Powstanie Wielkopolskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jakub_Łoboda

Lista Powstańców Wielkopolskich?
Czy istnieje gdzieś w ogóle szczegółowa lista Powstańców Wielkopolskich? Jeśli tak, to gdzie mogę się zwrócić w tej sprawie? Chodzi mi o teretorium Wyrzyska.
Lista Powstańców Wielkopolskich?
Witam! Kilka tysięcy not biograficznych powstańców wielkopolskich zawiera książka A.Czubińskiego i B.Polaka pt. Słownik Biograficzny Powstania Wielkopolskiego 1918-1919 (Poznań 2002)
proszę o pomoc- lista uczestników powstania wielkopolskiego
Witam 
Czy posiada ktoś może listę uczestników powstania wielkopolskiego lub słowniki biograficzne uczestników pow. wlkp. 1918-1919?? Szukam Stanisława Wichrowskiego i byłabym wdzięczna jeżeli mógłby ktoś sprawdzić to nazwisko.
pozdrawiam,
aga
Czy posiada ktoś może listę uczestników powstania wielkopolskiego lub słowniki biograficzne uczestników pow. wlkp. 1918-1919?? Szukam Stanisława Wichrowskiego i byłabym wdzięczna jeżeli mógłby ktoś sprawdzić to nazwisko.
pozdrawiam,
aga
- Brzezicka_Ilona

Witam serdecznie 
Akurat jestem w posiadaniu książki " Powstanie wielkopolskie " 1918 -1919
Autorzy : A.Czubiński,Z.Grot,B.Miśkiewicz.
W indeksie osób jest Wichrowski Witold ( jedyny o tym nazwisku ).
Był On aptekarzem,organizatorem służby sanitarnej w powstaniu.
Książkę będę miała jeszcze przez tydzień.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona Brzezicka
Akurat jestem w posiadaniu książki " Powstanie wielkopolskie " 1918 -1919
Autorzy : A.Czubiński,Z.Grot,B.Miśkiewicz.
W indeksie osób jest Wichrowski Witold ( jedyny o tym nazwisku ).
Był On aptekarzem,organizatorem służby sanitarnej w powstaniu.
Książkę będę miała jeszcze przez tydzień.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona Brzezicka
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
- Brzezicka_Ilona

-
SylwiaWitalinska

- Brzezicka_Ilona

Powstanie Wielkopolskie
Witam . Dziadek mój walczył w powstaniu wielkopolskim , został odznaczony krzyżem kawalerskim (pewny nie jestem) i mam wycinek z gazety jak wręczają dziadkowi inne odznaczenie. Prośbę mam do Was o pomoc w odszukaniu więcej informacji na jego temat z powstania wielkopolskiego. Dziadek zmarł w latach 80-tych
-
Sawicki_Julian

Powstanie Wielkopolskie
Witam ,wiem że Powstanie w Wielkopolsce było tylko jedno jako wygrane ,ale o jakie nazwisko chodzi , może ktoś chce pomóc ale nawet nie podpisu by się domyśleć o kogo chodzi . Moim zdaniem podpisanie się imieniem i nazwiskiem pomaga , a nie utrudnia w poszukiwaniu przodków już nie żyjących i oni nic nie podpowiedzą , to już jest tajemnicą ; pozdrawiam - Julian
Powstanie Wielkopolskie
Przepraszam najmocniej ,efekt późnej pory .Marian Czosnowski
Powstanie Wielkopolskie
Myślę,że dobrym sposobem na uzyskanie informacji , jest wystosowanie odpowiedniego zapytania do Centralnego Archiwum Wojskowego . Trzeba pamiętać przy tym , aby przekazć C.A.W. wszystkie znane informacje i zamiescić w podpisie swoje nazwisko i pełny adres pocztowy.
Pozdrawiam
Zygmunt
Pozdrawiam
Zygmunt
-
Sroczyński_Włodzimierz

Powstanie Wielkopolskie
CAW chyba w dalszym ciągu nie robi kwerend (poza emerytalnymi itp nakazanymi przez przepisy)
udostępnia na miejscy (przy czym teraz chyba przerwa wakacyjna i zdaje się, że materiałów, których nie ma na miejscu nie ściągają)
udostępnia na miejscy (przy czym teraz chyba przerwa wakacyjna i zdaje się, że materiałów, których nie ma na miejscu nie ściągają)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz