Parafia Chęciny
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
GosiaLemanczyk

-
Sawicki_Julian

-
Sawicki_Julian

Dla Marcina , chciałem posłać przez trzy razy dwie metryki pełne ur. Marcina Gruszki i ur. Piotra syna Marcina ale zły adres i nie poszło . Podaje co znalazłem i ważniejsze dane bo mnogo jest Gruszczyńskich ( Gruszków) we wsi Mosty i tez w samych Chęcinach pewnie,ale są luki i brak jak raz wsi Most y w latach 1798 do 1829 w jednej księdze . Poza tym są to tabele i rubryki co nie wiele więcej pisze niż w spisach . Podaje dane ; ze spisu - 27 grudnia 1728 r. ur.Jan Gruszczyński syn Franciszka i Marianny ; 27 marzec 1746 r. ur. Wojciech Gruszka syn Jana i Marianny ,idealnie pod tą samą datą i rokiem jest ; ur. Franciszek Gruszka syn Adama i Marianny ;
z całej metryki - Villa Mosty , 6 listopad 1767 r. ur. Marcin Gruszka syn Wojciecha i Marianna Kicińska ,chrzestni - F. Jan Sypnicki i Małgorzata Gruszczyna ; 17 maj 1767 r. ur. Piotr syn Marcina i Tekli Zawiszonki ;chrzestni H. Piotr Jaroński i Salomea Kłosowska;
z tabeli - 13 październik zm. Tekla Gruszenska lat 2 - 9/12 - hydrops , to chyba przyczyna śmierci tego dziecka ;
inne dane z tabeli - styczeń 1802 r. zm. Jan Gruszka lat 67 - sołtys ; 1804 r. zm. Jacenty Gruszka - lat 90 ( to pewnie senior rodu ) ;1810 r. zm. Maciej Gruszka lat - 75 ; Chęciny - 3 września 1766 r. ur. Franciszek syn Kazimierza i ? Szczepanek i w tym samym roku chrzestnym w Chęcinach u Baltazara Galińskiego jest H. Krzysztof Grusczenski . W latach 1726 do 1750 są imiona tylko męskie podaje nadane Gruszką przy urodzeniu ; 1732 r. Kacper i 1735 r. Piotr synowie Franciszka i Marianny ; 1733 r. Marcin syn Tomasza i Agnieszki ; 1735 r. Franciszek syn Jana i Agnieszki ; 1737 r. Walenty syn Jana i Marianny ; 1747 r. Franciszek i 1750 r. Grzegorz synowie Michała i Marianny ; 1749 r. Antoni syn Antoniego i Elżbiety .
Marcin jak byś miał coś z przełomu lat 1600 - 1700 ,metryki czy w książce o Sawickich ; Macieju , Jakubie ,Marcinie , Walentym to napisz na mój maila adres mailowy ,na pewno jest wyżej . Pozdrawiam - Julian
z całej metryki - Villa Mosty , 6 listopad 1767 r. ur. Marcin Gruszka syn Wojciecha i Marianna Kicińska ,chrzestni - F. Jan Sypnicki i Małgorzata Gruszczyna ; 17 maj 1767 r. ur. Piotr syn Marcina i Tekli Zawiszonki ;chrzestni H. Piotr Jaroński i Salomea Kłosowska;
z tabeli - 13 październik zm. Tekla Gruszenska lat 2 - 9/12 - hydrops , to chyba przyczyna śmierci tego dziecka ;
inne dane z tabeli - styczeń 1802 r. zm. Jan Gruszka lat 67 - sołtys ; 1804 r. zm. Jacenty Gruszka - lat 90 ( to pewnie senior rodu ) ;1810 r. zm. Maciej Gruszka lat - 75 ; Chęciny - 3 września 1766 r. ur. Franciszek syn Kazimierza i ? Szczepanek i w tym samym roku chrzestnym w Chęcinach u Baltazara Galińskiego jest H. Krzysztof Grusczenski . W latach 1726 do 1750 są imiona tylko męskie podaje nadane Gruszką przy urodzeniu ; 1732 r. Kacper i 1735 r. Piotr synowie Franciszka i Marianny ; 1733 r. Marcin syn Tomasza i Agnieszki ; 1735 r. Franciszek syn Jana i Agnieszki ; 1737 r. Walenty syn Jana i Marianny ; 1747 r. Franciszek i 1750 r. Grzegorz synowie Michała i Marianny ; 1749 r. Antoni syn Antoniego i Elżbiety .
Marcin jak byś miał coś z przełomu lat 1600 - 1700 ,metryki czy w książce o Sawickich ; Macieju , Jakubie ,Marcinie , Walentym to napisz na mój maila adres mailowy ,na pewno jest wyżej . Pozdrawiam - Julian
-
Sawicki_Julian

