Wojsko II Rzeczypospolitej, skróty- terminy wojskowe

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

dede43

Sympatyk

Wojsko II Rzeczypospolitej, skróty- terminy wojskowe

Post autor: dede43 »

Otrzymałam z CAW wiele dokumentów dotyczących mojego stryja, między innym odpis Głównej Kart Ewidencyjnej oraz przebieg służby i jako nie szkolona wojskowo mam kłopoty z odczytaniem, a właściwie zrozumieniem niektórych z używanych tam pojęć:
- frekwentant ?
- oficer mob ?
- dowódca OSCKM
Stryj był zawodowym oficerem, od 1919 r. zawsze w kawalerii.
Ze skrótami jednostek jakoś sobie radzę
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Graza

Sympatyk

Wojsko II Rzeczypospolitej.

Post autor: Graza »

Danusiu
a jak uzyskalas te dokumenty? Dlugo czekalas? Ja zlozylam wniosek jakies 2 tygodnie temu i na razie cisza...
pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
frekwentant - prawdopodobnie uczestnik kursu, szkolenia wojskowego patrz np. http://www.fundacjanawigator.pl/index.p ... &Itemid=13
oficer mob - prawdopodobnie oficer mobilizacyjny http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=5 ... &Itemid=71
dowódca OSCKM -prawdopodobnie d-ca obsługi CKM - ciężkiego karabinu maszynowego
jak np. dowódca I plutonu ckm - ppor. Mieczysław Franciszek Wroński (nazwisko chyba w kręgu Pani poszukiwań jak pamiętam) ze strony:
http://pl.wikipedia.org/wiki/1_Pu%C5%82 ... ch_(II_RP)
Pozdrawiam. Jerzy
PS. być może ktoś jeszcze coś dorzuci :D
dede43

Sympatyk

Do Grażynki.
Wystąpiłam o nie po raz pierwszy 18.6 2010, jakiś czas potem, gdy odnalazłam dane stryja na http://www.radaopwim.gov.pl/media/pliki ... harkow.pdf). W CAW potwierdzili istnienie dokumentów, ale nie chcieli ich przysłać, tylko zapraszali do siebie, twierdząc, że nie prowadzą poszukiwań genealogicznych. Odpowiedź negatywną uzyskałam w dosłownie kilka (2-3) dni. Ponowiłam prośbę w lutym br, podpierając się możliwością rehabilitacji osób z List Katyńskich - tu odpowiedzi nie było, za to w ciągu m-ca otrzymałam cały plik skanów, za który zapłaciłam przy odbiorze kwotę około 45 zł.
Nie ma tam wielu dokumentów, do których chciałabym dotrzeć, ale jest np opis całego przebiegu służby wojskowej - od szkoły junkrów w Irkucku, poprzez udział w I wojnie światowej, w tym austriacka niewolę, służbę w Rosyjskich Formacjach Admirała Korczaka, służba w 5 Dywizji Wojska Polskiego na Syberii, ucieczka z niewoli bolszewickiej po kapitulacji 5 DS i przedzieranie "przez Bolszewię" do Polski. No i najważniejsze dla mnie - jest własnoręcznie pisany przez stryja jego życiorys, pisany w momencie zgłoszenia się do Wojska Polskiego.
Brak niestety mi nadal - metryki urodzenia stryja (13.5.1893 w Kijowie), zezwolenia na zawarcie ślubu (13.10.1927 w... - stryj służył wówczas jako dowódca plutonu w 9 Szw. KOP) i samego aktu ślubu oraz aktu zgonu.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
dede43

Sympatyk

Proszę - co to za funkcja "oficer mobilizacyjny"? Stryj, wówczas w randze rotmistrza od 10.XI.1932 do 7.I.1934 był z-ca oficera mob.w 3 psk, a od 8.2.1934 oficerem mob w tymże 3 psk. Zapisy przebiegu służby kończą się 10.12.1935. Spis zrobiono w Wołkowysku. Dalszego przebiegu służby nie ma w dostarczonych skanach, ale stryj zakończył życie rozstrzelany w Charkowie w 1940 r.
Pozdrowienia
Danuta
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Na temat mobilizacji proszę przeczytać informację na tej stronie
http://portalwiedzy.onet.pl/49502,,,,mo ... haslo.html
Co do samej funkcji takiego oficera lepiej niech się wypowiedzą zawodowi wojskowi. :D
Pozdrawiam. Jerzy
dede43

Sympatyk

Hasło "mobilizacja" było mi znane i właśnie dlatego tak się dopytuję o funkcję. Jakie znaczenie mogła mieć taka funkcja nw 1932 r., gdy o wojnie się jeszcze nie mówiło?
Pozdrowienia
Danuta
Graza

