Jak poszukiwać rodziny w USA? -.. (cz.5)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam Pani Krystyno.
Już raz pomogła mi Pani w poszukiwaniach, może jeszcze raz wyszuka interesujące mnie informacje o dwu siostrach mojego dziadka: Antonina i Marianna Daniel . Według list pasażerów Antonina (32 l.) przybyła do Ellis Island w 1908r a Maryanna (18 l.) w 1912r. Obydwie udały się do Buck Mountain ,wyszły za mąż. Prawdopodobnie Marianna (Maria) po mężu nazywała się
Mary Rzeplinska , mieszkała pod adresem :416 W Spruce ST., Mahonoy City , Pensylwania . Nie jestem pewien czy Marianna i Mary Rzeplinska ,to ta sama osoba, kojarzę tylko z tego względu ,że jest to adres zwrotny kuzynki mojej mamy – Józefy Thornton (prawdopodobnie córki Marianny) , w korespondencji z moją mamą z 1946 r. Trudno określić ,czy Thornton ,to nazwisko panieńskie Józefy czy po mężu. W pierwszym przypadku obalałoby to ,że Marianna wyszła za Rzeplińskiego a jedynie ,że Józefa mieszkała u jakichś Rzeplińskich. Wtedy Thornton byłoby nazwiskiem Marianny lub Antoniny Daniel. Jest to zagmatwane ale może w Ancentry.com znajdzie Pani coś na temat tych nazwisk.
Pod podobnym adresem 502 W Spruce ST.Mahanoy City, PA 17948-2427
mieszka Joseph Rzeplinski ale jest to starszy pan i nie mogę z nim nawiązać kontaktu. Sądzę ,że jest to syn Mary Rzeplinskiej.
Pozdrawiam:Kazimierz Hoedl
Już raz pomogła mi Pani w poszukiwaniach, może jeszcze raz wyszuka interesujące mnie informacje o dwu siostrach mojego dziadka: Antonina i Marianna Daniel . Według list pasażerów Antonina (32 l.) przybyła do Ellis Island w 1908r a Maryanna (18 l.) w 1912r. Obydwie udały się do Buck Mountain ,wyszły za mąż. Prawdopodobnie Marianna (Maria) po mężu nazywała się
Mary Rzeplinska , mieszkała pod adresem :416 W Spruce ST., Mahonoy City , Pensylwania . Nie jestem pewien czy Marianna i Mary Rzeplinska ,to ta sama osoba, kojarzę tylko z tego względu ,że jest to adres zwrotny kuzynki mojej mamy – Józefy Thornton (prawdopodobnie córki Marianny) , w korespondencji z moją mamą z 1946 r. Trudno określić ,czy Thornton ,to nazwisko panieńskie Józefy czy po mężu. W pierwszym przypadku obalałoby to ,że Marianna wyszła za Rzeplińskiego a jedynie ,że Józefa mieszkała u jakichś Rzeplińskich. Wtedy Thornton byłoby nazwiskiem Marianny lub Antoniny Daniel. Jest to zagmatwane ale może w Ancentry.com znajdzie Pani coś na temat tych nazwisk.
Pod podobnym adresem 502 W Spruce ST.Mahanoy City, PA 17948-2427
mieszka Joseph Rzeplinski ale jest to starszy pan i nie mogę z nim nawiązać kontaktu. Sądzę ,że jest to syn Mary Rzeplinskiej.
Pozdrawiam:Kazimierz Hoedl
-
Konstancia

