Jak poszukiwać rodziny w USA? -.. (cz.5)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Maciejewski_Bartosz
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam na Forum,Maciejewski_Bartosz pisze:Witam Państwa,
Potrzebuję pomocy w odnalezieniu krewnych w USA.
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi sprawdzić na ancestry.com osobe:
Donald Edward Maciejewski, urodzony w 1967 (+-10 lat). Jak szukam, dostaję 1 rekord.
Serdecznie dziekuje
Bartek
Ten rekord to są adresy Donalda,ostatni to powinien być jego aktualny
adres.
U.S. Public Records Index, Volume 1
about Donald Edward Maciejewski
Name: Donald Edward Maciejewski
Birth Date: 21 Jul 1965
Address: 225 Main Rear Av, Blakely, PA, 18447 (1993)
[225 Main Rear St, Blakely, PA, 18447 (1994)]
[921 Pittston Ave Rear 3, Scranton, PA, 18505-4136 (1989)]
[431 Sampson St, Old Forge, PA, 18518-1831 (1995)]
[RR 225, Blakely, PA, 18447]
[1300 Luzerne St, Scranton, PA, 18504-2542]
DONALD E MACIEJEWSKI
431 SAMPSON
OLD FORGE, PA 18518
(570) 562-0719
http://www.zabasearch.com/maps/?sname1= ... &int_var=3
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Agnieszko,Stanisław przybył do Ameryki na zaproszenie szwagraAgnieszka_Szumska pisze:Witam Krysiu!
Proszę pomóż mi w odczytaniu zapisów z linków dotyczących Keclikowskiego. Z pierwszego linku udało mi się rozszyfrować tylko nazwisko i imię jego ojca Konstantego Keclikowskiego.Niestety ani adresu w Krakowie ani imienia i nazwiska matki i wszelkich innych zapisanych danych nie. Nie znam angielskiego stąd ta trudność. Czy można odnaleźć więcej danych na temat Stanleya Keclikowskiego. jego daty ślubu dzieci, daty i miejsca pochówku?
Na stronach Louis, MO.,Naturalization Index U.S. District Court-Eastern Judicial District of Missouri Index to Volume 44-Declarations of Intention , H-Q (2 Jan 1918- 6 May 1918) znalazłam zapis dotyczący Stanley Jozef Kenclikowskii. Noże to ten sam .
Pozdrawiam
Agnieszka
Wincentego Brody.
Niestety nic nie znalazłam na temat Stanisława na ancestry.com
-
Agnieszka_Szumska

-
Agnieszka_Szumska

-
Agnieszka_Szumska

Krysiu!
Czy możesz sprawdzić Stanleya Bartona urodzonego w 1884r. zam. w 1930r. w Missouri, oraz jego szwagra Wincentego Brodę na którego zaproszenie przyjechał on do USA w 1907r. Ojcem Bartona (vel Kenclikowskiego, Keclikowskiego)) i żony Wincentego Brody był Konstanty Kenclikowski vel Keclikowski.
Pozdrawiam
Agnieszka
Czy możesz sprawdzić Stanleya Bartona urodzonego w 1884r. zam. w 1930r. w Missouri, oraz jego szwagra Wincentego Brodę na którego zaproszenie przyjechał on do USA w 1907r. Ojcem Bartona (vel Kenclikowskiego, Keclikowskiego)) i żony Wincentego Brody był Konstanty Kenclikowski vel Keclikowski.
Pozdrawiam
Agnieszka
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Agnieszko,w censusie znajdziesz informację,że Stanley przybył do USAAgnieszka_Szumska pisze:Krysiu!
Czy możesz sprawdzić Stanleya Bartona urodzonego w 1884r. zam. w 1930r. w Missouri, oraz jego szwagra Wincentego Brodę na którego zaproszenie przyjechał on do USA w 1907r.
Pozdrawiam
Agnieszka
w 1907 roku,to by się zgadzało z przybyciem Stanisława.
1930 United States Federal Census
about Stanley J Barton
Name: Stanley J Barton
Home in 1930:St Louis, St Louis (Independent City), Missouri
View Map
Estimated Birth Year: abt 1884
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Anna J Barton
Stanley J Barton 46
Anna J Barton 32
Roland S Barton 16
Conrad W Barton 13
Junepearl Barton 7
Waneta Barton 6
Jacklauerna Barton 2 5/12
Don B Barton 7/12
http://imageshack.us/photo/my-images/853/barton.jpg/
Wincenty Broda z Warszawy przybył do szwagra Alexa Jarczyńskiego?
wraz z jego żoną Marią i córeczką Zofią.
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Wincenty Broda
Name: Wincenty Broda
Arrival Date: 25 Jul 1906
Birth Year: abt 1879
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Port of Departure: Liverpool, England
Port of Arrival: New York, New York
Ship Name: Carmania
http://imageshack.us/photo/my-images/220/brodar.jpg/
U.S. World War II Draft Registration Cards, 1942
about Vincent Broda
Name: Vincent Broda
Birth Date: 24 Mar 1879
Birth Place: Warsaw, Poland
Residence: Norfolk, Virginia
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... ncent.jpg/
1930 United States Federal Census
about Vincent Broda
Name: Vincent Broda
Home in 1930: Western Branch, Norfolk, Virginia
View Map
Estimated Birth Year: abt 1879
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Lucille Broda
Vincent Broda 51
Lucille Broda 45
Stanley Broda 19
Vincent Broda 17
Rosa Broda 16
George Broda 13
Estelle Broda 11
Frances Broda 7
Raymond Broda 4
Joseph Broda 4
http://imageshack.us/photo/my-images/62 ... ncent.jpg/
-
Agnieszka_Szumska

