Jak usprawnić pracę Archiwów
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Jak usprawnić pracę Archiwów
Pomysł na usprawnienie pracy AP nie jest nowy, ale na pewno wart szerszego stosowania. Dobrze byłoby wydrukować skany lub zrobić kserokopie skorowidzów zawartych na mikrofilmach i zebrać w jakieś teczki lub zeszyty dla parafii za jakiś dłuższy okres. Wczoraj przejrzałem kilkanaście mikrofilmów i ręka mnie boli. A ile jeszcze mam do przejrzenia
Dotyczy to również ksiąg. Często prosimy 10 opasłych tomisk by sprawdzić same skorowidze.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Faktycznie Jacku, taka pomoc byłaby nieoceniona !
Dla mnie wzorowym przykładem ułatwienia sobie pracy jest Archiwum Archidiecezjalne Warszawskie oraz parafia p.w. Wszystkich Świętych w Warszawie.
Zanim sięgnie się po konkretną księgę zaglądamy najpierw do alfabetycznie sporządzonego skorowidzu za dany rok, a więc konkretną informację otrzymujemy błyskawicznie.
Z kolei bolączką dla mnie jest praca w warszawskim AP. Tam bywa i tak, że na jednym mikrofilmie bywają indeksy z innego roku, niż zdigitalizowane metryki.
A jak ta kwestia przedstawia się w innych archiwach państwowych / diecezjalnych ?
Pozdrawiam,
Aneta
Dla mnie wzorowym przykładem ułatwienia sobie pracy jest Archiwum Archidiecezjalne Warszawskie oraz parafia p.w. Wszystkich Świętych w Warszawie.
Zanim sięgnie się po konkretną księgę zaglądamy najpierw do alfabetycznie sporządzonego skorowidzu za dany rok, a więc konkretną informację otrzymujemy błyskawicznie.
Z kolei bolączką dla mnie jest praca w warszawskim AP. Tam bywa i tak, że na jednym mikrofilmie bywają indeksy z innego roku, niż zdigitalizowane metryki.
A jak ta kwestia przedstawia się w innych archiwach państwowych / diecezjalnych ?
Pozdrawiam,
Aneta
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Moim zdaniem dużym odciążeniem dla archiwów byłaby publikacja skanów w internecie nawet bez indeksacji. Skorowidze powinny być darmowe. Właściwe skany powinny być dostępne za opłatą poprzez przelewy na e-konto lub SMS-em. Opłaty dałyby możliwość pokrycie kosztów skanowania i opłacenia serwerów. Byleby ceny nie były zaporowe. Jest to mój debiut na tym szacownym forum dlatego przy okazji witam wszystkich.
Roman Szynka
Roman Szynka
- Nowik_Andrzej

Takie rozwiązanie stoi w sprzeczności z polskim prawem: archiwa państwowe udostępniają swoje zasoby bez pobierania opłat (ściśle: opłaty te wnosimy płacąc podatki).Roman_Szynka pisze: Właściwe skany powinny być dostępne za opłatą poprzez przelewy na e-konto lub SMS-em. Opłaty dałyby możliwość pokrycie kosztów skanowania i opłacenia serwerów. Byleby ceny nie były zaporowe.
Andrzej Nowik