Nazwisko: Thime

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=11073&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
annatst

Sympatyk

Post autor: annatst »

Witam,
interesuja mnie przodkowie noszacy nazwisko Thime (czesto przekrecane w zrodlach: Thim, Thieme, Timme etc.). Najstarszym przodkiem, do ktorego udalo mi sie dotrzec jest Fryderyk Thime ur. ok. 1800r, mieszkajacy w Warszawie, maz Amelii zd. Heinrisch; ojciec Jana Thime ur. ok. 1838r, meza Pauliny Boenisch. Synem Jana i Pauliny Thime byl Edward Thime, browarnik. Udalo mi sie trafic na slad najprawdopodobniej siostry Edwarda, Kamilli, ale w chwili obecnej czekam jeszcze na potwierdzenie tych domyslow.
W Genetece zamieszczonych jest wiele aktow dot. rodu Thieme. Niestety dotychczas nie udalo mi sie ustalic powiazania miedzy rodzinami, poza tym, ze w jednym akcie mojego przodka nazwisko jego jest przekrecone na Thieme podczas gdy sam podpisal sie Thime.
Pozdrawiam
Anna
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

W II połowie XIX w Lublinie funkcjonował zakład kamieniarski którego właścicielem był A. Timme, zachowało się kilkanaście nagrobków sygnowanych przez ten zakład,
więcej wiadomości na stronie:
http://www.tnn.lublin.pl/pm,47.html
pozdrawiam Marek
Ostatnio zmieniony pt 27 maja 2011, 14:25 przez marbl, łącznie zmieniany 1 raz.
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

W XIX wiecznym wykazie chrztów Prafii Ewangielickiej w Lublinie jest wymieniony Thieme Georg akt 224/1863 (lp. 3112)
http://www.lublin.luteranie.pl/archiwum/biuletyn/b1.pdf
pozdrawiam marek
annatst

Sympatyk

Marku, serdecznie dziekuje za informacje. Moze kiedys uda mi sie je powiazac.
Pozdrawiam
Anna
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Franciszek Thime, s. Karola i Józefy Nejbauer, ur. 29 I 1816 Warszawa, zm. Piotrków Tryb. 1867. Aptekarz.
Żona - Paulina z Schefferów, c. Wilhelma i Wilhelminy z Denelów, ur. 12 II 1826 w Piotrkowie Tryb., zm. w Warszawie.
Trójka dzieci - Władysława 1848, Aleksandra 1857, Stanisław 1863
Denelowie pochodzili prawdopodobnie z Kępna. Mam jeszcze kilka informacji o tej rodzinie.

pozdrawiam - tomek
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Konieczne jest w tym wypadku uściślenie, albo podanie przodków z XIX wieku, bowiem z tego co wiem, były 3 linie z tej rodziny. Prawidłowo po niemiecku pisali się Thieme, reszta to spolszczenia. O Timmem z Lublina jest nawet spory artykuł, więc musi Pan wiedzieć, kogo szuka.
Andrzej
annatst

Sympatyk

Tomku, serdecznie dziekuje za odzew. Szczerze przyznam, ze chyba jak dotad nie natknelam sie na wymienionych przez Ciebie czlonkow rodziny Thime i stanowia oni dla mnie kolejna zagadke. Czy znasz moze wiecej detali dotyczacych zycia Franciszka oraz jego dzieci?
Andrzeju, na gorze wypisalam najwazniejsze szczegoly dotyczace rodziny Thime, ktora mnie interesuje. Dzieki uprzejmosci pana Piotra mam rowniez dostep do drzewa genealogicznego rodziny Thieme z Warszawy, niestety oboje nie bylismy w stanie znalezc powiazan miedzy naszymi rodzinami.
Ponadto w moim drzewie genealogicznym pojawia sie, niejako z zewnatrz, Karolina Mosdorf z domu Time. Jest ona matka meza siostry mojej prapraprababki (zarowno prapraprababka jak i jej siostra z domu Boenisch), prapraprababka Paulina Boenisch wyszla za Jana Thime, syna Fryderyka Thime, na ktorym to drzewo sie urywa (akt malzenstwa Jana i Pauliny, numer 210 na stronie 106: http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/40/str/1/11/#skan).
Nie jest to zbyt popularne nazwisko co ulatwia poszukiwania, udalo mi sie znalezc kilku Thime ale nie jestem w stanie w zaden sposob powiazac ich z moja rodzina...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”