Kto to młynarz?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Kto to młynarz?

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

W akcie zgonu mojego pra...dziadka jest napisane, że był młynarzem. Czy może to oznaczać, że był tylko właścicielem młyna, a może "majstrem", który nadzorował pracę pracowników młyna, albo był zwykłym robotnikiem, a że pracował w młynie, to nazwano go w akcie "młynarzem".
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
akt z 1902 roku.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Kto to młynarz?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , wydaje mi się ze młynarz tak inny zawód , kowal czy szewc lub krawiec to jednocześnie fachowiec na swoim , czyli w tym wypadku właściciel młyna , pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Kto to młynarz?

Post autor: kasiek »

a ja mysle, ze jednak nie...mlynarz to ktos pracujacy przy mlynie, a wlascicielami mlyna byli wloscianie, kolonisci itd..
hmmm, przynajmniej w mojej rodzinie...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
saturnin

Sympatyk

Kto to młynarz?

Post autor: saturnin »

Młynarz mógł być właścicielem młyna, ale niekoniecznie – mógł być również dzierżawcą lub czynszownikiem. Jednak był szefem i w zasadzie tylko jemu przysługiwało to miano ( w zasadzie – gdyż bywało,że nazywano tak jego synów, jeśli pracowali z ojcem). Wiązało się to z wyższą pozycją społeczną w hierarchii mieszkańców wsi, dlatego nie mógł być mylony ze zwykłym pomocnikiem młynarskim.
Piotr
Ostatnio zmieniony pt 17 cze 2011, 15:35 przez saturnin, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Kto to młynarz?

Post autor: Szymański_Wojciech »

Marcin_Piotr_Zając pisze:W akcie zgonu mojego pra...dziadka jest napisane, że był młynarzem. Czy może to oznaczać, że był tylko właścicielem młyna, a może "majstrem", który nadzorował pracę pracowników młyna, albo był zwykłym robotnikiem, a że pracował w młynie, to nazwano go w akcie "młynarzem".
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
akt z 1902 roku.
Witam, czy akt ów jest spisany po rosyjsku? Wtedy odpowiednie słowo to "mielnik" oznaczające i zawód i fakt dysponowania młynem (obojętne na jakiej zasadzie!). W języku polskim mamy wyraziste zróżnicowanie terminów: młynarz i młynarczyk, czyli pomocnik młynarski. Nie znalazłem odpowiednika jednowyrazowego tego ostatniego określenia w obecnym języku rosyjskim. Z mojego rodzinnego doświadczenia wynika, że słowo "młynarz" ("mielnik") jednoznacznie określało zawód i stan posiadania danego osobnika (tak jedno jak i drugie - zwykle dziedziczne).

Pozdrawiam
W. Szymański
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Moj pra...w akcie urodzienia syna wpisany jest jako "mielnik" jednak wlascicielem mlyna na 100% nie byl. Chociaz dodac musze, ze mlyn w tej samej miejscowosci posiadal jego tesc...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Chociaż nie sądzę, by na podstawie jednego tylko słowa 'mielnik' rozstrzygnięto tu sprawę własności całego młyna, to myślę, że warto przy okazji przeczytać informację o młynarzach na tej stronie:
http://www.rychwiccy.eu/index_pliki/o_n ... ecznik.htm
Pozdrawiam Jerzy
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Rzeczywiście, w jego akcie zgonu jest napisane "mielnik"...
Za wszystkie informacje dziękuję.

Czy mógłbym komuś z Państwa przesłać jego akt zgonu? W końcu to zawsze oryginał...
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Posiadam testament mojej pra-pra "Katarzyny młynarki" z 1612 roku napisany po polsku. Jeszcze nie miała nazwiska. Juz wtedy była tylko wdową po dzierżawcy. Szlachtą nie była, tylko mieszczką. Mlyn był dzierżawiony jeszcze długo. Ale właścicielami nie byli nigdy. Zapewnia:
Krzycho z Koszalina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Krzychu:
a może wiesz, czy dzierżawca wykonywał/był zobowiązany faktycznie/osobiście świadczyć usługi?
Pytam, bo z zasłyszenia:
dzierżawa młynów niejednokrotnie była z równoczesną "dzierżawą" prowadzeniem innych "licencjonowanych biznesów" -wrzeniem piwa, karczmarstwem, składowaniem. Tj z tego co wiem, nierzadkim zjawiskiem była sytuacja, gdy jedna osoba/rodzina podpisywała umowę i na prowadzenie karczmy i na młyn. Ba! Jeśli się nie mylę, to często miejscowi mieli obowiązek korzystać z danego młyna., tzn ci którym można było to narzucić. Taka dzierżawa (o cenach nic nie wiem:) wydaje się być dość intratna -zapewnienie klientów, czynsz chyba stały...:)
ale jeśli były to (karczma, młyn) zajęcia równoległe to wydaje się oczywiste, że nie osobiście dzierżawca się zajmował wszystkim

