Parafia Chęciny
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
GosiaLemanczyk

Chęciny -
Witam :)jezeli jest Pani w posiadaniu jeszcze mikrofilmu to prosze o sprawdzenie nazwisk Podgórski oraz Nartowski .Dziekuje.Gosia
-
Sawicki_Julian

Parafia Chęciny
Witam , mam także co już o tym pisałem parafie Chęciny z lat 1726 do 1860 r. spisy urodzeń , ślubów i zgonów od 1739 , a pełne metryki są od około 1750 do 1859 roku i także w tych latach z XVIII wieku i wcześniej o ile pamiętam są Podgórscy i Nartowscy .
Podać konkretne lata a mogę na prywatny mail posłać skan metryk . Na całość wklejenia tu w necie nie mam pozwolenie .
Pozdrawiam - Julian
Podać konkretne lata a mogę na prywatny mail posłać skan metryk . Na całość wklejenia tu w necie nie mam pozwolenie .
Pozdrawiam - Julian
-
Dendrophilus

Chęciny -
Witam!
Będę wdzięczny za sprawdzenie czy nie występuje w spisach lub metrykach nazwisko Karśnicki lub Karsznicki.
Pozdrawiam
Michał
Będę wdzięczny za sprawdzenie czy nie występuje w spisach lub metrykach nazwisko Karśnicki lub Karsznicki.
Pozdrawiam
Michał
-
Sawicki_Julian

RE: Chęciny -
Do Michała ; w spisie z lat 1726 - 1810 w parafii Chęciny nie natrafiłem na nazwisko Karśnicki , jest ale Karski , Karyś , najwięcej to Krzysztofków ,Koczurów ,Kucharskich , Kowalskich i inne.
Do Gosi ; są tez Nartowscy śluby w spisie ; 1777 r. ślub - Kasper Nartowski +Katarzyna Kocielowa ; 1795 r. ślub - Franciszek Nartowski +Gruszczyńska Franciszka ; 1798 r. ślub - Marcin Nartowski + Agnieszka Nowakowa i Marcin Nartowski +Agnieszka Chrostkowa , inna panna ale ten ten sam rok ; 1798 r. Antoni Nartowski + Marianna Żurkowa .
Parafii Kossów nie mam ale wiem ze jest w AD Kielce nawet trochę przeglądałem .
Najlepiej określić się jaka to metryka , urodzenie , zgony czy śluby i w miarę podać rok ,bo spisy są po polsku ,ale pełne metryki są po łacinie i nie sposób szybko sprawdzić tysiąc metryk . Podaje tez mój adres mailowy - julsaw5@o2.pl i pozdrawiam - Julian .
Ps. poszukam tez tej pani z sąsiedniej parafii Łukowej w Chęcinach to napisze.
Do Gosi ; są tez Nartowscy śluby w spisie ; 1777 r. ślub - Kasper Nartowski +Katarzyna Kocielowa ; 1795 r. ślub - Franciszek Nartowski +Gruszczyńska Franciszka ; 1798 r. ślub - Marcin Nartowski + Agnieszka Nowakowa i Marcin Nartowski +Agnieszka Chrostkowa , inna panna ale ten ten sam rok ; 1798 r. Antoni Nartowski + Marianna Żurkowa .
Parafii Kossów nie mam ale wiem ze jest w AD Kielce nawet trochę przeglądałem .
Najlepiej określić się jaka to metryka , urodzenie , zgony czy śluby i w miarę podać rok ,bo spisy są po polsku ,ale pełne metryki są po łacinie i nie sposób szybko sprawdzić tysiąc metryk . Podaje tez mój adres mailowy - julsaw5@o2.pl i pozdrawiam - Julian .
Ps. poszukam tez tej pani z sąsiedniej parafii Łukowej w Chęcinach to napisze.
-
Sawicki_Julian

RE: Chęciny -
Do Kasi , przejrzałem śluby w spisie parafii Chęciny od 1776 r. do 1789 r i nie ma tam Macieja Cybulskiego ślubu z Magdalena Nowak , także patrzyłem rok 1788 w pełnych metrykach i tez nie ma , a sąsiednie Brzeziny mam co nieco pełnych metryk ale lata 1670 i trochę 1713 do 1748 , ale nie kolejne , szukałem tych stron z nazwiskami Morawicki , Chreczyna , Woyda ,Sawicki .
Dla ciekawych o dawnych czasach z życia Chęcinian od samego początku założenia miasta znalazłem link ; Monografia Chęcin , ciekawa książka o zamku , kościołach i szlachcie . Mam tez parę stron z księgi Sądów Wójtowskich w Chęcinach z roku 1788 .
Pozdrawiam i podaje link - Julian ; http://www.polona.pl/dlibra/doccontent? ... 0&from=FBC
Dla ciekawych o dawnych czasach z życia Chęcinian od samego początku założenia miasta znalazłem link ; Monografia Chęcin , ciekawa książka o zamku , kościołach i szlachcie . Mam tez parę stron z księgi Sądów Wójtowskich w Chęcinach z roku 1788 .
Pozdrawiam i podaje link - Julian ; http://www.polona.pl/dlibra/doccontent? ... 0&from=FBC
-
Sawicki_Julian

