Parafia Chęciny

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

GosiaLemanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Chęciny -

Post autor: GosiaLemanczyk »

Witam :)jezeli jest Pani w posiadaniu jeszcze mikrofilmu to prosze o sprawdzenie nazwisk Podgórski oraz Nartowski .Dziekuje.Gosia
Sawicki_Julian

Sympatyk

Parafia Chęciny

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , mam także co już o tym pisałem parafie Chęciny z lat 1726 do 1860 r. spisy urodzeń , ślubów i zgonów od 1739 , a pełne metryki są od około 1750 do 1859 roku i także w tych latach z XVIII wieku i wcześniej o ile pamiętam są Podgórscy i Nartowscy .
Podać konkretne lata a mogę na prywatny mail posłać skan metryk . Na całość wklejenia tu w necie nie mam pozwolenie .
Pozdrawiam - Julian
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Chęciny -

Post autor: Dendrophilus »

Witam!
Będę wdzięczny za sprawdzenie czy nie występuje w spisach lub metrykach nazwisko Karśnicki lub Karsznicki.
Pozdrawiam
Michał
Sawicki_Julian

Sympatyk

RE: Chęciny -

Do Michała ; w spisie z lat 1726 - 1810 w parafii Chęciny nie natrafiłem na nazwisko Karśnicki , jest ale Karski , Karyś , najwięcej to Krzysztofków ,Koczurów ,Kucharskich , Kowalskich i inne.
Do Gosi ; są tez Nartowscy śluby w spisie ; 1777 r. ślub - Kasper Nartowski +Katarzyna Kocielowa ; 1795 r. ślub - Franciszek Nartowski +Gruszczyńska Franciszka ; 1798 r. ślub - Marcin Nartowski + Agnieszka Nowakowa i Marcin Nartowski +Agnieszka Chrostkowa , inna panna ale ten ten sam rok ; 1798 r. Antoni Nartowski + Marianna Żurkowa .
Parafii Kossów nie mam ale wiem ze jest w AD Kielce nawet trochę przeglądałem .
Najlepiej określić się jaka to metryka , urodzenie , zgony czy śluby i w miarę podać rok ,bo spisy są po polsku ,ale pełne metryki są po łacinie i nie sposób szybko sprawdzić tysiąc metryk . Podaje tez mój adres mailowy - julsaw5@o2.pl i pozdrawiam - Julian .
Ps. poszukam tez tej pani z sąsiedniej parafii Łukowej w Chęcinach to napisze.
Sawicki_Julian

Sympatyk

RE: Chęciny -

Do Kasi , przejrzałem śluby w spisie parafii Chęciny od 1776 r. do 1789 r i nie ma tam Macieja Cybulskiego ślubu z Magdalena Nowak , także patrzyłem rok 1788 w pełnych metrykach i tez nie ma , a sąsiednie Brzeziny mam co nieco pełnych metryk ale lata 1670 i trochę 1713 do 1748 , ale nie kolejne , szukałem tych stron z nazwiskami Morawicki , Chreczyna , Woyda ,Sawicki .
Dla ciekawych o dawnych czasach z życia Chęcinian od samego początku założenia miasta znalazłem link ; Monografia Chęcin , ciekawa książka o zamku , kościołach i szlachcie . Mam tez parę stron z księgi Sądów Wójtowskich w Chęcinach z roku 1788 .
Pozdrawiam i podaje link - Julian ; http://www.polona.pl/dlibra/doccontent? ... 0&from=FBC
krysmag

Sympatyk
Ekspert

Post autor: krysmag »

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Muster
Pozdrawiam Krystian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Tak z pamięci to co wiem po przeglądaniu kilka razy metryk to nie ma takiego nazwiska , ale określić jakie metryki i w przybliżeniu jakie lata to poszukam -Julian
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Dziękuję za sprawdzenie Karśnickich. Jeśli kiedyś będziesz przeglądał metrykalia z Małogoszczy lub Mokrska Dolnego to proszę o zwrócenie uwagi na to nazwisko.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Witam,
Proszę o sprawdzenie:
-urodzenia 1759-1760 Bobrowski ,
-urodzenia 1760-1762 Marzec (Marcówna ,Marczewska),
-zgony 1778-1791 Bobrowski,
-ślub 1778-1779 Bobrowski Stanisław i Urszula Marzec (Marcówna ,Marczewska).

