Witam serdecznie
Niestety moje poszukiwania utknęły w martwym punkcie.Najstarszym mi znanym przodkiem jest Józef Szczepanowski (ok 1751-1831) żonaty z Anną Sachajewską vel Zakalukowską. Mieli syna również Józefa (ok 1796-1855) żonatego z Anną/Katarzyną Chudzikowską vel Sokaluk.
Zamieszkiwali w Nowosiółce Kostiukowej (woj. tarnopolskie), później w Łanowcach k.Borszczowa (te same woj.). Najstarszym wpisem jest akt małżeństwa Józefa (syna) z 1825. Wg legend rodzinnych pochodzili z okolic Małopolski i byli szlachcicami. W zawodzie jednak Józefa (ojca - akt zgonu) znalazłem wpis - "NN advena" (przybysz? obcokrajowiec?). W zawodzie Józefa syna znalazłem adnotacje że był "służącym u Jaśnie Wielmożego Portnuckiego - właściciela" oraz (późniejsze wpisy) "auriga" (woźnica).
Bardzo duża gałąź rodzinna Szczepanowskich zamieszkiwała tereny borszczowskie aż do 1944r, łącząc sie z rodzinami Adamowskich, Strzemień, Chudzikowskich, Stebelskich, Krzywieckich..
Pozdrawiam
Demiane
Szczepanowscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Borowski_Andrzej
Szczepanowscy
Cześć.
Mieszkam w dawnej powiatie Borszczówskim. Moją pra4babką była Domycela Szczepanowska, żona Józefa Borowskiego. Obaj byli chłopami we wsi Weliki Czornokintsi. Byli to grekokatolicy. Według obliczeń powinni urodzić się gdzieś w latach 30 XIX wieku.
Mieszkam w dawnej powiatie Borszczówskim. Moją pra4babką była Domycela Szczepanowska, żona Józefa Borowskiego. Obaj byli chłopami we wsi Weliki Czornokintsi. Byli to grekokatolicy. Według obliczeń powinni urodzić się gdzieś w latach 30 XIX wieku.
Szczepanowscy
Witaj
Bardzo ciekawe informacje! W sumie to niedaleko od Weliki Czornokintsi do Lanivci (Łanowce) czy Nowosiłka (Nowosiółka Kostiukowa).
Czy posiadasz jeszcze jakieś informacje na temat swojej prababki? Kim byli jej rodzice lub bracia/siostry?
Pozdrawiam
Bardzo ciekawe informacje! W sumie to niedaleko od Weliki Czornokintsi do Lanivci (Łanowce) czy Nowosiłka (Nowosiółka Kostiukowa).
Czy posiadasz jeszcze jakieś informacje na temat swojej prababki? Kim byli jej rodzice lub bracia/siostry?
Pozdrawiam