Karcz i Iglicki w parafii Strzegom -świętokrzyskie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Karcz i Iglicki w parafii Strzegom -świętokrzyskie
Witam serdecznie!
Poszukuję informacji o miejscu urodzenia mojej prababki Katarzyny Karcz zd.Iglickiej urodzonej około roku 1877 córki Aleksandra Iglickiego i Marianny Piotrowskiej.
Katarzyna Karcz zd.Iglicka zostaje wymieniona w roku 1901 w akcie urodzenia mojej babci, zapisanym w księdze urodzeń w parafii Strzegom (gmina Rytwiany, świętokrzyskie).
Jej mąż Józef Karcz był organistą przy kościele parafialnym i według kroniki parafialnej nauczał wiejskie dzieci pisać i czytać.
Przed rokiem 1901 brak jest jakichkolwiek informacji o rodzinie Karcz i Iglicki w aktach metrykalnych parafii Strzegom, brak jest także aktu małżeństwa Katarzyny i Józefa.
W AD w Sandomierzu odnaleziono krótką wzmiankę, że mój pradziadek Józef Karcz (mąż Katarzyny, syn Franciszka i Anieli Trzaskowskiej) był organistą przy kościele parafialnym.
Posiadam również informacje, że dziadkami Katarzyny od strony matki był Jan Piotrowski i Zofia Gulińska.
Więcej informacji nie posiadam.
Może ktoś z Was zetknął się z tymi nazwiskami w okolicach Strzegomia lub pobliskich parafii.
Za wszystkie informacje, rady i sugestie z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Grzesiek Gawdzik:D
Poszukuję informacji o miejscu urodzenia mojej prababki Katarzyny Karcz zd.Iglickiej urodzonej około roku 1877 córki Aleksandra Iglickiego i Marianny Piotrowskiej.
Katarzyna Karcz zd.Iglicka zostaje wymieniona w roku 1901 w akcie urodzenia mojej babci, zapisanym w księdze urodzeń w parafii Strzegom (gmina Rytwiany, świętokrzyskie).
Jej mąż Józef Karcz był organistą przy kościele parafialnym i według kroniki parafialnej nauczał wiejskie dzieci pisać i czytać.
Przed rokiem 1901 brak jest jakichkolwiek informacji o rodzinie Karcz i Iglicki w aktach metrykalnych parafii Strzegom, brak jest także aktu małżeństwa Katarzyny i Józefa.
W AD w Sandomierzu odnaleziono krótką wzmiankę, że mój pradziadek Józef Karcz (mąż Katarzyny, syn Franciszka i Anieli Trzaskowskiej) był organistą przy kościele parafialnym.
Posiadam również informacje, że dziadkami Katarzyny od strony matki był Jan Piotrowski i Zofia Gulińska.
Więcej informacji nie posiadam.
Może ktoś z Was zetknął się z tymi nazwiskami w okolicach Strzegomia lub pobliskich parafii.
Za wszystkie informacje, rady i sugestie z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Grzesiek Gawdzik:D
Rodzina Karcz i Iglicki w parafii Strzegom -świętokrzyskie
Witam!
Jeśli nie udało ci się znaleźć więcej informacji to prawdopodobnie twoja rodzina przywędrowała w tamte rejony z jakiegoś innego miejsca.
Moja rodzina - Karczowie - pochodzą z małej wsi Patrykozy niedaleko Sokołowa Podlaskiego. I wiem tylko tyle, że mój pradziadek Piotr Karcz (ur. ok. 1910r.) był synem Andrzeja i Marianny i jego rodzina pochodzi z tamtych okolic. Ustaliłam także, że byli chłopską rodziną, moi przodkowie mieszkali w tzw. czworakach przy pałacu w Patrykozach. W późniejszym okresie nadano im ziemie we wsi i tam pobudowali dom i gospodarstwo.
Może Twoi Karczowie także pochodzą z tamtych okolic? Kto wie
Jeśli nie udało ci się znaleźć więcej informacji to prawdopodobnie twoja rodzina przywędrowała w tamte rejony z jakiegoś innego miejsca.
Moja rodzina - Karczowie - pochodzą z małej wsi Patrykozy niedaleko Sokołowa Podlaskiego. I wiem tylko tyle, że mój pradziadek Piotr Karcz (ur. ok. 1910r.) był synem Andrzeja i Marianny i jego rodzina pochodzi z tamtych okolic. Ustaliłam także, że byli chłopską rodziną, moi przodkowie mieszkali w tzw. czworakach przy pałacu w Patrykozach. W późniejszym okresie nadano im ziemie we wsi i tam pobudowali dom i gospodarstwo.
Może Twoi Karczowie także pochodzą z tamtych okolic? Kto wie
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
-
Sroczyński_Włodzimierz

