Allegata - co z nimi robić?

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gaś_Adam

Członek PTG

Post autor: Gaś_Adam »

Witam,

Co robić z allegatami, które zostały sfotografowane razem z metrykami? Zaznaczać w uwagach przy danym akcie, że jest do niego jakiś załącznik, pomijać, czy może coś jeszcze innego?

Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 8 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Dobrze jest to odnotować w uwagach.
Bartek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wtedy przy pozostałych brak adnotacji w uwagach "jest allegata" może błędnie sugerować, że nie ma
ja bym nie przesadzał -indeksacja to nie jest pełna informacja o treści aktu i załącznikach, a pomoc w odnalezieniu aktu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Jeżeli na całą księgę tylko kilka aktów ma załączniki, i to ani wskazane, ani umieszczone tuż przy akcie (tak niestety bywa w księgach z zaboru pruskiego), nieodnotowanie takiego załącznika może uniemożliwić jego samodzielne odkrycie.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a w jaki sposób nieodnotowanie może uniemożliwić dotarcie?
jedyne co przychodzi mi na myśl: "nie odnotowali - widocznie nie ma, szukać nie będę"

to myślenie (błędne) będzie wzmocnione odnotowaniem (o! a tam uwaga była) i zaskutkuje (jeśli implikacją braku uwagi jest nieszukanie) "uniemożliwieniem dotarcia" do allegat już zindeksowanych ślubów - czyli parędziesiąt tysięcy razy więcej problemów

jeśli brak uwagi zaszkodzi w tym przypadku (tzn jeśli mechanizm zadziała)
to
naniesienie uwagi (jeśli ww mechanizm działa) zaszkodzi w znacznie większej ilości przypadków
chyba, że nie o to z "uniemożliwieniem" chodziło

ale to moje wnioski, niekonieczne słuszne...tak tylko patrzę na rosnące wymagania (czasem samoistnie sobie narzucane, czasem "z zewnątrz") nie co do poprawności zapisów a ich rozległości ...i wpływ na poprawność i ilość:)

pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Również mówię NIE! piętrzącym się wymaganiom :) Jednak jeśli ktoś chce to odnotowywać - uważam, że będzie to pożyteczne.
Zofia

Sympatyk

Post autor: Zofia »

Uważam, że postawienie przy akcie np. litery A wskazywałoby na istnienie owego dokumentu co znacznie ułatwiłoby poszukiwania wiedząc, że jednak takowy dokument istnieje a pracy dodatkowej to raczej nie będzie dużo więcej. Ja sama od 2 miesięcy próbuję dotrzeć do allegaty ślubu zawartego w Kościele Sw.Andrzeja w Warszawie i niestety do chwili obecnej nie wiem czy istnieje i gdzie się znajduje?czy jest możliwiośc nawiązania kontaktu z osoba, która indeksowała akty ze Św.Andrzeja?

Zofia
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a co będzie wiedziała osoba która indeksowała (nie jestem pewien czy akty czy spisała ze skorowidzów/rejestrów)
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... jaktu_id=3
młodsze w USC
starsze...jeśli są to nie wiem gdzie
będzie bardzo dużo więcej pracy takie oznaczanie:(
a i tak trzeba będzie o Andrzeja zapytać w APW
alegaty nie były opublikowane, skąd indeksujący ma wiedzieć czy do tego ślubu...a jakby miał nawet skany -to i tak jest dużo więcej pracy
czas, który mógłby być poświęcony na zindeksowanie kolejnego aktu, który czeka ...
..no nic
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witaj Zofio
Aneksy do ślubów z parafii św. Andrzej są zdaje się w AP Warszawa w oddzielnych podzbiorach i znalazłam je poprzez bazę PRADZIAD. Szukałam danych z roku 1891 - śluby były w zespole 72/159/0/-/97, aneksy w 72/159/0/-/133. A w aneksach metryki młodych, świadectwa zapowiedzi, dyspensa na zawarcie związku - wszystko z odpowiednimi pieczęciami i dowodami wniesienia opłat.
Pisząc do AP podałam numer aktów ślubu i poprosiłam również o skany aneksów do tych aktów.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”