Wodzińscy,centrum

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Wodzińscy,centrum

Post autor: kotik7 »

Witam.
Już kilka razy odnosiłem się na forum do swoich poszukiwań Wodzińskich,jednak nie dostałem nigdy żadnej odpowiedzi,więc postanowiłem założyć oddzielny temat i sprecyzować swoje pytania.

Poszukuję potomków rodzeństwa mojego praprapradziadka- Antoniego Wodzińskiego. Wiem że miał braci Józefa,Bolesława oraz siostry Mariannę i Walerię, a podejrzewam istnienie jeszcze 1-3 dzieci,co wyjaśnie w niedalekiej przyszłości.
Ojcem mojego prapradziadka był Józef Wodziński,który około 1870 roku przybył do Swędzieniejewic i Nowego Miasta pod Zduńską Wolą. Jego żoną była Teodora Gołębiewska, a potem,po roku 1885- Marianna Zawierta.
Wiem,że Józef Wodziński junior mieszkał również pod Zduńską Wolą,pomiędzy nią a Szadkiem,w miejscowości Suchoczasy.
Miał 5 dzieci: Józefa,Stanisława,Natalię,Genowefę i Agnieszkę.
To właściwie wszystkie informacje które posiadam.

Ważne są dla mnie wszystkie informacje o tej rodzinie-ponieważ stosunki z nią zerwał sam prapradziadek na początku ubiegłego stulecia. Nie mam pojęcia kto to może być,ale podejrzewam że ktoś żyje.

Proszę o pomoc,
Jakub
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Wodzińscy,centrum

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Jakubie

-Czy mógłbyś umieścić Antoniego w jakiś latach?
-Czy znasz imię jego żony?
-Czy interesują Cię oboczności tego nazwiska np.Wodzeński,Wodzyński?

Pytam,ponieważ mam Antoniego /niestety nazwisko pisane na wszystkie trzy sposoby/ w parafii Tur k/Poddębic
W roku 1792 w w/w parafii bierze ślub z Franciszką Rowińską v.Rowieską /tu też pisana inaczej w indeksie,a inaczej w akcie/
Znalazłam też akt śl.ich syna: Macieja l.19 z Magdaleną Nowakówną l.20 c.Wojciecha i Elżbiety Nowaków / śl.15 I 1825r/
i Akt ur. ich drugiego syna; Kazimierza z dn.28 II 1811 r. /Antoni ma l.40 jest rymarzem,a Franciszka ma l.36/

Jeżeli coś Ci te dane mówią,napisz może coś jeszcze znajdę.Ja też mam to nazwisko w drzewie,a konkretnie Magdalenę,która
poślubiła Stanisława Chrzanowskiego.Ale na razie doszłam tylko do tych danych.

Pozdrawiam Grażyna
Ryszard_Wodzynski

Sympatyk

Wodzyński

Post autor: Ryszard_Wodzynski »

Witam. Ja też jestem Wodzyński. I w związku z tym mam problem. Otóż mój dziadek Augustyn Wodzyński nie zostawił po sobie żadnego śladu swojego żywota. może to i dziwne ale niestety prawdziwe. Ojciec mój został sierotą w wieku niespełna dwóch lat. Przynajmniej tak twierdził. I nic z tamtego okresu nie pamiętał. Żadnego dokumentu odnośnie swoich rodziców nie miał. W swoich poszukiwaniach ustaliłem prawdziwe imię dziadka i miejsce zamieszkania z ostatniego okresu jego życia. Co jest pewnikiem tak na 85%.Miejscowością tą jest wieś Żelice koło Wągrowca. Było to w roku 1922. Nie znam niestety żadnej z ważnych dat, urodzenia czy zgonu. Błądzę i tak po omacku kontynuuję poszukiwania. I dlatego mam prośbę. Może u was w waszych poszukiwaniach trafił się Wodzyński o tym imieniu Augustyn. za każdą chociaż najmniejszą wiadomość będę wdzięczny. Pozdrawiam
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Wodzyński

Post autor: kotik7 »

U mnie nie, poza tym moja gałąź wywodzi się z Ozorkowa.Co do Pana dziadka-można próbować w USC pod które podlegają Żelice. Może Pan spróbować oszacować daty swojego dziadka: np. przyjąć, że w dniu narodzin Pańskiego ojca dziadek miał 20-50 lat. na tej podstawie można szacować datę urodzenia dziadka.trzeba przy tym uwzględnić rodzeństwo ojca. to pozwoli na dokładniejsze oszacowanie. Jeśli ojciec miał 2 lata w momencie zgonu Pańskiego dziadka, można też dobrze oszacować datę zgonu. i w okolicy tych lat poprosić w USC o odnalezienie aktu zgonu, w którym powinny znaleźć się informacje na temat urodzin dziadka, o jego rodzicach itd.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Wodzyński

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Ja z kolei mam w drzewie Wodnickich z parafii Modzerowo, gm. Izbica Kujawska (mieszkali tam w 2. poł. XIXw. - czy mieszkali tam wcześniej, jeszcze nie wiem).
Pozdrawiam, Marcin!

