Archidiecezja Lwowska (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Fenix

Sympatyk

Post autor: Fenix »

Witam Ewo

Jesli masz mozliwosc to oczekuje opracowania dla miejscowosci Piotrówka należącej do parafi Łubieńko
( do 1945)
Powiat Krosno - Piotrówka obok miejscowosci Jedlicze ( bo z tego co sie orientuje to sa chyba 2 Piotrówki w tym rejonie)

Pozdrawiam serdecznie
Janusz
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

--
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
lars1944

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: lars1944 »

dot. adresu miejscowości kresowe:

gratuluję pomysłu. Zestawienie niezwykle użyteczne
Proponuję uzupełnić listę o miasteczko Dębowiec (k. Jasła), które w okresie kryzysu lat 20-tych zrzekło się z powodów finansowych praw miejskich. Wniosek o przywrócenie praw miejskich w 1939 roku poparty przez wiele ówczesnych znamienitości m.in. geografa prof. Pawłowskiego mimo pozytywnej opinii ministerstwa nie został z powodu wybuchu wojny wprowadzony w życie. Dębowiec był w latach 20-tych i 30-tych gminą jak również siedzibą parafii. W okresie międzywojennym sporo pojawiło się tutaj osób z kresów, m.in. Lwowa, Sambora, Sokala

pozdrawiam

Ryszard
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Kaminska_Ewa »

Mamy przyjemność poinformować, że od 01.01.2009 roku ruszyła nowa wersja Bazy Miejscowości Kresowych http://www.kami.net.pl/kresy/.
Obecnie w bazie znajduje się 9328 miejscowości, ponad 90% z nich po kliknięciu na nazwę miejscowości można znaleźć na przedwojennych mapkach 1:100.00 sporządzonych przez Wojskowy Instytut Geograficzny w latach 1920-1939.
Doszło również przyporządkowanie miejscowości do parafii unickich diecezji stanisławowskiej (schematyzm na rok 1938), lwowskiej (schematyzm na rok 1935-1936). Informacje o przynależności od 1934 roku części dekanatów diecezji przemyskiej do Apostolskiej Administracji Łemkowszczyzny (na podstawie schematyzmu AŁŁ na rok 1936) znajdują się w uwagach do odpowiednich parafii. Więcej na ten temat można poczytać w artykule http://www.lemko.org/polish/AAL.html.
Mamy nadzieję, że ta nowa wersja bazy okaże się jeszcze bardziej pomocna genealogom szukającym swoich przodków na terenach dawnych województw lwowskiego, stanisławowskiego i tarnopolskiego.
Jednocześnie liczymy na życzliwe wyłapywanie błędów (w miarę możliwości z podaniem źródła), które systematycznie będziemy poprawiać.

Ewa i Adam Kamińscy[/url]
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

Witaj Ewo,

Strona rzeczywiście ciekawa. Ogrom pracy w nią włożyliście. Mam jednak jedną uwagę. Strona zawiera jakieś błędy przy ładowaniu. Kiedy pierwszy raz chciałem wejść na tę stronę poprzez link, który podałaś, to "wywaliło" mnie z Internet Explorera. To samo się dzieje, kiedy już uda się wejść na Waszą stronę, w przypadku cofania do strony z wyszukiwarką-albo "wywala" z IE albo Explorer daje komunikat, że nie może otworzyć strony.

pozdrawiam

Arek Mączka
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Ewo i Adamie - macie jakieś wątpliwości ? Ta wersja jest świetna,uporządkowana i czytelne mapki.
/już skorzystałam ,znalazłam parafię którą od dawna poszukiwałam/ Bardzo Wam dziękuję za to opracowanie.

Pozdrawiam serdecznie - Kornelia
Awatar użytkownika
Kaminski_Adam

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Kaminski_Adam »

Poprawiłem niezgodności ze specyfikacją xhtml, tak więc mam nadzieję, że już nie powinno "wywalać" IE. Swoją drogą, która to była wersja?
Mączka_Arkadiusz

Sympatyk

Post autor: Mączka_Arkadiusz »

IE wersja 7 a Windowsy XP. Czasami używam Firefoxa ale szczerze mówiąc na moim komputerze działa bardzo wolno.

pozdrawiam

Arek Mączka
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Witam,
W styczniu 2009 ilość wejść na stronę Bazy Miejscowości Kresowych przekroczyła 20.000, bardzo się cieszymy, że popularność, a co za tym idzie zainteresowanie tym projektem rośnie, w końcu to dopiero rok funkcjonowania bazy.
Nasz projekt mamy zamiar rozszerzyć o następne województwa Kresów Wschodnich, idziemy na północ.
Projekt rozszerzenia bazy był koordynowany na portalu genealogia.kresowa.pl, jednak od jakiegoś czasu brak dostępu do tego portalu, więc chciałabym zwrócić się do wszystkich chętnych, którzy chcieliby współpracować w inicjalnym przygotowaniu danych do następnych województw, że brakuje już niewiele, aby objąć cały zakres skorowidza: brakują litery A, M, N, P.
Chętnym prześlemy instrukcje, jak pomóc w projekcie.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Kamińska
Awatar użytkownika
Kaminska_Ewa

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Witam,
Zapraszam wszystkich zainteresowanych Kresami, do naszej bazy Miejscowości Kresowe http://www.kami.net.pl/kresy/, poszerzyła się o województwo wołyńskie i diecezję łucką wchodzącą w latach 30-tych do Metropolii Lwowskiej.
Na dziś jest to 17692 miejscowości z województw lwowskiego, stanisławowskiego, tarnopolskiego, łuckiego oraz częściowo krakowskiego.

Dużą trudność, stanowiło województwo wołyńskie, gdzie problemem była duża powtarzalność nazw miejscowości nawet w tej samej gminie, a za tym umiejscowienie ich na mapie.
Dodatkowo, mapy Wołynia, którymi dysponowaliśmy pochodzą w większości z lat 20-tych XX wieku, które nie pokazują osadnictwa polskiego na tych terenach z lat 30-tych XX wieku.

Jednocześnie dziękujemy bardzo wszystkim wolontariuszom, którzy wspomogli projekt spisując miejscowości kresowe ze „Skorowidza miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej z oznaczeniem terytorjalnie im właściwych władz i urzędów oraz urządzeń komunikacyjnych”
Niestety, „Skorowidz...” zawiera sporo błędów między innymi związanych z reformą administracyjną z lat 1933-1934 nie ujętą w „Skorowidzu...”.
Mamy nadzieję na życzliwe przyjęcie i korektę ze strony znawców okolic najlepiej z podaniem źródeł dla ich korekty.
Dalsza żmudna praca to Archidiecezja Wileńska i cztery kolejne kresowe województwach wschodnich, ale to dodatkowe ponad 30.000 miejscowości.

Serdecznie pozdrawiamy
Ewa i Adam Kamińscy
Awatar użytkownika
jol65

Sympatyk

Post autor: jol65 »

Serdeczne gratulacje dla pomysłodawców Bazy.. Wreszcie uporządkowałam swoją wiedzę o parafii miasta Dolina w stanisławowskim. Szczególnie spodobały mi się mapki, mogłam ogarnąć wzrokiem wszystkie interesujące mnie miejscowości. Dziękuję i podziwiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”