-
Agnieszka_Szumska

Krysiu!
Przepraszam że jestem taka uciążliwa, ale bardzo mi zależy na wyjaśnieniu i odnalezieniu mojje rodziny.
Z tego co mi wiadomo to w USA były spisy ludności w 1910r., 1920 i 1930. Domyślam się że w 1910r. powinien figurować Stanisław Kenclikowski lub Keclikowski., a w 1920r już jako Barton. Czy jesteś w stanie to sprawdzić?
Pozdrawiam
Agnieszka
Przepraszam że jestem taka uciążliwa, ale bardzo mi zależy na wyjaśnieniu i odnalezieniu mojje rodziny.
Z tego co mi wiadomo to w USA były spisy ludności w 1910r., 1920 i 1930. Domyślam się że w 1910r. powinien figurować Stanisław Kenclikowski lub Keclikowski., a w 1920r już jako Barton. Czy jesteś w stanie to sprawdzić?
Pozdrawiam
Agnieszka
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Agnieszko,na ancestry.com nie ma ani jednego rekordu na tematAgnieszka_Szumska pisze:Krysiu!
Pozdrawiam
Agnieszka
nazwiska Kenclikowski oraz Keclikowski.
Witam Pani Krysiu,
A czy byłaby Pani tak uprzejma i poszukała jeszcze raz mojego Kazimierza Kozłowskiego, przesyłałam kiedyś rekordy do sprawdzenia ale niestety żaden nie pasuje do mojego wujka. Nazwisko dość popularne, pisownia imienia tez różna ( po Casimir, Casimier)
Przyznam szczerze że szukałam gdzie się da, ale jako początkujaca jest to dla mnie trochę bładzenie we mgle. Podaje jeszcze raz dane na jego temat, ktore posiadam: Kazimierz Kozłowski ur. 02.10.1913r, imiona rodziców: Rafał Kozłowski i Julianna Kozłowska z domu Grabek, na początku lat 50 mieszkał w Chicago na N.TALMAN ave. Listy przychodziły do 1952roku. Był byłym żołnierzem ( walczył w II wojnie św.)
Chciałabym się dowiedzieć jak potoczyły się jego losy, kiedy zmarł, gdzie jest pochowany, czy zostawił jakąś rodzinę (wtedy na poczatku lat 50 był jeszcze kawalerem)
Przepraszam jesli zawracam Pani głowę, ale bardzo mi zależy na tych informacjach a widzę że bardzo wielu ludziom juz Pani pomogła
Dziękuję i pozdarwiam
A czy byłaby Pani tak uprzejma i poszukała jeszcze raz mojego Kazimierza Kozłowskiego, przesyłałam kiedyś rekordy do sprawdzenia ale niestety żaden nie pasuje do mojego wujka. Nazwisko dość popularne, pisownia imienia tez różna ( po Casimir, Casimier)
Przyznam szczerze że szukałam gdzie się da, ale jako początkujaca jest to dla mnie trochę bładzenie we mgle. Podaje jeszcze raz dane na jego temat, ktore posiadam: Kazimierz Kozłowski ur. 02.10.1913r, imiona rodziców: Rafał Kozłowski i Julianna Kozłowska z domu Grabek, na początku lat 50 mieszkał w Chicago na N.TALMAN ave. Listy przychodziły do 1952roku. Był byłym żołnierzem ( walczył w II wojnie św.)
Chciałabym się dowiedzieć jak potoczyły się jego losy, kiedy zmarł, gdzie jest pochowany, czy zostawił jakąś rodzinę (wtedy na poczatku lat 50 był jeszcze kawalerem)
Przepraszam jesli zawracam Pani głowę, ale bardzo mi zależy na tych informacjach a widzę że bardzo wielu ludziom juz Pani pomogła
Dziękuję i pozdarwiam
Witam Krysiu. Czytam i widzę, że wielu tu piszącym pomogłaś. ja poszukuję informacji o moim pradziadku, mam ich nie za wiele. Józef Karasiewicz ur. w 1890 roku, luty 1920 rok poszedł do wojska, nie wiem na jak długo. Wiem tylko,że po wojsku tj gdzieś lata 1920,21... wyemigrował do Stanów. Szukam jakiejkolwiek informacji o nim. Pozdrawiam Lilla
-
Agnieszka_Szumska

- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Lillo,lilla61 pisze: Witam Krysiu. Czytam i widzę, że wielu tu piszącym pomogłaś. ja poszukuję informacji o moim pradziadku, mam ich nie za wiele. Józef Karasiewicz ur. w 1890 roku, luty 1920 rok poszedł do wojska, nie wiem na jak długo. Wiem tylko,że po wojsku tj gdzieś lata 1920,21... wyemigrował do Stanów. Szukam jakiejkolwiek informacji o nim. Pozdrawiam Lilla
Józef z miejscowości Wacław?przybył do brata Andrzeja
Bridgeport, Chicago, Illinois,
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Josef Karasiewicz
Name: Josef Karasiewicz
Arrival Date: 12 Aug 1920
Birth Year: abt 1889
Birth Location: Poland
Birth Location Other: waclaw
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Port of Departure: Danzig
Port of Arrival: New York, New York