Prośba o korektę tłumaczenia kilku aktów

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

montce

Sympatyk

Post autor: montce »

Witam wszystkich ,
chcialbym raz jeszcze poprosic o korekte moich tlumaczen.
Problem z odszyfrowaniem kilku slow. Ponizej moje transkrypcje, tlumaczenia i link do oryginalu.

1.N[o]bli Michaeli Dyczewski legitimo[rum] conjugum legitima eius coniunx Rosalia Nowakowska d[ie] 27 Junii 1815 A[nn]o peperi[t] filium qui [d]ie 27 eiusd[em] a me Melchiore Kleyn V[icarius] E[cclesiae] A[ugustoviensis] e[st] baptizatus nominataque Petrus Paulus.
Patrini fueru[nt]: illustri[ssimus] M[edicinae] D[octor]? Alexius Kulikow, Centurio Exercitus Imperii Russi ?????????? Infirmorum cum N[o]bli Wilhelmina Behm, virgina.
Assistentes: G[enerosus]D[ominus] Stanislaus Bruliński, Economus Lazareti Infirmorum Exercitus Imp. Russii cu[m] G[enerosa],Ursula Truskowska.
G[enerosus]D[ominus] Joannes Truskowski cum N[o]bli Marianna Hołdaciejewska.

Sławetnemu Michałowi Dyczewskiemu (prawowicie zaślubionemu) prawna jego małżonka Rozalia Nowakowska w dniu 27 Czerwca 1815 roku urodziła syna który 27 tegoż miesiąca, przeze mnie, Melchiora Kleyn Wikariusza Parafii Augustowskiej został ochrzczony i nazwany imieniem Piotr Paweł.
Chrzestnymi byli: Jaśnie Wielmożny doctor? Aleksy Kulikow, Kapitan szpitala polowego towarzyszącego? cesarskiej armii rosyjskiej ze szlachetną Wilhelminą Behm, panną.
Asystujący: Urodzony Stanisław Bruliński, zarządca szpitala polowego cesarskiej armii rosyjskiej ze Szlachetną Urszulą Truszkowską.
Urodzony Jan Truszkowski ze Szlachetną Marianną Hołdaciejewską.

Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec1 ... 112d5.html

2.no po dacie, idstandibus?
A[nn]o 1731 no ? die 14 January Ego idem confirmari Matrimonium contractum inter Georgiam Dyc et Evam Burbina praemissis tribus bannis et idstandibus?
Testibus id est Paulo Klimaszewski, Martins Zieliński et allis.

Roku 1731 ? dnia 14 stycznia ja powyżej wspomniany (proboszcz Augustowski Tomasz Jerzy Pruski) potwierdzam zawarcie małżeństwa pomiedzy Jerzym Dyciem a Ewą Burbiną, wdową, poprzedzone 3-ma zapowiedziami ?
Świadkowie: Paweł Klimaszewski, Marcin Zieliński i inni.

Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0be ... a309a.html

3.A[nn]o ut supra [d]ie 13 Augusti Ego idem Benedixi Matrimonium contractum inter Jacobum Dycio et Maryanna Zakrzewszanka praemissis tribus bannis, quorum? Testes [fu]erant Joannes Zieliński, Josephus Jabłoński et allis.

Roku powyższego (1730) dnia 13 sierpnia, Ja, powyżej wspomniany (proboszcz Augustowski Tomasz Jerzy Pruski) pobłogosławiłem małżeństwo pomiędzy Jakubem Dycio a Maryanną Zakrzewszanką (Zakrzewską), poprzedzone 3-ma zapowiedziami,
wymagana liczba? Świadków obecnych: Jan Zieliński, Józef Jabłoński i inni.

Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/070 ... 91e95.html

Dziekuje bardzo
Wojtek Dyczewski
Ostatnio zmieniony wt 28 cze 2011, 22:44 przez montce, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

A może trzeba odczytać
p. 2
Anno 1731mo [primo]...trzydziestego pierwszego
jesli odczytasz adstantibus -w obecnosci ...swiadkow Pawła etc

p.3 link nie działa

Krystyna
montce

Sympatyk

dziekuje, chociaz nie jestem tak do konca przekonany z ta forma "primo".
Wojtek
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

p2. To spójrz proszę na zapis roku na górze foto
Anno Dni [Domini] 1731mo w tym zapisie wyraźne mo nie no

A jesli mozesz to popatrz w księdze jak zapisano np. 1732 czy 1732do [secundo]

p3. quorum - to także wg słownika J. Sondel - których [obecność wystarcza], którego [tłumacz google] a więc ...którego obecnymi świadkami [byli] Jan Zielinski....

Krystyna
montce

Sympatyk

Teraz to widze!!!!!!
Masz zupelna racje. Bede musial jeszcze sprawdzic jak pisano rok nastepny, ale to tylko pro forma.
Dziekuje raz jeszcze
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”