Sympatyk

Post autor: Graza »

Danusiu
Bardzo dziękuję, czyli czeka mnie długa droga;) Na razie mam nadzieję, ze jak nieodpowiadają to może dla mnie skanuja :)
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za informacje i wskazówki
Grazyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Plany mobilizacyjne (takoż oficerowie) istnieją niezależnie czy się o wojnie "mówi" (i gdzie:) - pod każdą szerokością geograficzną i chyba od wieków
przy czym w 32-34 "się chyba mówiło"
czym dokładnie zajmował się o oficer mobilizacyjny w psk...trudno mi jednoznacznie powiedzieć..przekuwaniem planów Sztabu Generalnego w instrukcje punkt po punkcie, godzina po godzinie, liczeniem co i kiedy będzie potrzebne etc
i w drugą stronę - po analizie przesłanie wiadomości co kiedy będzie potrzebne do SG
a może jeszcze wieloma innymi rzeczami
chyba znacznie ciekawszym fragmentem służby byłby KOP
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
nowitom

Sympatyk

Post autor: nowitom »

Służyłem w Wojewódzkim Sztabie Wojskowym
Oficer mobilizacyjny , jest osobą która zajmuje się szeroko rozumianym działaniem na wypadek godziny W.
to znaczy:
-gdy żołnierz , oficer przechodzi do rezerwy dostaje kartę mobilizacyjną z nowym przydziałem
-planuje regularne ćwiczenia wojskowe
-powiadamia rezerwistów w razie nagłych alarmów (ćwiczebnych), sprawdzanie czasu jaki jest potrzebny na zebranie się ludzi, oraz poprawianie tego czasu

Oficerowie mobilizacyjni są w każdej armii w czasie pokoju, to oni jako pierwsi (po sztabie generalnym) dowiadują się o tym czy będzie wojna, czy tylko ćwiczenia.

pozdrawiam Tomasz
dede43

Sympatyk

Dziękuje Włodku, jesteś jak zwykle niezawodny.
W KOP stryj służył jako dowódca plutonu i szwadronu od 22.VI.1927 do 18.XI.32 z krótka 3 miesięczna przerwą na uczestnictwo w "XX kursie unifikacyjnym dla kapitanów" w CWP w Rembertowie.
Niestety w moim pokoleniu u na same panie, w pokoleniu mojej córki właściwie też. Ale mam wnuka, może on kiedyś prześledzi dokładnie sprawy wojskowe w rodzinie swojej babci. (Przecież ojciec Jana III, a mój dziadek też był w swoim czasie wojskowym porucznik w 13 Białozierskim Pułku Piechoty).
Pozdrowienia
Danuta
dede43

Sympatyk

Dziękuje Tomaszu. Tylko nie wiem funkcję oficera mob. potraktować jako awans? Od 8.V.1924 do 26.XI.26 stryj był oficerem sztabu w 13 Brygadzie Kawalerii, a od 27.XI.27 do 17.VI 1927 oficerem placu w 4 psk.
Pozdrowienia
Danuta
Awatar użytkownika
nowitom

Sympatyk

Post autor: nowitom »

W czasie przemian '90r oficerami mobilizacyjnymi byli ludzie (na tak zwanej zsyłce ) oficerowie politeczni którym się ukróciło , oficerowie przed emeryturą by mogli dosłużyć do niej w spokoju, z tego przydziału rzadko awansowało się wyżej.

Co do czasów przedwojennych nie wiem , chociaż mechanizm w wojsku działa podobnie niezależnie od czasów,
a patrząc na daty, może po przewrocie majowym był po niewłaściwej stronie?
Szukał bym tego po jakiej stronie była w tym czasie jednostka wojskowa

pozdrawiam Tomasz
dede43

Sympatyk

Może i tak było Tomaszu, tym bardziej, że mimo odbycia kursu unifikacyjnego na kapitana i mimo wniosku z 1932 r. dowódcy pułku i zgody dowódcy korpusu o awansowanie stryja na majora - awansu nie było. Od 1924 r był cały czas rotmistrzem. Rangę kapitana uzyskał już pośmiertnie w 2007 r.
Pozdrowienia
Danuta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

hmm..
był rotmistrzem czyli właśnie kapitanem od 1924...
awans na wyższy stopień oficerski (major, podpułkownik, pułkownik) ...chyba ...powinien być wsparty czymś więcej niż wnioskiem przełożonego ("kurs unifikacyjny na kapitana" czyli jak rozumiem np kwestia taktyki piechoty nie kawalerii)
w okresie KOP-owskim pogrzeb:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”