Już w marcu, na urodzinach Genpolu, zapraszałam na moje 50-te urodziny.
Dziś, w przeddzień swoich urodzin (urodziłam się 8 maja), zapraszam Was jeszcze raz - nie mniej serdecznie
Monika Bayer-Smykowska
ma przyjemność zaprosić Sz. Państwa
na uroczystą Mszę św. dziękczynną sprawowaną z okazji jubileuszu swoich 50-tych urodzin
w dniu 15 maja 2011 roku o godz. 11.30
w kościele pw. NMP Matki Miłosierdzia w Warszawie ul. św. Bonifacego 9
Po Mszy św. zapraszam na urodzinowy toast i tort do dolnego kościoła (*1)
Uprzejmie proszę o potwierdzenie swojego przybycia!!!
Moim życzeniem jest,
żeby wszyscy goście, sumę którą mieli by przeznaczyć na kwiaty lub prezenty,
przekazali na remont i odbudowę kościoła w Podhajcach na Tarnopolszczyźnie. (*2)
Przeznaczoną przez Was kwotę, będzie można przekazać mi w trakcie urodzinowego spotkania
lub wpłacić na konto Towarzystwa Miłośników Ziemi Podhajeckiej
Towarzystwo Miłośników Ziemi Podhajeckiej
ul. T. Kościuszki 71/1 55-200 Bystrzyca Oławska
BS Oława 36 95850007 0010 0100 9705 0001
W tytule przelewu proszę wpisać:
Remont kościoła w Podhajcach - z okazji jubileuszu Bayerka
*1 - ponieważ w dolnym kościele, również o godz. 11.30, odprawiana jest Msza św. dla przedszkolaków, najprawdopodobniej będziemy musieli poczekać, z rozpoczęciem urodzinowego spotkania, 10 - 15 min
*2 - Kościół pw. św. Trójcy w Podhajcach o ciekawej architekturze i bogatym wyposażeniu, przetrwał w dobrym stanie działania II Wojny Światowej. W 1946 roku, po wysiedleniu Polaków z Podhajec i okolic, został przeznaczony początkowo na cele magazynowe. Był systematycznie niszczony i rozgrabiany. W latach 70-tych XX wieku miejscowe władze planowały nawet wysadzenie budowli w powietrze. Nieremontowany i niekonserwowany, dwukrotnie podpalony, niszczał, jak się wydawało, bezpowrotnie. W latach 80-tych zawalił się dach kościoła, niszcząc równocześnie sklepienia nad nawą i prezbiterium.
https://picasaweb.google.com/bayerek/Po ... cy20022011#
Jednakże na początku lat 90-tych, odnowiła się w Podhajcach wspólnota parafialna, przez kilkanaście lat, bezskutecznie, starająca się o zwrot kościoła. Msze św. odprawiane były w tym czasie w prywatnych domach.
W 2005 roku ks. Andrzej Zając, ówczesny proboszcz z Brzeżan, pod którego opieką znajduje się podhajecka wspólnota, rozpoczął prace porządkowe w kościele w Podhajcach. Kiedy w 2006 roku władze przekazały wreszcie kościół w Podhajcach miejscowej wspólnocie, prace porządkowe kontynuował następca ks. Andrzeja - ks. Jan Kuc. Dla celów sprawowania Eucharystii uporządkowano i rozpoczęto remont dawnej zakrystii.
Dnia 24 września 2006 roku bp Marian Buczek odprawił Mszę św. w kościele p.w. Świętej Trójcy w Podhajcach.
Była to pierwsza Msza św. odprawiona tutaj po wojnie.
Od 2008 roku remont i odbudowę kościoła w Podhajcach wspierają dawni mieszkańcy Podhajec skupieni w Towarzystwie Miłośników Ziemi Podhajeckiej powstałym 14 listopada 2009 roku w Bystrzycy Oławskiej w dolnośląskiem.
Dlaczego chcę wesprzeć remont kościoła w Podhajcach.
Kościół pw. św. Trójcy w Podhajcach to świątynia, w której 22 lutego 1927 roku wzięli ślub moi dziadkowie macierzyści : Janina Wilińska i Franciszek Gutorski. Tam też w styczniu 1931 roku, jako kilkumiesięczne niemowlę, została ochrzczona moja śp. mama - Irena Jadwiga Gutorska-Bayer. Na podhajeckim cmentarzu w czerwcu 1929 roku spoczął mój pradziad - Marian Wiliński.
Stąd bierze się mój sentyment do Podhajec, moje umiłowanie tamtych okolic.
Stąd też wynika moje zobowiązanie, by remont i odbudowę kościoła w Podhajcach wesprzeć w każdy, możliwy sposób.
Ja wiem, że kwiaty od Was byłyby wyrazem Waszej sympatii, czy życzliwości dla mnie.
Jednakże najważniejsza dla mnie będzie Wasza obecność na jubileuszowej Mszy św. i modlitwa w mojej intencji.
A zamiast otrzymywania kwiatów, o wiele większą przyjemność i satysfakcję sprawi mi wsparcie odbudowy kościoła pw. św. Trójcy w Podhajcach.
I z całego serca, już teraz, dziękuję Wam za Waszą obecność, modlitwę, za Waszą szczodrość.
Kontakt: tel. 510650197 lub e-mail : jubileuszbayerka@gmail.com