Mikrofilmy z terenów Białorusi

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Mikrofilmy z terenów Bialorusi

Post autor: Suchodolska_Irena »

Witam serdecznie
Mam pytanie: czy u Mormonów sa mikrofilmy dotyczące parafii szumskiej na Litwie?Interesuje mnie miejscowość Kosina a nazwisko Kozakiewicz. Po powstaniu parafia została zlikwidowana, a dokumenty przekazano do Ławaryszek. Najbliższe parafie od Szumska to Taboryszki lub Kiena. Podjęłabym się indeksacji tych parafii.
Irena
Mykolas78

Post autor: Mykolas78 »

Dokumenty z tych parafii sa w Centralnym Archiwum Litewskim w Wilnie. Czy Kosina nie nalezala do parafii w Cudzeniszkach?
Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Jadę 14.06 do Wilna szukać moich przodków z Kosiny, Mickun czy też Hajdun .Czy tam nie trzeba wcześniej umawiać się, żeby przejrzeć księgi? Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? I jeszcze jedna sprawa. Gdzie można odszukać akt zgonu z 1946-7r? Zapewne w miejscu, które jest odpowiednikiem naszego usc, ale czy ktoś już tam był i załatwiał takie akty? Znam tylko imię i nazwisko oraz imię ojca i miasto Wilno.Może ktoś udzieliłby mi parę wskazówek?
Irena
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Witaj, Ireno.
Tu znajdziesz wiele rad i wskazówek: http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... arget=_top
Życzę owocnych poszukiwań.
Jadwiga z Zambrzyckich
Suchodolska_Irena

Sympatyk
Ekspert

Witaj Jadwigo
Dziękuję za stronkę.Poczytałam i jestem przerażona. Próbowałam nawet
różnych wpisów, ale nie umiem jeszcze wejść do metryk parafii szumskiej.
Jeszcze może się podszkolę.
Dziękuję Irena
wasiliki

Sympatyk
Nowicjusz

mikrofilmy z terenow Bialorusi

Post autor: wasiliki »

Witam serdecznie. Poszukuję informacji o rodzeństwie Korneli Suchodolskiej , która pochodziła z Huty Starej na Wołyniu.
Pozdrawiam Danka
Poszukuję: Szaja, Kowal - Szastarka; Rozner - Warszawa; Chrzanowski - Winnica; Rzeczkowski - Skoroszki Krzyczki; Durkowski, Milewski, Sobieszczański - Warszawa; Albrycht - Lubatowa; Pięciak, Ufnalski, Leszczyński, Cywiński
LucjaZatorska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: LucjaZatorska »

Witam,z wielka checia pomoge przy indeksowaniu,pol mojej rodziny wywodzi sie z tych terenow,a nie ma nigdzie indeksow
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Witam,

pozwalam sobie odgrzać wątek, żeby spróbować upiec przy nim coś swojego.

Chciałbym zapytać o zaawansowanie indeksowania parafii Świr, a dokładniej ostatniej dekady XIX w.

Na kilku stronach, między innymi tutaj, można znaleźć "Spis wiernych katolickich parafii Świr z 1890 r.". Pojawia się tam między innymi nazwisko Wincentego Wierzbickiego (Викентий Вержбицкий). W analogicznym (jak by się mogło wydawać) spisie z roku 1895 nazwisko to już się nie pojawia.

Wśród ksiąg parafii Świr, zindeksowanych w tutejszej genetece, znajduje się akt zgonu Wincentego Wierzbickiego z 1886 roku, a wśród aktów urodzenia na rok 1893 z tej samej parafii nazwisko Stanisławy Wierzbickiej.

Pytanie / prośba (niepotrzebne skreślić) do Osób, posiadających akta, czy powyższe osoby są jakoś powiązane? Czy Wincenty z geneteki jest "martwą duszą" w spisie z roku 1890? Czy Stanisława jest córką Wincentego? Jakie ewentualnie inne dane o Wincentym Wierzbickim znajdują się w świrskich księgach.

Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Łączę wyrazy szacunku

(-) Tomasz Wojtaszek
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Autorem listy zamieszczonej w BK jest: Henryk Wirszyłło z Wilna. Posiada on bogate zbiory opracowanych metryk z XVIII - XX wieku którymi chętnie się podzieli z zainteresowanymi osobami. W sprawie pogłębienia informacji lub uzyskania indywidualnych danych, proszę pisać bezpośrednio do Autora .
Stosowny link z e-mailem na stronie z wykazem.
Pozdrawiam,
Waldemar
Awatar użytkownika
beatab

Sympatyk
Ekspert

Post autor: beatab »

Jestem autorką indeksacji parafii Świr
Niestety nie mogę Ci pomóc , nie posiadam skanów tych akt
Cała indeksacja była zrobiona z mikrofilmów od Mormonów / pełne roczniki/
Najlepiej by było gdybyś je sobie zamówił
Jeżeli chodzi o dane w księgach to są one wyczerpujące
/zazwyczaj podany wiek ,imiona dzieci i żony /.
Tak jak napisał Waldemar możesz napisać do Henryka
Mogę Ci też podać adres do osoby,która odpłatnie / za niewielkie pieniądze/ może wyszukać metryki w archiwum Wileńskim
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Mili Państwo,

bardzo dziękuję za cenne (p)odpowiedzi.

Do Pana Wirszyłły oczywiście napiszę, a i adres archiwisty z Wilna może się przydać, więc poproszę. :-)

Gorąco pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
andrzej_debno

Sympatyk
Mistrz

Post autor: andrzej_debno »

Szukam informacji o księgach metrykalnych z parafii Sylwanowce (spotyka się też: Silwanowce, Sieliwanowce) - obecnie dekanat Sopoćkinie. Będę wdzięczny za każdą formę pomocy.
Andrzej Brzozowski
lopato

Sympatyk

Post autor: lopato »

witam, poszukuję informacji o księgach z parafii Iwje obecna Białoruś, znalazłam u Mormonów, że są mikrofilmy z tej parafii, może ktoś je opracowywał.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam, Ja natomiast szukam czy gdzieś w Polsce można znaleźć metryki parafii Lachowicze oraz parafii Krzywoszyn w dawnym województwie Nowogródzkim. W Białoruskim archiwum są lecz niepełne: Lachowicze chyba do 1840 roku, a później dopiero od 1920. Co do Krzywoszyna, to chyba tylko lata międzywojenne.
Czy może natknął się ktoś gdzie mogę znaleźć takie księgi? Mikrofilmy u Mormonów niestety nie są zbyt obfite w księgi z tych parafii.
Może ksiądz wywiózł je do Polski i leżą na jakiejś plebani?
Mam nadzieję że nie przepadły.

Pozdrawiam, Oskar Brożek :wink:
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam!!!
Skoro jesteśmy przy temacie Białorusi. Mam pytanie ? Gdzie mogę znaleźć i gdzie są metryki i urodzenia, zgonów i małżeństw z byłych terenów polskich dot. miasta Grodno obecnie Białoruś. Nazwisko w kręgu zainteresowania Jerczyński lata 1928 - 1939.
Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”