Zesłanie Józafata Lubowieckiego na Sachalin ( AGAD? )

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Fresz

Sympatyk

Zesłanie Józafata Lubowieckiego na Sachalin ( AGAD? )

Post autor: Fresz »

A więc tak jak w temacie. Poszukuję informacji, na temat mojego pra pra dziadka Jozafata (różnie go pisali czasem Józafat, czasem Józefat, spotkałem się nawet z formą Józef) Lubowieckiego, który w 1879 roku został zesłany na katorgę, na Sachalin. Wiem, ze został jako pierwszym Polak zesłany został w celu nie tylko odbycia kary, ale także w celu zasiedlenia na stałe wyspy. Wypłynęli statkiem "Niżnij Nowgorod" 7 Czerwca 1879 roku z Odessy, a w Sierpniu dotarli na Sachalin w liczbie 600 osób. Nie mam natomiast żadnych informacji skąd został zesłany oraz za co. Jego żona miała na imię Katarzyna. Aleksander Janta-Połczyński napisał o niej, że przyjechała za mężem z polskiej wsi (więc dalej nie wiadomo jakiego byli stanu społecznego - mogli być chłopami a równie dobrze ziemianami, chociaż imiona i nazwisko są jak najbardziej szlacheckie). Przypuszczam, że akta jego dotyczące znajdują się w AGADzie. http://www.agad.archiwa.gov.pl/pomoce/z ... 0x152faec0 Jednak nie mam jak na razie dostać się do tych informacji. Może ktoś ma dostęp do tej bazy, lub zna jakąś bazę online w której można by to sprawdzić? Każda informacja jest bardzo cenna. Niestety moja babcia oraz jej rodzeństwo nie pamiętają dosłownie nic, a ja sam zdobywam pojedyncze informacje na temat tego zesłania z różnych pism dotyczących misji zakonnych na Sachalinie.
z góry dziękuję
Marcin
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

zesłanie Józafata Lubowieckiego na Sachalin

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Na pewno warto dotrzeć do niniejszych publikacji:
http://www.google.com/search?q=Lubowiec ... bo=1&hl=pl

Pozdrawiam,

Aneta
Fresz

Sympatyk

zesłanie Józafata Lubowieckiego na Sachalin

Wszystkie te publikacje a takze wiele innych juz przeczytalem. Sa tam tylko szczatkowe informacje, jednak nic dokladniejszego. Ogolnie tylko w jednym pismie pt Dzwonek Trzeciego Zakonu znalazlem informacje o dacie zeslania, nigdzie indziej nic o Józafacie nie ma, tylko o jego synach, wnukach lub zonie. Tak jak mowie, jedyny sposob to chyba zagladniecie do tych akt policmajstra z tego okresu. Moze jakby ktos przypadkiem szukal czegos dla siebie to moglby tez i sprawdzic to.
Fresz

Sympatyk

Czyli mam rozumieć, że są w tej książce także osoby z późniejszych okresów niż powstanie styczniowe? Bo tak jak mówię, prawdopodobnie udział w powstaniu nie był przyczyną zesłania (jeżeli brał w nim udział w ogóle). A rokiem zesłania był najprawdopodobniej 1879.
Marcin
Fresz

Sympatyk

Witam ponownie,
chciałbym odświeżyć temat i zapytać czy ktoś jednak się nie orientuje gdzie mogą znajdować się tego typu spisy ludzi zesłanych na katorgę? Powtarzam jeszcze raz, nie mam pewności, że brał on udział w powstaniu, wprost przeciwnie, prawdopodobnie był wtedy dzieckiem. Czy są to te akta policmajstra? Czy szukać należy gdzie indziej? Wiem, że na pewno tego typu materiały znajdują się w Moskwie w archiwum, ale pewnie też znajdują się gdzieś w Polsce. http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 7626#87626
pozdrawiam
Marcin
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

o spisach sensu srticto (zestawieniu) nic nie wiem
o bazie on-line też nie
a gdzie ew. można szukać (w jakim archiwum/zespole)...to zależy m.in. skąd go zesłali, gdzie sąd, gdzie mieszkał, (może gdzie służył?)
wiesz coś na ten temat? i napisz co już sprawdzałeś ze źródłowych czy opracowań
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Fresz

Sympatyk

no istnieją takie spisy - były one prowadzone tam już na miejscu m. in. Antoni Czechow taki sporządził ale o tym za chwile.
został zesłany z Odessy (w sensie stamtad wypłynął statek na Sachalin), kto go zesłał ani gdzie mieszkał dokładnie nie wiem. Rok zesłania to albo 1879 albo 1881. Co do opracowań w których poruszana jest kwestia zesłań, to znalazłem tylko jedną wzmiankę o Józefie Lubowieckim (nie Józafacie), który pochodził z ziemi łomżyńskiej. Jednak w tym opracowaniu autorka twierdzi, iż miał on żonę imieniem Józefa (ona). Natomiast to jest pewne, ze moja pra pra babcia miała na imię Katarzyna. Więc jest to albo pomyłka autorki, albo istniał jakiś inny Lubowiecki na Sachalinie. Znalazłem też tego Józefa Lubowieckiego w spisie ludności który przeprowadził Antoni Czechow.