-
Dendrophilus

- jkpsgenealogia

- Kontakt:
-
Sawicki_Julian

Witaj Julia ; w metrykach ur. z lat 1760 w spisie są luki a pełne mam od 1766 i nic pewnego o nazwiskach Bobrowski i Marzec , w zgonach tez jest luka w 1778 ,a od 1789 są metryki ale nie ma Bobrowskiego .Natomiast są metryki ślubów w spisie i pełne , przejrzałem dwa razy ale nie ma tez takiego ślubu w tych latach tj. 1778 do 1781r. Tylko znalazłem metrykę ur. w 1775 r. we wsi Zawada ur. się Urszula Marczka według spisu , a w pełnej dość nie wyraźnie i słowo przeniesione ale wychodzi nazwisko Marczkowski lub Marczakowski Piotr i żona Anastazja , a Bobrowskich w Chęcińskiej parafii nie spotkałem ,są na litere B podobne ; Boskowicz, Brandys , Bednarski . Pozdrawiam - Julian
-
GosiaLemanczyk

Witaj Julianie
dales swiatelko nadziei w poszukiwaniu przodkow z tej strony rodziny.Tylko nie te lata jak narazie jetem przy roku 1892 .Adokladniej rzecz biorac chodzi mi o Jozefa Podgórskiego urodzonego 12.12.1892 gdzie to nie wiadomo ? dla mnie narazie zagadka zawarl slub (kiedy ?) z Marianna z Nartowskich ur.29 lipca 1906 roku w Polichno corka Jozefa i Marianny Nartowskich.Z tego co wiem mieszkali w Checinach az do zakonczenia drug.wojny.Wspomniany Jozef Podgórski prawdopodobnie mial kilkoro rodzenstwa, imie ojca Andrzej ? ale tu bym nie byla pewna.Co do Marianny Nartowskiej to byla najmlodsza z rodzenstwa ,wiec w latach ktore podales moze cos sie znajdzie.I jeszcze pytanie czy miejscowosci Nowa Wies Bolomin nalezaly tez do tej parafii? Niestety nie mialam jak ostatnio sprawdzic ,wiec przez grzecznosc pytam
To tyle co do moich Podgorskich i Nartowskich .Pozdrawiam .Gosia
Poszukuje aktu małżeństwa Jana Szpytko /Szpytka z Marianną z Krzynówków/Krzynówek przed 1903 r.(podobno Myszyniec , Łyse)
-
Sawicki_Julian

Witaj Gosia, podaje to co znalazłem ;Chęciny luty 1820 r. - Stanisław Nartowski syn Józefa i Małgorzaty Znoykówny ;
Polichno śluby - styczeń 1798 r. - Marcin Nartoski + Agnieszka Nowakówna ; luty 1800 r. - Antoni Nartoski +Marianna Żurkowa ;
czerwiec 1800 r. - Marcin Nartoski +Agnieszka Chrostkowa ; czerwiec 1804 r. - Piotr Nartoski + Marianna Dziuzyńska ;
luty 1813 r.- Józef Nartoski +Agnieszka Pyk ; luty 1813 - Józef Nartoski +Petronella Jaqrosz ;
styczeń 1815 - Maciej Nartoski +Marianna Zaklika ; lipiec 1842 r.?- Antoni Nartoski + Klara z Latosiów ;
listopad 1846 r. - Tomasz Nartoski + Katarzyna Sobczyk ;styczeń 1850 r. - Piotr Nartoski +Katarzyna Pasierbówna ;
styczen 1853 r. - Wojciech Nartoski + Marianna Miler ; styczeń 1853 r. - Wojciech Nartoski +Katarzyna Jaroniówna ;
styczeń 1853 r. - Piotr Nartoski +Elzbieta Luzówna ? ; Chęciny - 1 maj 1849 r. - Ignacy Chabik + Konstancja Nartoska .
Nazwiska Podgórski nie spotkałem w tych latach ,jest ale Górski , a wieś jest Bolechowice ,o innej nie wiem .Pozdrawiam - Julian
Polichno śluby - styczeń 1798 r. - Marcin Nartoski + Agnieszka Nowakówna ; luty 1800 r. - Antoni Nartoski +Marianna Żurkowa ;
czerwiec 1800 r. - Marcin Nartoski +Agnieszka Chrostkowa ; czerwiec 1804 r. - Piotr Nartoski + Marianna Dziuzyńska ;
luty 1813 r.- Józef Nartoski +Agnieszka Pyk ; luty 1813 - Józef Nartoski +Petronella Jaqrosz ;
styczeń 1815 - Maciej Nartoski +Marianna Zaklika ; lipiec 1842 r.?- Antoni Nartoski + Klara z Latosiów ;
listopad 1846 r. - Tomasz Nartoski + Katarzyna Sobczyk ;styczeń 1850 r. - Piotr Nartoski +Katarzyna Pasierbówna ;
styczen 1853 r. - Wojciech Nartoski + Marianna Miler ; styczeń 1853 r. - Wojciech Nartoski +Katarzyna Jaroniówna ;
styczeń 1853 r. - Piotr Nartoski +Elzbieta Luzówna ? ; Chęciny - 1 maj 1849 r. - Ignacy Chabik + Konstancja Nartoska .
Nazwiska Podgórski nie spotkałem w tych latach ,jest ale Górski , a wieś jest Bolechowice ,o innej nie wiem .Pozdrawiam - Julian
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
-
Piotr_Pizoń

-
Sawicki_Julian

Witaj Piotrek , przeszukałem śluby w spisie lata 1726 do 1810 i nie natrafiłem w linii męskiej na nazwiska Pokrzywa ,jest Porzuczek , Piotrowski i inne . Szukanie nazwiska w księgach nie wiadomo gdzie tj. jakiej metryki i w jakim okresie to równa się np. jakby przejść przez las i znaleźć drzewo o dwóch brakujących gałęziach . Pozdrawiam - Julian