Nazwisko: Godlewska

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11780&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

Nazwisko notowane od 1450r. w Ziemi Nurskiej w Godlewie i przysiółkach.

Przysiółki:
Gnochy, Mierniki, Plewy, Warsze, Wielkie, Wronie, Łuby, Mazyrusiewo, Dziudzie, Baćki, Gorzejewo, Piętaki, Siedliska, Ryśki, Olszewo, Cechny, Gudosze, Milewek

Parafie: Zuzela, Czyżewo, Andrzejewo

Herb - Gozdawa

Przezwiska - Gurny, Burdyna, Przetaczyk, Dudek, Gurczyca, Kalecik, Kuklik
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Mnie natomiast interesują Godlewscy z okolic parafii Wąsosz. Tam utknąłem podczas poszukiwań. Interesuje mnie małżeństwo Kazimierza Mścichowskiego z Anną Godlewską około 1804. Mieli córkę Izabelę urodzoną w Pieniążkach [tylko o które Pieniążki chodzi - nie wiem].
pozdrawiam,
IgorD.
domislaw

Nieaktywny

Post autor: domislaw »

Witam,

moja Praprababka była z domu Godlewska. Mieszkała w parafii Ceranów, ale jej przodkowie wywodzili się z parafii Nur i Zuzela (ziemia nurska).

Dysponuję drzewem genelogicznym Godlewskich: linia na Kuninie Zamku i Godlewie Plewach sięgającym połowy XVII wieku. Stworzyłem również szkic na temat dziejów "moich" Godlewskich - chętnie udostępnię jeżeli ktoś jest zainteresowany.

Pozdrawiam,

Krzysztof Dmochowski
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Ja jestem bardzo chętny!
mój mail:
igoriosso[at]wp.pl
domislaw

Nieaktywny

Ok, dziś wieczorem Ci wyślę, bo mam te materiały na innym kompie.

Pozdrawiam,

Krzysztof Dmochowski
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Moi Godlewscy pochodzą z okolic Godlewa-Milewek (taką miejscowość znalazłam na manifeście mojej praprababki Aleksandry, która wraz z ojcem Bartłomiejem płynęli do Stanów w 1905 roku), ale niestety nie mam bliższych informacji. Wiem, że to była duża rodzina i ona sama na pewno miała siostrę Julię (po mężu Lewandowska, również wyjechała do Stanów i tam pozostała) i prawdopodobnie brata Feliksa (na manifeście są podane jego personalia, aczkolwiek nie wiem czy on był bratem Aleksandry czy może jej ojca, Bartłomieja).

Moja praprababka Aleksandra urodziła się ok. 1884 r., zmarła w Szulborzych Kozach w 1952r. Zamężna z Aleksandrem Piętką (ok. 1878 - 1914). Jej ojciec Bartłomiej urodził się ok. 1856 r.

I ja również bym była zainteresowana drzewem Godlewskich, mój email: emiliaakarcz[at]gmail.com

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
domislaw

Nieaktywny

Witam,

napiszcie czy mój mail z informacjami o Godlewskich do Was doszedł, bo miałem problem ze skrzynką mailową.

Pozdrawiam,

Krzysztof Dmochowski
klijanienko

Sympatyk

Post autor: klijanienko »

Dobry wieczor.
Godlewscy i Pienkowscy nie byli daleko.
Zajmuje sie poszukiwaniami Pienkowskich. Wiec chetnie skorzystam z danych o Godlewskich.
jerzy.klijanienko@curie.net
z gory dziekuje i sam sluze ewentualnymi informacjami
serdecznie pozdrawiam
Jerzy
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję za informacje!
Przeczytam to wszystko mojej babci, ona jedyna jest tak bardzo ciekawa historii korzeni mojej rodziny jak ja i żywo się interesuje postępami mojej pracy :) I w końcu płynie w jej żyłach krew Godlewskich więc tym chętniej posłucha o tej gałęzi jej rodziny.
Szukam:
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Doszło, doszło!
IgorD.
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Mnie interesują Godlewscy z Klonowa niedaleko Miechowa, konkretnie losy Heleny Godlewskiej, córki Gabriela Godlewskiego. Wg strony potomkowie Sejmu Wielkiego Helena ur. się ok. 1880. Ale co było potem? Będę wdzięczna za kążdą wskazówkę
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Ja również mam gałąź Godlewskich a swoim drzewie. Praprababcią była Katarzyna Milczarek żona Walentego z którym wzięła ślub w Kampinosie w 1865. Była córką Kazimierza Godlewskiego i Antoniny z d. Staniszewskiej. Część dzieci urodziła już w Warszawie i tam zmarła. Ponieważ nie mam aktu ślubu to nie wiem gdzie się urodziła. To tyle co wiem, przynajmniej na razie.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Nazwisko: Godlewska

Post autor: andompol »

[quote="igoriosso"]Mnie natomiast interesują Godlewscy z okolic parafii Wąsosz.

Maryanna z Godleskich Łaguna (żona Józefa Łaguny) była matką Kazimierza Łaguny urodzonego w: Stawiany, parafia Wąsosz, Gubernia Augustowska, a który brał slub w Lubieniu, powiat Włocławek w wieku 32 lat w dniu 12.11.1851 (z Józefą Dominikowską).

Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”