbiorowej jest herb Nowina z udostojnieniem i pod nim pisze Sawicki jako własny i podpis poniżej herbu - Małorosyjsk po 1797 r. ,czyli mieszkali w Polsce zabranej przez Rosję ,może być np. z Ukrainy ten Sawicki . Najlepiej by było bo czytać po rusku umiem ale nie pisać i w dodatku nie mam czcionki takiej to bym na prywatną wiadomość posłał trochę genealogi o Gen.Witoldzie E.Sawickim do Pana i może by wykupił to co tam mają zapisane na dysku lub skan z tym poświadczeniem . Dla mnie to ważna była by genealogia wstecz kilka pokoleń od 1915 roku i oczywiście pamiątka , wiem że przy każdym poświadczeniu szlachectwa były składane takie dowody, szczególnie w Rosji łatwo nie było potwierdzić szlachectwo które dawał Polski król za różne zasługi w wojnach . Pozdrawiam - Julian
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Ja nie zajmuje się takimi sprawami (jedynie sporadycznie), ale radzę zwrócić się z takimi problemami na Forum Członków Związku Szlachty Polskiej http://www.herbarz.net/zszp/. Można chyba napisać po polsku do Petergenu, oni współpracują z naszym Związkiem Szl. Polskiej i wielu z nich zna język polski.
Ja nie zajmuje się takimi sprawami (jedynie sporadycznie), ale radzę zwrócić się z takimi problemami na Forum Członków Związku Szlachty Polskiej http://www.herbarz.net/zszp/. Można chyba napisać po polsku do Petergenu, oni współpracują z naszym Związkiem Szl. Polskiej i wielu z nich zna język polski.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sawicki_Julian

Dziękuję Panie Jerzy , w tej sprawie pisałem do znanego członka tamtejszej Heroldii w Petersburgu który jest w Polsce także Dyrektorem pewnej instytucji genealogicznej , ale list bez odzewu. Na razie poczekam, może się znajdzie ktoś co pomoże, nadal mam nadzieje na 1%. Pozdrawiam - Julian.