Witaj Marcin ,jeszcze znalazłem w spisie zgonów od 1739 r. te najstarsze dane to ; w parafii Chęciny zm.w grudniu 1739 r. Adam Gruszka ; kwiecień 1740 r. zm. Katarzyna Gruszczyńska ; czerwiec 1742 r. zm. Jan Gruszczyński ; sierpień 1761 r. zm. Franciszek Gruszka ,potem znowu cisza aż do lat 1780 . Moim zdaniem by powiązać ciągłość Rodu Gruszków to ten Adam będzie najstarszy,
a Jan to jego syn i kilku innych braci np. ; Franciszek, Maciej,Tomasz, Adam , to tyle co mogłem znaleźć na podany temat .
Pozdrawiam - Julian
a Jan to jego syn i kilku innych braci np. ; Franciszek, Maciej,Tomasz, Adam , to tyle co mogłem znaleźć na podany temat .
Pozdrawiam - Julian
-
gruszczyński

Parafia Chęciny
Panie Julianie proszę wysłać na poniższe adresy. Adresy sprawdzone i działające.\
mazorwa@interia.pl
mggruszka@interia.pl
marcingruszczynski@interia.pl
Pozdrawiam Marcin Gruszczyński
mazorwa@interia.pl
mggruszka@interia.pl
marcingruszczynski@interia.pl
Pozdrawiam Marcin Gruszczyński
- Kaczmarek_Aneta

Parafia Chęciny
Może komuś przyda się niniejszy referat:
ŹRÓDŁA DO DZIEJÓW CHĘCIN W ZASOBIE ARCHIWUM PAŃSTWOWEGO W KIELCACH
http://www.archiwa.gov.pl/images/storie ... heciny.pdf
Pozdrawiam
AK
ŹRÓDŁA DO DZIEJÓW CHĘCIN W ZASOBIE ARCHIWUM PAŃSTWOWEGO W KIELCACH
http://www.archiwa.gov.pl/images/storie ... heciny.pdf
Pozdrawiam
AK
-
Sawicki_Julian

Parafia Chęciny
Witam i dziękuje Anetko za wieści o Chęcinach , jest tam ogólnie od początku powstania miasta w 1275 roku , a wtedy jeszcze wsi i dużo podanych źródeł do czytania w innych książkach i dokumentach w Archiwach . Natomiast jest mało nazwisk , kiedyś tu w necie znalazłem Monografie Chęcin , był tam mój pra..Walenty w 1794 r. ale nadal nie wiem kto byli jego rodzice i skąd pochodził . Choć są tam Sawiccy już w roku 1713 w parafii Brzeziny sąsiednia Chęcin ale nie mam połączenia metrykami i to mnie zastopowało na trzy lata w miejscu , mam jak zawsze nadzieje ze jak będą skany to powoli te bazgroły z lat 1600 z parafii Brzeziny na szklanym ekranie przy powiększeniu da się czytać ; pozdrawiam - Julian
-
Habrowska-Jolanta

Parafia Chęciny
Szanowny Panie Julianie!
Czy w parafii Chęciny spotkał Pan moje nazwisko
pisane przez "H" lub "Ch" ?
Będę ogromnie wdzięczna za przeszukanie szczególnie najstarszych wpisów.
Z poważaniem
Jolanta Habrowska
Czy w parafii Chęciny spotkał Pan moje nazwisko
pisane przez "H" lub "Ch" ?
Będę ogromnie wdzięczna za przeszukanie szczególnie najstarszych wpisów.
Z poważaniem
Jolanta Habrowska
-
Sawicki_Julian

