Katowice Rok.. ulica.. Jaka to parafia?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

B_Wojczyk

Sympatyk

Katowice Rok.. ulica.. Jaka to parafia?

Post autor: B_Wojczyk »

Witam,
Czy ktoś wie jaka to parafia - ulica Wojewódzka 56 - Katowice?
Dziękuję.
Sławek
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Jaka to parafia

Post autor: Worwąg_Sławomir »

http://www.archidiecezja.katowice.pl/parafie?start=60
5 minut szukania i wzystko będzie jasne
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
B_Wojczyk

Sympatyk

Jaka to parafia

Post autor: B_Wojczyk »

Znalazłem. Dziękuję.
Jest to parafia Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Katowice - prosze o pomoc

Post autor: kaphis »

Witam

Chcialbym poprosic o pomoc w ustaleniu nazw ulic na terenie Katowic.Prubuje ustalic do ktorej parafi nalezaly dane ulice:

1 Auf der Schole w roku 1943 - wedle http://www.grytzka-genealogie.de/index.htm dzis to ul. Cicha. Auf der Schole pojawia sie w w urzedowym akcie slubu moich dziadkow jako adres zamieszkania mojej babci.

2 ul. Zielona w 1927 roku . Ta ulica pojawia sie w jakims tlumaczeniu aktu zgonu na jezyk niemiecki mojego prapradziadka (nie wiem w jakim celu i kiedy to tlumaczenie zostalo sporzadzone).Rownoczesnie ta ulica jest miejscem zamieszkania mojego prapradziadka , mojej prababci z mezem i dziecmi. Zakladajac , ze moja rodzina mieszkala dluzej na tej ulicy moze mi to pomoc w ustaleniu parafi i uzyskaniu danych na temat brata mojej babci ktory nie powrocil do domu z drugiej wojny swiatowej.Nie jest mi znana data jego urodzin ani data jego zgonu ani nawet miejsce pochowku a bardzo chcialbym te dane ustalic.

Za wszelkie propozycje z gory dziekuje i pozdrawiam
Marek Z.
mireq

Katowice - prosze o pomoc

Post autor: mireq »

Witam,
ul. Cicha w Katowicach to Parafia św. Jana i Pawła Męczenników w Katowicach Dębie, natomiast ul. Zielona to Klasztor i kościół pw. Św. Ludwika Króla i Wniebowzięcia NMP w Katowicach Panewnikach.
Pozdrawiam
Mirek S.
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Witam

Dziekuje za odpowiedz , jesli chodzi u ul Cicha to zgadzam sie to z tym. Jednak jesli chodzi o ul. Zielona nie dokonca przyjmuje to jako ostateczna wersje poniewaz w ksiazce adresowej Katowic z 1935 / 6 takiej ulicy nie ma w spisie a wiec nie moze to byc ta dzisiejsza w Panewnikach.
Marek Z.
Anna_Kwaśny

Sympatyk
Adept

Post autor: Anna_Kwaśny »

Witam!
Obecna ulica Żwirki i Wigury w Katowicach nosiła nazwę Grunstrasse ( u umlaut) czyli Zielona, do roku 1922 i w okresie okupacji.
Obecnie to parafia Świętych Apostołów Piotra i Pawła, która mieści się przy ulicy Mikołowskiej 32 w Katowicach. Nie wiem z jakiego okresu poszukujesz informacji. Parafia Piotra i Pawła działa od 1902 roku, więc jeśli poszukiwane dokumenty dotyczą pradziadka to może była to inna parafia. Informacji myślę, że można szukać w katowickim Archiwum Archidiecezjalnym.
Pozdrawiam Ania Kwaśny
Anna_Kwaśny

Sympatyk
Adept

Post autor: Anna_Kwaśny »

W poprzednim wpisie zrobiłam błąd, przepraszam. Od 1922 do 1933 roku obecna ulica Żwirki i Wigury nosiła polską nazwę Zielona. A. Kwaśny
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Witam

Dziekuje Anno za informacje. To bedzie ta parafia o ktorej piszesz. interesujacy mnie okres to od 1922 - 1943. Akt dotyczacy zgonu mojego prapradziadka w 1927 roku wystawiony zostal wlasnie w tej parafi na ul. Mikolowskiej 32. Licze na to , ze w tej parafi znajde rowniez akt zgonu mojej prababci ( 1928 rok ) i akt urodzenia brata mojej babci (okolo 1924 roku) ktory bedzie mi przydatny w celu odnalezienia aktu jego zgonu a co za tym idzie rowniez miejsca jego pochowku.Jeszcze raz dziekuje

Pozdrawiam
Marek Z.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”