Wpis nie w tej księdze

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wpis nie w tej księdze

Post autor: jakozak »

Zapewne wielu z Państwa wie, że wertując księgi metrykalne w parafiach trafia się na pomyłki typu: wpis o małżeństwie w księdze urodzeń.

Myślę, że jednak nie wszyscy o tym wiedzą. Piszę o tym zatem tu, bo sądzę, że to ważna informacja.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wpis nie w tej księdze

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dla mnie nowość
dziękuję!

za to nie nowość, że aneksy/dodatkowe do aktu źle dołączone (i w parafialnych i sądowych) bywają, "latają" po innych rocznikach relatywnie często, podpięte (a tak:) spinaczami zardzewiałymi! też nie w tych miejscach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wpis nie w tej księdze

Mam taki kwiatek:
Wilno, urodzenia 1747-1775
Anno Domini 1752 m 9bris 16 Benedicti matrimonium inter Thomam Wysocki et Mariannam Duniewiczówna testes sunt hi (?) Joannes Khurniłowicz (?) Ignatio Korzomiewski (?) Lucas Cybulski
A pod spodem już akt chrztu zupełnie innych osób
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Wpis nie w tej księdze

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Mam nadzieję, że nie odebrałaś moich słów jako kwestionowanie czy powątpiewanie w istnienia takich pomyłek.
Nie spotkałem, nie za wielką szansę spotkać miałem - mało kopi ksiąg z XVIII wieku akt po akcie przeglądałem - tym cenniejsza informacja
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Wpis nie w tej księdze

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Aneksy "latają" też w księgach ludności stałej - sama trafiłam - to było akurat zaświadczenie o zatrudnieniu mojego przodka, ale bywają również metryki.

Pozdrawiam,

Aneta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wpis nie w tej księdze

Oczywiście, Włodzimierz, że nie pomyślałam nawet o tym, że chciałbyś ze mnie szydzić. Wszystko ok. Pozdrawiam Cię. Jola :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”