Żołnierze Generała Andersa, PSZ

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Piotrze wielkie dzięki :)
Zawsze to jakiś trop, ale i tak trudno będzie mi odnaleźć do jakiej jednostki przynależał ( jest ich tyle:( ) Na dodatek Wuj do II Korpusu trafił dopiero po 1 sierpnia 1944 r. Tego dnia został aresztowany w Hotelu Brystol w Warszawie i wywieziony do obozu niemieckiego zlokalizowanego gdzieś przy granicy szwajcarskiej, skąd na szczęście uciekł. Jak dotarł do Włoch? ????
Więcej nic nie wiem, poza tym co ilustrują załączone zdjęcia.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Joasiu,
kontaktowalas sie z polska sekcja przy Ministerstwie Obrony Anglii? Zachowalo sie wiele teczek andersowcow...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: robbi89 »

Joasiu,
wielu Polaków z Wehrmachtu dostało się do niewoli lub zdezerterowało, po czym wstępowali do II Korpusu. Być może Twój krewny podpisał volkslistę, wstąpił do Wehrmachtu, a potem trafił do II Korpusu. Poza tym Kasia ma rację, powinnaś wszystkiego dowiedzieć się z akt Brytyjczyków.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Dąbkowska_Alina »

W sprawie akt dawnych żołnierzy II Korpusu (i być może innych) odsyłam na stronę http://www.caw.wp.mil.pl/depozyty/depozyty_caw.htm Lista żołnierzy ... http://www.caw.wp.mil.pl/depozyty/lista_a.htm
Jest tam również lista żołnierzy, których dokumentacja trafiła do Polski
Alina Dąbkowska
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Sprawdziłam ale brak jego nazwiska w depozytach z CAW.
Druga sprawa wujek nie był w Wermachcie to jakieś nie zrozumienie. Pracował w Hotelu Brystol i po wybuchu Powstania Warszawskiego został aresztowany i trafił do obozu, akurat na terenie Niemiec.
Chciałabym prosić o pomoc - gdzie można znaleźć publikacje o 2 Warszawskiej Dywizji Pancernej, bo w internecie to tylko suche informacje.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

To ze nie byl w Wehrmachcie nie znaczy, ze sekcja w Anglii nie ma jego dokumentow; jesli oczywiscie byl w Korpusie. Kazdy zolnierz przy przyjeciu do Korpusu musial napisac swoj zyciorys wojenny; jesli sie zachowal, z niego dowiesz sie dokladnie co sie dzialo z wujkiem przed przyjeciem do Korpusu. W Korpusie nie tylko Wehrmachtowcy sluzyli.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: robbi89 »

Wujek mógł równie dobrze wstąpić do II Korpusu po wyzwoleniu z niemieckiej niewoli. 2 dywizja została sformowana w czerwcu 45r, czyli do tej pory nie ma żadnych sprzecznych faktów :D
Powodzenia
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Może ta informacja komus pomoże w poszukiwaniach...

Łaptaszyński Augustyn- plutonowy 10 pułku
artylerii ciężkiej, uczestnik bitwy pod Monte Cassino.
Zginął 03.11.1944r.

Wśród dokumentów i zdjęć znajduje się niepozorna karteczka wyrwana z
notesu...

Armia Andersa Irak 21.02.43 / 16.08.43

Koledzy Gustka

Tadeusz Mazepa plut.
Tadeusz Niemczyk
Wieczorek Ernest plut.
Kwiatkiewies B.
Biernacki Stach.

Osoby te prawdopodobnie znajdują się na kilku ocalałych zdjęciach.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Monika_Piras

Sympatyk
Nowicjusz

Jan Strójwąs - brak jakichkolwiek informacji

Post autor: Monika_Piras »

Witam,
Szukam jakichkolwiek informacji na temat mojego pradziadka Jana Strójwąsa (Strojwąsa) zam. Pierzchnianka. Wiem że przebył cały szlak z Andersem i walczył pod Monte Cassino. Niestety w żadnych listach żołnierzy ( a przejrzałam ich kilkadziesiąt) jego nazwiska nie ma. Czy ktoś wie jaki może być tego powód? A może ktoś spotkał się z tym nazwiskiem?
Ur. 1903, zm 1990. Wcielony w 1939. Dopiero 2-4 lat po zakończeniu wojny wrócił do domu.

Proszę o pomoc w poszukiwaniach.