Dzien dobry Pani Krystyno!
Dzieki Pani uprzejmosci jakis miesiac temu udalo mi sie odnalezc rodzine mojej prababci.Dokladnie brata ktory wyemigrowal doUSA.
Moimi poszukiwaniami, ktore trwaja juz od lutego, udalo mi sie zarazic nieco mojego narzeczonego, ktory takze ma informacje o jakiejs rodzinie ktora wyjechala do USA moze w latach 1910-1930/35.....
Odszukalam w bazie ancestry taka osobe, ale nie moge zobaczyc wszystkich danych, czy moglabym prosic o szczegoly?
Szukam osoby, kobiety, Wloszki z Sycylii, dokladnie powinna byc urodzona w Palermo. Nazywala sie ADELAIDE (imie) RIZZO(nazwisko). Powinna byc urodzona jakos mniej wiecej kolo 1890-1900.
Nie jestesmy pewni czy wyjechala z Wloch juz jako mezatka, czy jeszcze jako panna, miala cos pewnie dwudziestuparu lat.
Wujek mojego narzeczonego cos wspomina, ze wyplynela do Philadelfii, ale to moze byc jego mylne wspomnienie,wiec prosze to o Philadelfii traktowac tylko jako wskazowke malo pewna.
Byla siostra prababci mojego narzeczonego.
Zmarla juz conajmniej 30 lat temu.
Port wyplyniecia powinien byc ten z miasta Palermo na Sycylii, choc nie jest to pewne.
Imie moze byc zmienione z Adelaide na Adelaida-lub inny podobny wariant, ale nazwisko zawsze RIZZO, gdyz Wloszki po slubie nigdy nie zmieniaja nazwisk, wiec nawet gdyby wyplynela jako mezatka to dokumenty miala na nazwisko rodowe.
Bede bardzo wdzieczna za informacje.
Z uszanowaniem,zyczac milej niedzieli,
Konstancja
Dzieki Pani uprzejmosci jakis miesiac temu udalo mi sie odnalezc rodzine mojej prababci.Dokladnie brata ktory wyemigrowal doUSA.
Moimi poszukiwaniami, ktore trwaja juz od lutego, udalo mi sie zarazic nieco mojego narzeczonego, ktory takze ma informacje o jakiejs rodzinie ktora wyjechala do USA moze w latach 1910-1930/35.....
Odszukalam w bazie ancestry taka osobe, ale nie moge zobaczyc wszystkich danych, czy moglabym prosic o szczegoly?
Szukam osoby, kobiety, Wloszki z Sycylii, dokladnie powinna byc urodzona w Palermo. Nazywala sie ADELAIDE (imie) RIZZO(nazwisko). Powinna byc urodzona jakos mniej wiecej kolo 1890-1900.
Nie jestesmy pewni czy wyjechala z Wloch juz jako mezatka, czy jeszcze jako panna, miala cos pewnie dwudziestuparu lat.
Wujek mojego narzeczonego cos wspomina, ze wyplynela do Philadelfii, ale to moze byc jego mylne wspomnienie,wiec prosze to o Philadelfii traktowac tylko jako wskazowke malo pewna.
Byla siostra prababci mojego narzeczonego.
Zmarla juz conajmniej 30 lat temu.
Port wyplyniecia powinien byc ten z miasta Palermo na Sycylii, choc nie jest to pewne.
Imie moze byc zmienione z Adelaide na Adelaida-lub inny podobny wariant, ale nazwisko zawsze RIZZO, gdyz Wloszki po slubie nigdy nie zmieniaja nazwisk, wiec nawet gdyby wyplynela jako mezatka to dokumenty miala na nazwisko rodowe.
Bede bardzo wdzieczna za informacje.
Z uszanowaniem,zyczac milej niedzieli,
Konstancja
- tonffillka