-----------------------------
szukam info o Choredowiczach, Korycińskich, Wodnickich i Wrzesińskich.
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

Wodzyński

Post autor: Polanska_Hanna »

mój pra4 dziadek to tez antoni Wodzyński ziemia sieradzko-wieluńska
żył w latach 178...-1853
Rafal_PL

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rafal_PL »

Witam serdecznie,

Mój przodek to Mateusz Wodziński (ur. 1882 w Kuźnicy Strobińskiej [woj. łódzkie, powiat wieluński]). Mieszkał w Buczku i Zelowie. Żona Mateusza to Marianna Gajewska.

Rodzice Mateusza natomiast to:

Franciszek Wodziński (ur. około 1858, najprawdopodobniej w Osjakowie) który był "służącym dworskim" i Antonina Stanke/Stanka.

Wszystkie miejscowości to w zasadzie powiat Wieluński i okolice - za jakiekolwiek informacje byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,
Rafał
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

jak coś dopasuje dam znać!!!!
pozdrawiam
Hanna
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

dla Rafała!!
przejrzałam notatki i mam takie dane

Franciszek Wodziński ur, 1859 Osjaków syn Andrzeja l.30 i Jadwigi z Nowaków

a Mateusz Wodziński ur 1882 Strobin(kuznica) syn Franciszka i Antoniny z Kubiaków!!!
Rafal_PL

Sympatyk
Nowicjusz

Super Haniu!! Mateusz Wodziński to mój pradziadek, lecz niestety od jakiegoś czasu natrafiłem na ścianę co do dalszych informacji.

Jeśli posiadasz jakiekolwiek akta, dodatkowe informacje (lub znasz kogoś kto posiada) byłbym bardzo wdzięczny o kontakt. W moim przypadku każda drobny szczegół może być na wagę złota :)

Jestem w posiadaniu kilku akt UMZ, zdjęć jak i informacji o potomkach Mateusza, więc jeśli tylko jesteś zainteresowana proszę o kontakt :)

Pozdrawiam,
Rafał
Polanska_Hanna

Sympatyk
Kontakt:

Ta lina i Wodzińskich nie jest moja(raczej)nigdy nie wiadomo do końca.Moi jednak w wiekszości uzywali nazwiska Wodzyński
te notatki miałam w swoim archiwum,Osjakówtez jest w kręgu moich poszukiwań więc czasem cos sobie wpiszę,akurat to zapisałam.
sprawdziłam,Osjaków( jest na stronach Familly search.Wejdż na te strone i szukaj w różne strony.Stamtąd mam te notatki.
powodzenia.
H.
Rafal_PL

Sympatyk
Nowicjusz

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam,
Rafał
Jacek_PL

Post autor: Jacek_PL »

Witam. Jacek Wodziński z Zelowa.Moja babcia Franciszka Wodzińska mieszkała w Zelowie. Proszę o kontakt
Rysio_1958

Augustyn Wodzyński

Post autor: Rysio_1958 »

Po okresie nie mocy, która trwa do tej pory. Podejmuję próby w dalszym ciągu. Dlatego kogo mogę proszę o pomoc i sprawdzam każdy trop. w końcu przybliżona data urodzenia mojego dziadka to 1880-90. zgon to około 1928 a wieś Żelice to dawniejsza Wielkopolska / koło Wąbrzeźna. Z jakiej linii Wodzyńskich nie wiem. Babka to Stanisława Kowalska. Nie znam też daty urodzenia bo zgon to raczej 1930 rok w miejscowości Bożenkowo koło Bydgoszczy. Jak legendy głoszą oboje zginęli śmiercią tragiczną. Jeden jedyny dokument to akt chrztu mojego ojca z Peplina, który faktycznie podaje te nazwiska rodziców mojego ojca. To tak pokrótce całość mojej wiedzy. Dlatego proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”