Pozdrawiam
Monika Piras
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Moniko.
Jeżeli pra przeszedł szlak z Andersem, to jego akta znajdują się:
MINISTRY OF DEFENCE
APC POLISH ENQUIRIES
Biulding 28 B,RAF Northolt
West End Road
Ruislip, Middlesex HA4 6NG
.
Możesz pisać po angielsku i po polsku. Odpowiedź będzie/ i ole będzie/ po angielsku.Musisz podać dokładnie swoje pokrewieństwo z pra. Kilka lat temu udzielali odpowiedzi gratis. Teraz to może być płatne/chociaż niekoniecznie.Podaj wszystko co masz i chyba dobrze by było załączyć ksero aktu zgonu o ile masz.
Jeśli masz dokładniejsze dane odnośnie jego wcielenia do wojska-1939- to napisz też do CAW(Centralne Archiwum Wojskowe).
W CAW mogą też posiadać jego dane z Armii Andersa, skoro do kraju wrócił w latach 1947-1949.Kto wie. A może "coś nie co" posiada IPN w W-wie.
Tadeusz
Monika_Piras

Sympatyk
Nowicjusz

Właśnie dostałam odpowiedź z CAW:
"Uprzejmie informujemy, iż w kartotece personalno-odznaczeniowej Centralnego Archiwum Wojskowego nie odnaleziono nazwiska poszukiwanej przez Panią osoby.
Proponujemy zwrócić się do:
- Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego (The Polish Institute and Sikorski Museum) - London, 20 Princes Gate, London SW7 1PT, tel.: 020 7589 9249, http://www.sikorskimuseum.co.uk/
- Archiwum Ministerstwa Obrony (Ministry of Defence, APC Polish Enquiries) - West End Road Ruislip, Middlesex HA4 6NG, tel.: 020 8833 8603, e-mail: polishasstdisoff@northolt.raf.mod.uk

Jednocześnie informujemy, iż Centralne Archiwum Wojskowe realizuje kwerendy (wyszukiwanie akt, ustalanie sygnatur) dla osób fizycznych wyłącznie w sprawach poświadczeniowych dla celów prawno-administracyjnych, przede wszystkim ustalenia czasu, miejsca i przebiegu służby (pracy) dla potrzeb emerytalno-rentowych. Podstawą uzyskania informacji są wyłącznie dane zawarte w materiałach archiwalnych przechowywanych w CAW.
Kwerendy dotyczące badań genealogicznych, naukowych, ustalenia przebiegu służby i szlaków bojowych jednostek wojskowych dla celów innych niż poświadczeniowe, realizowane są osobiście przez zainteresowanych albo ich upoważnionych przedstawicieli w Pracowni Udostępniania Akt CAW. Sygnatury są ustalane samodzielnie w Pracowni Informacji Archiwalnej.
Aby skorzystać z zasobu Centralnego Archiwum Wojskowego należy zwrócić się z wnioskiem o wyrażenie zgody na udostępnienie materiałów archiwalnych do Dyrektora Centralnego Archiwum Wojskowego (wzór wniosku oraz zasady udostępniania materiałów archiwalnych są dostępne na naszej stronie internetowej: www.caw.wp.mil.pl)."
Zamieszczam całość. Sprawdziłam iż obydwa instytuty podane przez CAW są płatne. W Sikorskim kosztuje sprawdzenie 100 zł nawet jeżeli będzie bez rezultatu a w Ministerstwie obrony 30 funtów. Czy to prawda? Ktoś korzystał z ich pomocy?

Monika Piras
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

z tego co mi wiadomo (ale może nieaktualne informacje mam) to za "bez rezultatu" nie ma opłat
za rezultat "nie znaleziono" (z podaniem co przeszukano) - owszem są
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Monika_Piras

Sympatyk
Nowicjusz

Ma pan rację :-)
są opłaty za rezultat "nie znaleziono" z podaniem co przeszukano - ale to mnie nie satysfakcjonuje.
Nie mogę wprost uwierzyć jak po kimś kto walczył przez prawie 10 lat i przeżył nie ma śladu w żadnej instytucji.

Monika Piras
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale jak w żadnej instytucji?
toż nawet w CAW-ie napisali, co sprawdzili - nie znaczy, że nic nie ma. Pismo jasne: proszę szukać - pomoc i narzędzia oferujemy na miejscu w Rembertowie
może ew. jeszcze coś w AAN być jeśli w ww trzech się nic (po poszukiwaniach;) nie znajdzie to warto pod kątem powracających w latach 1945-1950 zbiory Archiwum Akt Nowych przejrzeć
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam Pani Moniko!
Przypadkowo szukając informacji o tym nazwisku, spotkałem w internecie taką oto stronę, dot. niejakiego Jana Strójwąsa (może to tylko zbieżność imienia i nazwiska):
http://www.bilgoraj.com.pl/wybory/printnews.php?id=2726
Pozdrawiam. Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”