Szukam pomocy , informacji na temat: Ksiądz Czaplicki /Wielk

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Machowska_Wanda »

Gdzie znajde dodatkowe informacje o ksiedzu Antonim Czaplickim (strone wielkopolskich ksiezy juz przeszukalam ) synu Marianny zd. Kozlowskiej i X. Czaplickiego , wiem ze sie 1798 urodzil , nie wiem gdzie ?- i jak mial na imie jego ojciec X ???
Moze ktos cos wie? Jakis specjalny link dot. kat.kleru z XXVIII wieku?
Za ewentualna pomoc dziekuje i pozdrawiam.
Wanda
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

z 28 wieku to jeszcze chyba nie ma żadnych danych. Może Twój pra...........prawnuk coś będzie wiedział. Ale to trzeba poczekać te maleńkie 700 latek.
Pozdrawia staruszek urodzony w XX wieku
Staszek
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Dzięki za pomoc edukacyjną Staszku.
Pytanie : Czy ma to sens wybrać się do parafii Droszew (gdzie A.Czaplicki był proboszczem w latach 1824-1829) ; czy otrzymam na miejscu jakiekolwiek informacje? Mieszkam od 25-ciu lat w Niemczech i nie znam się zupełnie na polskich czy też kościelnych przepisach dotyczących starych akt ; nie wiem też czy ta parafia ma w ogóle dokładne dane proboszcza , jeśli on "proboszczował" tam tylko przez 5-6 lat? Jeśli tak - czy mi je ewentualnie udostępni ? Może mnie ktoś trochę "oświetli"? Co robić ? Gdzie dzwonić ? Gdzie jeszcze szukać ? Pozdrawiam serdecznie Wanda
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Hihihi , oczywiście w poście 1 chodzi o wiek XVIII , późno było , pisałam na wpół śpiąca.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Parafia Droszew to Diecezja Kaliska. Staral bym sie najpierw skontaktowac z Diecezja czy byly jakies wydania biograficzne o ksiezach tej Diecezji? Czy sa dostepne? Warto dowiedziec sie takze jaka Diecezja byla w poczatkach XIX wieku (1824-1829 to wiek XIX) Na sama parafie raczej nie licz, chociaz warto sprobowac. W starych parafiach w zakamarkach mozna odkryc prawdziwe skarby dla genealoga. Czesto zmieniajacy sie proboszczowie nawet o tym nie wiedza.
Pozdrawiam teraz juz na powaznie
Staszek Pieniazek
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

W genetece pojawia sie nazwisko Czaplicki w Parafii Doruchow. To tez Diecezja Kaliska. Z ciekawosci dowiedzial bym sie czy nie urodzil sie wlasnie tam. Zazwyczaj ksieza rodzili sie w swoich Diecezjach. Niestety ksiegi chrztow wedlum moich danych w Katalogu Zasobow Metrykalnych sa dopiero od 1808 roku. Sa za to wczesniejsze ksiegi slubow. A moze znajdziesz tam slub jego rodzicow. To juz bylby slad. Ksiegi sa w Archiwum Archidiecezjalnym Poznan.
Pozdrawiam jeszcze bardziej powaznie ale z usmiechem
Staszek Pieniazek
Agnetta_

Post autor: Agnetta_ »

Diecezja Kaliska istnieje dopiero od 1992 roku. Wiem, że nie mają jeszcze swojego archiwum, dlatego wszelkie księgi znajdują się w parafiach.Najlepiej skontaktować się z ks. Sławomirem Kęszka, który jest historykiem i opracowuje historię diecezji. Kontakt zapewne przez Kurię.
Pozdrawiam
Agnetta
Awatar użytkownika
Machowska_Wanda

Sympatyk
Kontakt:

Dziekuje Wam bardzo , zaraz zaczynam szukac. Pozdrawiam. Wanda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”