-
Krzysztof_Gruszka

- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Dla Konstancji.
Witam,
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Adeleide Rizzo
Name: Adeleide Rizzo
Arrival Date: 18 Jul 1921
Birth Year: abt 1886
Birth Location: Italy
Birth Location Other: genova
Ethnicity/Race-
/Nationality: Italian (South) (Italian)
Port of Departure: Genoa, Italy
Port of Arrival: New York, New York
Ship Name: Giuseppe Verdi
http://imageshack.us/photo/my-images/190/rizzol.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/23 ... laide.jpg/
Witam,
about Adeleide Rizzo
Name: Adeleide Rizzo
Arrival Date: 18 Jul 1921
Birth Year: abt 1886
Birth Location: Italy
Birth Location Other: genova
Ethnicity/Race-
/Nationality: Italian (South) (Italian)
Port of Departure: Genoa, Italy
Ship Name: Giuseppe Verdi
http://imageshack.us/photo/my-images/190/rizzol.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/23 ... laide.jpg/
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Krzysztofie,oprócz tej listy pasażerskiej,nie ma żadnych innych rekordówKrzysztof_Gruszka pisze:Witam!Poszukuję informacji o Józef Supersen który wyemigrował do USA w 1912 roku.Pozdrawiam serdecznie Krzysztof
na temat Józefa.
about Josef Supersen
Name: Josef Supersen
Arrival Date: 8 Jun 1912
Birth Year: abt 1895
Birth Location: Russia
Ethnicity/Race-
/Nationality: Polish
Port of Departure: Antwerp, Belgium
Ship Name: Finland
http://imageshack.us/photo/my-images/225/supersen.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/42 ... josef.jpg/
-
Konstancia

Dziekuje Pani Krystyno!
Jest Pani nieoceniona w swojej pomocnosci. chyba ta Adelaide to jednak nie ta sama, bo malo mozliwe jest aby urodzila sie w miescie Genoa, czyli Genui na polnocy, skoro ta rodzina byla z poludnia z Sycylii. Rok by sie zgadzal i wiek mniej wiecej, ale co do rodziny mam watpliowsci.
Ja sama przeszukujac znalazlam taki oto record, ale nie mam do niego dostepu:
Oregon Death Index, 1903-98
Birth, Marriage & Death
Preview
Name: Adelaide B Rizzo
Spouse: Angelo
Birth: date
Death: dd mm 1971 - Clackamas
Czy moglaby mi by Pani odszyfrowac?
Ja wpisalam do poszukiwania tylko takie dane :
Searching for...
Name:Adelaide Rizzo
Birth:1895, Palermo, Palermo, Sicilia, Italy
Death:USA
Bede jeszcze raz wdzieczna.
Pozdrawiam,
Konstancja
Jest Pani nieoceniona w swojej pomocnosci. chyba ta Adelaide to jednak nie ta sama, bo malo mozliwe jest aby urodzila sie w miescie Genoa, czyli Genui na polnocy, skoro ta rodzina byla z poludnia z Sycylii. Rok by sie zgadzal i wiek mniej wiecej, ale co do rodziny mam watpliowsci.
Ja sama przeszukujac znalazlam taki oto record, ale nie mam do niego dostepu:
Birth, Marriage & Death
Preview
Ja wpisalam do poszukiwania tylko takie dane :
Searching for...
Name:Adelaide Rizzo
Birth:1895, Palermo, Palermo, Sicilia, Italy
Death:USA
Bede jeszcze raz wdzieczna.
Pozdrawiam,
Konstancja
-
Krzysztof_Gruszka

- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Birth, Marriage & Death
Preview
about Adelaide B Rizzo
Name: Rizzo, Adelaide B
County: Clackamas
Death Date: 13 Jul 1971
Certificate: 71-10038
Birth Date: May 1897
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam na Forum,judytago pisze:Witam!
Jestem nowym członkiem forum i trochę się tu gubię![]()
Poszukuję listy pasażerów Batorego, z Gdyni do Montrealu, który dopłynął 16 października 1965 r
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Małgorzata
Ostatnie listy pasażerskie Batorego są dostępne na ancestry.com
z roku 1960.
- cichocka.karolak

Witam .Szanowna Pani Krystyno,pragnę zapytać,czy jest już możliwość uzyskania informacji-ancestr z lat 1937-8 do USA,chodzi mi o mojego dziadka -Józefa Cichockiego,który to w 1937,lub 1938 roku,był w USA poraz drugi.Wiem że w 1938 roku -lato/jesień powrócił z USA do Polski ,do Sompolna.Z pozdrowieniami -Halina
-
Konstancia

-
Krzysztof_Gruszka