Parafia Chęciny
Witaj Jolu , piszemy sobie po imieniu , Chęciny metryki tej parafii prawie znam na pamięć , tak na oko to nie przypominam sobie by było nazwisko Habrowski lub Chabrowski , raczej Haber to gdzieś czytałem . Ale podać konkretnie w przybliżeniu lata ( najstarsze to od 1726 do 1860 spisy ) bo tego jest z tysiąc albo więcej metryk pełnych i około sto stron z sądu wójta w Chęcinach opisane sprawy z nazwiskami w 1788 roku , chętnie pomogę jako i mnie pomagają ale szkoda oczu by w okularach czytać wszystko ; pozdrawiam - Julian
-
Habrowska-Jolanta

Parafia Chęciny
Miły Julianie!
Cieszę się, że jesteśmy per Ty w tak szybkim tempie choć forma "Panie Bracie " też wydaje mi się piękna.
Będę szczerze zobowiązana jeśli zechcesz rzucić okiem pobieżnie wyłącznie na spisy od 1739 do powiedzmy 1800r.
Spisy z tych lat można znależć rzadko a o przeszukiwanie dokumentów nie śmiałabym prosić nie tylko ze względu na dbałość o Twój wzrok ale przedewszyskim czas. W okolicach Kielc, Staszowa i Połańca pojawiają się nieliczne wpisy na moje nazwisko może więc i do Chęcin któryś z Habrowskich dotarł.
Pozdrawiam serdecznie
Jola
Cieszę się, że jesteśmy per Ty w tak szybkim tempie choć forma "Panie Bracie " też wydaje mi się piękna.
Będę szczerze zobowiązana jeśli zechcesz rzucić okiem pobieżnie wyłącznie na spisy od 1739 do powiedzmy 1800r.
Spisy z tych lat można znależć rzadko a o przeszukiwanie dokumentów nie śmiałabym prosić nie tylko ze względu na dbałość o Twój wzrok ale przedewszyskim czas. W okolicach Kielc, Staszowa i Połańca pojawiają się nieliczne wpisy na moje nazwisko może więc i do Chęcin któryś z Habrowskich dotarł.
Pozdrawiam serdecznie
Jola
-
Sawicki_Julian

Witaj Jolu , przeszukałem urodzenie w latach 1726 do 1809 bo takie mam a do 1860 są pełne metryki tylko od 1754 r. u mnie są ale nie spotkałem nazwiska Chabrowski tylko występuje 24 razy ; na początku w1733 r. ur. się Łukasz Chabrzyński syn Balcera i Jadwigi w Chęcinach i takie nazwisko lub trochę zmienione bo Chabrzeński jest w Chęcinach i koło Chęcin w Bolechowicach i w Starochęcinach do roku 1809 szukałem w spisach. Jeśli potrzebna pełna metryka to mniej więcej z jakiego okresu lat to wyśle całe strony a sobie sama wytniesz potrzebna metrykę i przy okazji się powiększy ,tylko podaj adres maila . Myślę że nazwisko Chabrowski zostało źle odczytane z rosyjskiego w zaborze , a wcześniej było bardziej po polsku z końcówką - ński . Jolu co do okularów to zrozumiesz jak będą siątki się liczyć w latach tz. pięćdziesiąt , sześćdziesiąt i aby do stu - pozdrawiam ; Julian
-
Habrowska-Jolanta