Rodzina Karcz i Iglicki w parafii Strzegom -świętokrzyskie
organiści bywali mobilni..może trzeba szukać znacznie dalej?
nie wiem kiedy powstały pierwsze szkoły organistów, ale może coś w ten sposób znajdziesz?
nie wiem kiedy powstały pierwsze szkoły organistów, ale może coś w ten sposób znajdziesz?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Witam!
Posiadam akt notarialny z 1933 roku zawarty w Ostrowcu Świętokrzyskim, dotyczący m.in. sprzedaży nieruchomości, położonej w miejscowości Strzegom będącej własnością mojego pradziadka Józefa Karcza.
W akcie notarialnym powołane zostało zaświadczenie Zarządu Gminy Grzegorzowice, powiatu Opatowskiego stwierdzające, kto jest spadkobiercą po moim pradziadku (nie jestem w posiadaniu tego zaświadczenia).
Zastanawiające jest to, że cała rodzina mieszkała w miejscowości Strzegom, a Strzegom nigdy nie przynależał do tej gminy.
W związku z powyższym pytam uprzejmie, czy ktoś z Was wie, jak wyglądała praktyka odnośnie spadkobrania w tamtych latach (jaka podstawa prawna). Z czego wynikał wymóg tego zaświadczenia i czy mogła je wystawić każda gmina, czy tylko ta gmina, która posiadała wymagane informacje.
Jeśli gmina Grzegorzowice posiadała takie informacje, to może oznaczać, że właśnie z tej miejscowości pochodzi cała rodzina Karcz, o której piszę w wątku.
Pozdrawiam i dziękuję.
Grzesiek Gawdzik
Posiadam akt notarialny z 1933 roku zawarty w Ostrowcu Świętokrzyskim, dotyczący m.in. sprzedaży nieruchomości, położonej w miejscowości Strzegom będącej własnością mojego pradziadka Józefa Karcza.
W akcie notarialnym powołane zostało zaświadczenie Zarządu Gminy Grzegorzowice, powiatu Opatowskiego stwierdzające, kto jest spadkobiercą po moim pradziadku (nie jestem w posiadaniu tego zaświadczenia).
Zastanawiające jest to, że cała rodzina mieszkała w miejscowości Strzegom, a Strzegom nigdy nie przynależał do tej gminy.
W związku z powyższym pytam uprzejmie, czy ktoś z Was wie, jak wyglądała praktyka odnośnie spadkobrania w tamtych latach (jaka podstawa prawna). Z czego wynikał wymóg tego zaświadczenia i czy mogła je wystawić każda gmina, czy tylko ta gmina, która posiadała wymagane informacje.
Jeśli gmina Grzegorzowice posiadała takie informacje, to może oznaczać, że właśnie z tej miejscowości pochodzi cała rodzina Karcz, o której piszę w wątku.
Pozdrawiam i dziękuję.
Grzesiek Gawdzik
-
Sawicki_Julian