Pozdrawiam
Julia
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witaj Julia ; w metrykach ur. z lat 1760 w spisie są luki a pełne mam od 1766 i nic pewnego o nazwiskach Bobrowski i Marzec , w zgonach tez jest luka w 1778 ,a od 1789 są metryki ale nie ma Bobrowskiego .Natomiast są metryki ślubów w spisie i pełne , przejrzałem dwa razy ale nie ma tez takiego ślubu w tych latach tj. 1778 do 1781r. Tylko znalazłem metrykę ur. w 1775 r. we wsi Zawada ur. się Urszula Marczka według spisu , a w pełnej dość nie wyraźnie i słowo przeniesione ale wychodzi nazwisko Marczkowski lub Marczakowski Piotr i żona Anastazja , a Bobrowskich w Chęcińskiej parafii nie spotkałem ,są na litere B podobne ; Boskowicz, Brandys , Bednarski . Pozdrawiam - Julian
GosiaLemanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: GosiaLemanczyk »

Witaj Julianie :) dales swiatelko nadziei w poszukiwaniu przodkow z tej strony rodziny.Tylko nie te lata jak narazie jetem przy roku 1892 .Adokladniej rzecz biorac chodzi mi o Jozefa Podgórskiego urodzonego 12.12.1892 gdzie to nie wiadomo ? dla mnie narazie zagadka zawarl slub (kiedy ?) z Marianna z Nartowskich ur.29 lipca 1906 roku w Polichno corka Jozefa i Marianny Nartowskich.Z tego co wiem mieszkali w Checinach az do zakonczenia drug.wojny.Wspomniany Jozef Podgórski prawdopodobnie mial kilkoro rodzenstwa, imie ojca Andrzej ? ale tu bym nie byla pewna.Co do Marianny Nartowskiej to byla najmlodsza z rodzenstwa ,wiec w latach ktore podales moze cos sie znajdzie.I jeszcze pytanie czy miejscowosci Nowa Wies Bolomin nalezaly tez do tej parafii? Niestety nie mialam jak ostatnio sprawdzic ,wiec przez grzecznosc pytam :) To tyle co do moich Podgorskich i Nartowskich .Pozdrawiam .Gosia
Poszukuje aktu małżeństwa Jana Szpytko /Szpytka z Marianną z Krzynówków/Krzynówek przed 1903 r.(podobno Myszyniec , Łyse)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witaj Gosia, podaje to co znalazłem ;Chęciny luty 1820 r. - Stanisław Nartowski syn Józefa i Małgorzaty Znoykówny ;
Polichno śluby - styczeń 1798 r. - Marcin Nartoski + Agnieszka Nowakówna ; luty 1800 r. - Antoni Nartoski +Marianna Żurkowa ;
czerwiec 1800 r. - Marcin Nartoski +Agnieszka Chrostkowa ; czerwiec 1804 r. - Piotr Nartoski + Marianna Dziuzyńska ;
luty 1813 r.- Józef Nartoski +Agnieszka Pyk ; luty 1813 - Józef Nartoski +Petronella Jaqrosz ;
styczeń 1815 - Maciej Nartoski +Marianna Zaklika ; lipiec 1842 r.?- Antoni Nartoski + Klara z Latosiów ;
listopad 1846 r. - Tomasz Nartoski + Katarzyna Sobczyk ;styczeń 1850 r. - Piotr Nartoski +Katarzyna Pasierbówna ;
styczen 1853 r. - Wojciech Nartoski + Marianna Miler ; styczeń 1853 r. - Wojciech Nartoski +Katarzyna Jaroniówna ;
styczeń 1853 r. - Piotr Nartoski +Elzbieta Luzówna ? ; Chęciny - 1 maj 1849 r. - Ignacy Chabik + Konstancja Nartoska .
Nazwiska Podgórski nie spotkałem w tych latach ,jest ale Górski , a wieś jest Bolechowice ,o innej nie wiem .Pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Julianie,
Serdeczne dzięki za poświęcony czas.
Julia :k:
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Post autor: Piotr_Pizoń »

Witam :)
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Pokrzywa

Z góry bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam Piotrek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witaj Piotrek , przeszukałem śluby w spisie lata 1726 do 1810 i nie natrafiłem w linii męskiej na nazwiska Pokrzywa ,jest Porzuczek , Piotrowski i inne . Szukanie nazwiska w księgach nie wiadomo gdzie tj. jakiej metryki i w jakim okresie to równa się np. jakby przejść przez las i znaleźć drzewo o dwóch brakujących gałęziach . Pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”