Miły Julianie!
Bardzo dziękuję za poszukiwania i poświęcony dla mnie czas.
Habrowscy i Chabrowscy pojawiają się w kieleckim od XVIIIw. w Ociesękach, Mostkach, Kamieńcu, Przepiórowie, Sukowie i Kielcach. Miałam więc nadzieję, że znajdą sie też w Chęcinach.
Masz rację, że nazwisko mogło ulec zniekształceniu kiedy w końcu XIX wieku pisano je wyłącznie cyrylicą.
Wtedy często zamieniano "H" na "G" i wychodził Gabrowski co utrudnia poszukiwania.
Najstarszy znany mi zapis nazwiska pisanego przez "H" pochodzi z 1624r. - wg prof. Dworzaczka.
Jeśli chodzi o te siątki - dziesiątki to mnie one też dotyczą.
Jeszcze raz bardzo diękuję za pomoc i przesyłam pozdrowienia
Jola
Bardzo dziękuję za poszukiwania i poświęcony dla mnie czas.
Habrowscy i Chabrowscy pojawiają się w kieleckim od XVIIIw. w Ociesękach, Mostkach, Kamieńcu, Przepiórowie, Sukowie i Kielcach. Miałam więc nadzieję, że znajdą sie też w Chęcinach.
Masz rację, że nazwisko mogło ulec zniekształceniu kiedy w końcu XIX wieku pisano je wyłącznie cyrylicą.
Wtedy często zamieniano "H" na "G" i wychodził Gabrowski co utrudnia poszukiwania.
Najstarszy znany mi zapis nazwiska pisanego przez "H" pochodzi z 1624r. - wg prof. Dworzaczka.
Jeśli chodzi o te siątki - dziesiątki to mnie one też dotyczą.
Jeszcze raz bardzo diękuję za pomoc i przesyłam pozdrowienia
Jola
-
Sawicki_Julian

Witaj Jolu , nie będę dodawał miłych słów bo może by miał pretensje jaki mężczyzna , chciałem podpowiedzieć że nazwisko Habrowski powinno po polsku brzmieć Kowalski , bo jak haber to kowal z łaciny to tak wychodzi , tak samo imię Joanna po łacinie a po polsku jest Janina . Piszesz Jolu o latach 1624 ,wtedy były modne przydomki i przezwiska , z książki opisu spraw sądu w Sandomierzu z roku 1408 jest taki zapis który mógł być początkiem mojego nazwiska , napisane po łacinie o dwóch tam biorących udział w sprawie Grzegorz i Hieronim ze wsi po polsku to by było chyba Sobótka maja swój znak sawassa kotłowa w środku crucyfiks ( krzyż) a wołają ich nowina , a ze nie ma litery - z - w łacinie to pisali o zawiasie - sawassa ,to bardzo pasuje na przydomek , a potem nazwisko Sawa , tak sobie myślę ; pozdrawiam - Julian
- Szczerbiński

Sawicki_Julian napisał:
zawias po łacinie to cardo -onis m., a to nijak nie pasuje do nazwiska Sawicki. Sawassy niestety nie spotkałem (przydałby się scan tego fragmentu tekstu). Prędzej bym upatrywał pochodzenia nazwiska od:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sawa
Pozdrawiam Jerzy
PS. Jeśli chodzi o Habrowskich to jedynie u Bonieckiego w t. 7 na str. 224 jest to nazwisko wymienione tj. ' Magdalena żona Stefana Habrowskiego w 1796 r oblatowała testament w grodzie warszawskim'.
Gdy zaś chodzi o skojarzenie tego nazwiska Chęcinami to na tej samej stronie jest nazwisko ale Habowski h. Grzymała (krakowskie), które jest powiązane z Dorotą Chęcińską
Takiej fantazji jeszcze nie spotkałem na tym forum - gratuluję ...w Sandomierzu z roku 1408 jest taki zapis który mógł być początkiem mojego nazwiska , napisane po łacinie o dwóch tam biorących udział w sprawie Grzegorz i Hieronim ze wsi po polsku to by było chyba Sobótka maja swój znak sawassa kotłowa w środku crucyfiks ( krzyż) a wołają ich nowina , a ze nie ma litery - z - w łacinie to pisali o zawiasie - sawassa ,to bardzo pasuje na przydomek , a potem nazwisko Sawa , tak sobie myślę ;
zawias po łacinie to cardo -onis m., a to nijak nie pasuje do nazwiska Sawicki. Sawassy niestety nie spotkałem (przydałby się scan tego fragmentu tekstu). Prędzej bym upatrywał pochodzenia nazwiska od:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sawa
Pozdrawiam Jerzy
PS. Jeśli chodzi o Habrowskich to jedynie u Bonieckiego w t. 7 na str. 224 jest to nazwisko wymienione tj. ' Magdalena żona Stefana Habrowskiego w 1796 r oblatowała testament w grodzie warszawskim'.
Gdy zaś chodzi o skojarzenie tego nazwiska Chęcinami to na tej samej stronie jest nazwisko ale Habowski h. Grzymała (krakowskie), które jest powiązane z Dorotą Chęcińską