stąd (ale to hipoteza tylko) "młynarz" "młynarka" nie musiał oznaczać ani właściciela, ani osoby pracującej w młynie -tylko "posiadacza licencji" tj stronę umowy z właścicielem dóbr

bardzo się mylę? Katarzyna określana "młynarką" ..dzierżawiła coś jeszcze? z Testamentu wynika? Osobiście męłła /nadzorowała?
Czy "licencję" przekazała? Tj prawo do prowadzenia młyna było dziedzicznie? Spadkobiercy mogli liczyć, że do końca umowy dzierżawy mają zapewnioną pracę/zbyt?
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , w środku lata w niedzielę przy deszczowej pogodzie można podzielić się odkryciami z dawnych czasów . W testamencie spisanym w 1817 roku dla rodzeństwa dzieci pradziadków jest kilka zagadek ,choć wszystko spisane bardzo dokładnie , ile i które z dzieci brało na poczet swej schedy jakieś rzeczy, czy dobytek lub pieniądze było pisane na skrypt , nawet 4 zł. Pisze że w roku 1806 wszystko buło zatrzymane i rozliczone ( data śmierci Jadwig ) , zboża , konie ,woły sprzedane , służba wymówiona i zapłacona , podatki zapłacone za podymne , kwaterunkowe i te na kościół w Chęcinach i na Katedrę w Krakowie. Zebrana pieniądze za czynsz ze młyna i od szewca ,były też obligacje wpłacane prze pradziadka w 4 rożnych majątkach ; Czostkow i Ludynia , Drochów ,Łopuszno i Wólka Kłucka ,wychodzi według nazwisk właścicieli majątków ze pradziadek umieścił pieniądze w rodzinach Dobieckich . Wszystko jasne tylko nie ma ani słowa w jakiej wsi - majątku mieszkali ( według metryk ur. ich dzieci to było Mokrsko nad Nidą ) i to wszystko było sprzedawana i co to było ,dzierżawa dożywotnia ,czy jakiś zastaw do czasu śmierci drugiego małżonka w 1806 r., w tym wypadku prababki Jadwigi która mieszkała w raz z rodziną od 1789 r. w Makoszynie . Był to przywilej na wójtostwo Makoszyn dożywocie dla rodziców Walentego i Jadwigi i najstarszego syna Bonawentury Sawickich od brata króla Księcia Michała Poniatowskiego Prymasa Polski ( czyli druga dzierżawa dożywotnia ). Tu znowu zagadka ,wiadomo ze Walenty zm. ( według testamentu ) w 1797 r. ale gdzie nie znalazłem metryki ani grobu , może brał udział w powstaniu kościuszkowskim i gdzieś był więziony i tam zmarł. I druga niewiadoma według metryki zgonu w 1806 zm. pisz e - Jadwiga lat 60 szlachcianka w Makoszynie nr -1 , czyli dwór , ale Świerczewska nie Sawicka , to oznaczało by ze ożeniła się ponownie , a za Cara był taki prykaz by dzieci nieletnie miały opiekuna , było ich dwanaście z czego siedmioro tylko żyło w 1817 r. Testament ma 25 stron i same zagadki ,a co mówić o jednym słowie które zapisał w 1902 r. ksiądz - mielnik inaczej po naszemui młynarz , pewne jest tylko to że pracował we młynie, a nie w kuźni . Pozdrawiam - Julian
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Podsumowując, mój pra był młynarzem, czyli zajmował się młynarką?
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Marcin_Piotr_Zając pisze:Podsumowując, mój pra był młynarzem, czyli zajmował się młynarką?

Być może młynarką " jakąś " też się zajmował, ale młynarstwo chyba było wtedy jego żródłem utrzymania .
/w mojej rodzinie też mam olbrzymią gałąż młynarzy /

Serdecznie pozdrawiam, Kornelia Major
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

A gdzie znajdę ewentualną umowę sprzedaźy młyna?
Chodzi o okres 1880-1890.
Rzecz dzieje się w Brdowie (dzisiaj to powiat kolski)...
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Marcin_Piotr_Zając pisze:A gdzie znajdę ewentualną umowę sprzedaźy młyna?
Chodzi o okres 1880-1890.
Rzecz dzieje się w Brdowie (dzisiaj to powiat kolski)...
Powiat kolski to wschodnia część województwa wielkopolskiego.
Być może znajdziesz taki akt sprzedaży w aktach notariuszy
A.P. w Poznaniu. Jeśli młyn był kupowany np. od dziedzica to
można przeszukać akta podworskie, a nawet ich szczątki
Ja właśnie w taki sposób znalazłam taki akt.
Pozdrawiam, Kornelia Major
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”