Jak NIE zachowywać się w archiwum

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Jak NIE zachowywać się w archiwum

Post autor: Tomek1973 »

Poniżej link to filmu instruktażowego produkcji BBC traktującego o zachowaniu się w bibliotece.
Myślę, że będzie on przydatny także dla genealogów korzystających z ksiąg metrykalnych.
Mam nadzieję, że czasy "genealogów" wyrywających karty z ksiąg w archiwach i parafiach odeszły już na zawsze w przeszłość.

http://www.youtube.com/watch?v=RyDY0hiMZy8

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
rozek19

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: rozek19 »

O matko... :O

Mam nadzieję, że nie mamy taaakich genealogów!! (a może raczej takich osób nie należy nazywać genealogami, podobnie jak nie należy mylić kibiców z kibolami) :)
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

UWAGA, SCENY DRASTYCZNE!
Bartek
Paweł.K

Sympatyk

Post autor: Paweł.K »

rozek19, dlaczego nie należy mylić kibiców z kibolami? Kibic i kibol to dokładnie to samo. Oba określenia są pozytywne. Kibol to określenie z gwary poznańskiej, i oznacza normalnego kibica. Ten 'kibol', którego Ty masz na myśli, i którego nie należy mylić z kibicem, to chuligan albo bandyta, w zależności od tego, do jakich wykroczeń albo przestępstw się posuwa.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Hej Milutcy,
To jest "Mr Bean", angielski komik, nie nalezy brac tego na powaznie.
A ze kartki w ksiegach byly wyrywane to znana historia.
Niejeden z nas padl ofiara tych wyrwanych kartek. Ja tez .
Brak slow, zeby okreslic takie zachowanie.
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Jaś Fasola zrobił świństwo - ale z jaką finezją i namaszczeniem - każdy ruch do przewidzenia. każdy przedmiot na swoim miejscu,każda mina ,jedyna w swoim rodzaju.Zachował się niegodnie - ale i tak go lubię.
Nie kopiować zachowania bo ... a nuż na tej kartce będzie nasz przodek.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Awatar użytkownika
rozek19

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: rozek19 »

Pawle,

Posłużyłem się o biegowym znaczeniem "kibola", nie pochodzę z Wielkopolski, więc takie gwarowe określenie było mi obce. Dzięki za uzupełnienie :)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Witam
Będąc w archiwum, na pytanie dyżurnego w pracowni; czym mogę służyć? NIE ODPOWIADAMY, że szukamy aktów prababci i pradziadka. W archiwach przeglądamy AKTA, tak samo zresztą jak na Genealodzy.PL. Akty oglądamy w galeriach i na wystawach fotograficznych. No, może jeszcze w kilku innych miejscach. Pozdrawiam. Paweł Olczyk
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Olczyk_Paweł pisze:Witam
Będąc w archiwum, na pytanie dyżurnego w pracowni; czym mogę służyć? NIE ODPOWIADAMY, że szukamy aktów prababci i pradziadka. W archiwach przeglądamy AKTA, tak samo zresztą jak na Genealodzy.PL. Akty oglądamy w galeriach i na wystawach fotograficznych. No, może jeszcze w kilku innych miejscach. Pozdrawiam. Paweł Olczyk
Sformułowanie "oglądamy" to południowy slang i proszę się temu nie dziwić. Mający korzenie galicyjskie zapewne wiedzą o co chodzi. Na południu nawet film emitowany w TV jest oglądany :D ...toteż często zamiast "chodźmy obejrzeć film" słyszeć można "chodźmy oglądnać film", "oglądałem film"
Ostatnio zmieniony śr 04 sty 2012, 18:07 przez sponikowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Olczyk_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Olczyk_Paweł »

Chodziło mi o co innego: nie prosimy o AKTY tylko AKTA. To różnica dość znaczna.
Pozdrawiam. Paweł Olczyk
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

przepraszam Pawle - nie usłyszałem dość wyraźnie Twojego krzyku... a w Galicji tak czy siak akty czy akta się "ogląda"
Pozdrawiam :wink:
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Olczyk_Paweł pisze:Witam
Będąc w archiwum prosze o akty urodzeń pradziadka i prababci. Bo dotyczy to konkretnych doikumentów. Konkretny dokument, to akt, a konkrtne dokukmenty - akty. Jeżeli natomiast prosimy o jakąś większą całość, to prosimy o akta - metrykalne danej parafii, akta miasta, akta gminy, akta zakładu pracy.
Można jak najbardziej prosić o akty urodzeń pradziadka i prababci, bo to są pojedyncze dokumenty. Natomiast akta urodzenia pradziadka - to komplet dokumentów dotyczących tego wydarzenia. Jak pokazuje praktyka, są akty urodzeń poszczególnych osób, a nie akta urodzeń.

tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”