37. 2. 31. 3. Поселенец. 4. Осип Осипов Любовицкий. Хозяин. 5. 41. 6. Католич[еского].
7. Ломжинск[ой]. 8. 1881. 9. Сапожник. 10. Грамотен. 11. Женат на родине. 12. Нет.
РГ Б № 6000.

tu link do tego spisu

http://www.chekhov-sakhalin.ru/resource ... _Light.pdf

Też potwierdza on iż był takowy Józef z ziemi łomżyńskiej, nie ma natomiast innego Lubowieckiego, co by świadczyło, że jest to mój prapra dziadek, jednak rok zesłania jest wpisany 1881, a ja znalazłem informacje w jednym czasopiśmie misyjnym, iż został on zesłany w 1879 roku. Tak więc nie mam pojęcia gdzie można by szukać informacji na temat jego zesłania.
Może ktoś zna rosyjski, i byłby w stanie przeglądnąć tą książkę i dać mi znać tak ogólnie co która cyfra oznacza, gdyż ja to tłumaczyłem translatorem i nie wychodziło to idealnie.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1881 czy 1879.. ja bym się szczegółów nie czepiał:) wyrok/dotarcie gdzieś?/dotarcie na Sachalin a 79 mógł być grudzień a 81 styczeń

miałem na myśli kompletny spis zesłańców -nie "inwentaryzację" na dzień a ci którzy zostali zesłani (i niekoniecznie np dotarli)

pytałeś nie o rosyjskie (obecnie:) archiwa a o polskie jak rozumiem
punkt zaczepienia jakiś jest - ziemię łomżyńską; choćby roboczo; należałoby założyć
btw: to że Józef miał więcej niż jedną żonę wykluczasz? (niekoniecznie "miał jednocześnie":)
wracając do ziemi łomżyńskiej - w tych latach gubernią samodzielną była

czy (sprawdzałeś?) w dziennikach urzędowych guberni nie ma wzmianek/ogłoszeń o wyrokach (innych?)
i..tak na marginesie..wykluczasz inną możliwość niż Поселенец -zesłaniec (wyrok, bez prawa zmiany miejsca osiedlenia etc)?

P.S. Polecam lekturę
http://merlin.pl/Ucieczki-z-Sybiru_Wikt ... l#fullinfo
także (przede wszystkim?) z uwagi na przypisy, bibliografię -daje obraz obiegu dokumentów, źródeł, czego ew. można oczekiwać (np zdjęć!) przy kwerendzie w archiwach rosyjskich
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Fresz

Sympatyk

z Odessy został wysłany w czerwcu i dotarł na Sachalin po 3 miesiącach. Jeżeli to faktycznie był 1879 rok. Co do 1881 roku podanego w spisie, to może jest to koniec odbycia kary? ktoś kto zna rosyjski jakby przejrzał mniej więcej o co chodzi w tym spisie to by mógł to ustalić.
Spisy zesłańców też były robione tylko, że wydane były dopiero od bodaj 1883 roku.
co do żony to miał jedną na pewno :P i nie był to Józef tylko Józefat (choć we wszystkich źródłach rosyjskich spotykam się z Józefem - czyżby w języku rosyjskim nie było takiego imienia?). Mam kilka źródeł z których wiem, że żona pojechała z Polski za nim na Sachalin i była to właśnie Katarzyna. Poza tym moja babcia i jej rodzeństwo nie wiedzą nic na temat Józefy Lubowieckiej. Co do możliwości innej to raczej obstawałbym przy tym jak mówiłem Józefie Lubowieckim (co do tej pomyłki związanej z żoną Józefą, to widzę jeszcze jedną możliwość, iż przy tłumaczeniu (gdyż to w pracy rosyjskiej było) ktoś mógł się pomylić i zamiast żona Lubowieckiego Józefa (jako jego) przetłumaczył jako np. żona Lubowieckiego, Józefa (w sensie ona) - jeden przecinek a całkowicie może zmienić znaczenie).
Postaram się znaleźć jakieś dzienniki guberni z tamtego okresu i poprzeglądam je.

Wracając jeszcze do imion, ciekawi mnie jedna możliwość - bo córka Józafata miała na imię Katarzyna a jeden z synów miał na imię Józef (a więc jeśli przyjąć, że na Sachalinie używał imienia Józef a nie Józafat, to swoim dzieciom dali na imię tak samo jak mieli). Drugiemu synowi dali na imię Michał (może to też ma jakiś związek rodzinny?).

pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”