Camponator
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
andrzejkapron

- Szczerbiński

Camponator
Witam Panie Andrzeju!
Po łacinie campus, -i oznacza: a) pole , niwę, równinę, płaszczyznę, powierzchnię morza, b) pole Marsowe (alfa)- komicje, wybory, (beta) -pole ćwiczeń, plac do ćwiczeń, zabaw.
Całego słowa nie spotkałem w słownikach, ale wydaje mi się, że jest jakaś gra komputerowa o tej nazwie.
Gdybym miał jednak 'strzelać' na zasadzie przypuszczeń, to typował bym, 'oboźnego', lub coś w tym rodzaju. Ponieważ nie mam pewności, więc może lepiej poczekać, bo może ktoś jeszcze coś napisze na ten temat.
Pozdrawiam. Jerzy
Po łacinie campus, -i oznacza: a) pole , niwę, równinę, płaszczyznę, powierzchnię morza, b) pole Marsowe (alfa)- komicje, wybory, (beta) -pole ćwiczeń, plac do ćwiczeń, zabaw.
Całego słowa nie spotkałem w słownikach, ale wydaje mi się, że jest jakaś gra komputerowa o tej nazwie.
Gdybym miał jednak 'strzelać' na zasadzie przypuszczeń, to typował bym, 'oboźnego', lub coś w tym rodzaju. Ponieważ nie mam pewności, więc może lepiej poczekać, bo może ktoś jeszcze coś napisze na ten temat.
Pozdrawiam. Jerzy
- Pieniążek_Stanisław

- Szczerbiński

Camponator
Witam Panie Staszku!
W wikipedii oboźnego podają też jako: (łac. praefectus castrorum)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obo%C5%BAny
Pozdrawiam. Jerzy
W wikipedii oboźnego podają też jako: (łac. praefectus castrorum)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obo%C5%BAny
Pozdrawiam. Jerzy
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Camponator
Szkoda,że nie zamieściłeś foto . Może to Campanator - dzwonnik [Campanilla -dzwonnica] wg słownika J.Sondel
Krystyna
Krystyna
-
andrzejkapron

- Szczerbiński

Camponator
Witam Pani Krystyno!
Ma Pani rację, na stronie podanej niżej też go szukali ...
Załączone jest zdjęcie rekordu (trzeba je 2x kliknąć- by powiększyć), a wśród odpowiedzi jest podany dzwonnik.
http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns
Pozdrawiam. Jerzy
Ma Pani rację, na stronie podanej niżej też go szukali ...
http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns
Pozdrawiam. Jerzy
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Camponator
Witam Panie Jerzy!
Ale nie wiem czy man rację. Andrzej podał zapis camponator. A moze napisano cauponator i wtedy to będzie karczmarz. Jedna litera i rózne znaczenie dzwonnik lub karczmarz. W metrykach łacińskich raz spotkałam dzwonnika a karczmarzy wielu.
Jak wielokrotnie prosił Bartek M foto, foto ......aby poprawnie odczytać.
Pozdrawiam Krystyna
Ale nie wiem czy man rację. Andrzej podał zapis camponator. A moze napisano cauponator i wtedy to będzie karczmarz. Jedna litera i rózne znaczenie dzwonnik lub karczmarz. W metrykach łacińskich raz spotkałam dzwonnika a karczmarzy wielu.
Jak wielokrotnie prosił Bartek M foto, foto ......aby poprawnie odczytać.
Pozdrawiam Krystyna
- Szczerbiński

Camponator
Pani Krysiu!
Żałuję wobec tego, że usunąłem słowo 'prawdopodobnie', ale i tak, moim zdaniem, wstrzeliła się Pani w 10 - tkę (tu dodam - prawdopodobnie - tym razem na wszelki wypadek) - gratuluję.
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
Żałuję wobec tego, że usunąłem słowo 'prawdopodobnie', ale i tak, moim zdaniem, wstrzeliła się Pani w 10 - tkę (tu dodam - prawdopodobnie - tym razem na wszelki wypadek) - gratuluję.
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy
-
andrzejkapron