Witaj Grzesiek , piszesz o Grzegorzowicach powiat Opatów w tamtych czasach ,tu w necie są skany metryk już od 1708 roku z Opatowa i wsi z tej parafii ,o ile pamiętam to w około 1750 roku jest takie nazwisko Karcz i ma tam jakieś zajęcie wpisane ,oczywiście to jest po łacinie , może coś to naprowadzi na ślad bo te księgi są do lat 1900 i mieszkają obecnie z tym nazwiskiem na Rudkach koło Nowej Słupi ,a to nie daleko Grzegorzowic , z tej rodziny jest tu w necie drzewko ale czy Ci się otworzy. Pozdrawiam - Julian
W Genetece jest akt małżeństwa z 1862 r. zawarty w Nowej Słupi pomiędzy Franciszkiem Karcz, a Anielą Sala, a ja poszukuję aktu małżeństwa w tym przedziale czasowym pomiędzy Franciszkiem Karcz, a Anielą Trzaskowską (Trzuskowską), którzy sa moimi 2Xpradziadkami.
Napisałem do Pani Urszuli Kokosińskiej indeksującej dla Geneteki tą parafię, czy możliwe jest, że Sala to nazwisko Anieli po pierwszym mężu, a panieńskie Trzaskowska (Trzuskowska). Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.
Mam nadzieję, że to będzie dobre trafienie. A gdzie to drzewko o którym piszesz Julian?
Pozdrawiam.
Grzesiek
Napisałem do Pani Urszuli Kokosińskiej indeksującej dla Geneteki tą parafię, czy możliwe jest, że Sala to nazwisko Anieli po pierwszym mężu, a panieńskie Trzaskowska (Trzuskowska). Jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi.
Mam nadzieję, że to będzie dobre trafienie. A gdzie to drzewko o którym piszesz Julian?
Pozdrawiam.
Grzesiek
Ja rozmawiałam z "moim" Karczem z Baćkowic, niedaleko Opatowa. On nie kojarzy nazwisk podanych przez Victora.
<Mój pradziadek ze strony dziadka, czyli z Karczów był Ignacy
a Mama żadnego organisty nie kojarzy>
Tyle ja
<Mój pradziadek ze strony dziadka, czyli z Karczów był Ignacy
a Mama żadnego organisty nie kojarzy>
Tyle ja
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Sawicki_Julian

-
Sawicki_Julian

-
Paweł_z_Krakowa

Również w moim drzewku pojawia się nazwisko Karcz: Marianna Karcz urodzona ok. 1870 wyszła za Jana Stępnia ur. ok. 1860 najpóźniej w 1899. Po ślubie mieszkali we Wszechświętych koło Opatowa, a więc wciąż ta sama okolica. Niestety nic więcej nie wiem, a nazwiska dość popularne, ale a nuż?
Pozdrawiam,
Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
W akcie notarialnym z 1937 r. spisanym w Ostrowcu Świętokrzyskim występuje Marianna Stępień zd. Karcz córka mojego pradziadka Józefa Karcza, żona Andrzeja Stępnia syna Jana. Moja Marianna jest młodsza niż Twoja Pawle, ale zupełnie ciekawa zbieżność nazwisk i imion:-) Myślę, że tereny Opatowa i Ostrowca Świętokrzyskiego to obszar moich poszukiwań na większą skalę
Pozdrawiam.
Grzesiek
Pozdrawiam.
Grzesiek
-
Sawicki_Julian

Witam i ja do Pani Joli ; pisze Pani o Baćkowicach , a ja ma metrykę ślubu w parafii Szczeglice z 1816 r. Gabrieli Piskorskiej gdzie napisane że ur. się w parafii Baćkowice i ma prawie trzydzieści lat ,a z kolei moja 4x prababcia Maryanna na ślubie swym w Łagowie napisane ma w 1807r. dwadzieścia lat ,wypada mi ze to może nawet bliźniaczki lub Gabriela z 1785 r. , a Marianna z 1786 r. , tylko w Baćkowicach nie ma , ani nigdzie metryki starszej niż chyba 1825 r. Nie wiem czy w Piskrzynie nie mieszkali Piskorscy z racji podobnej nazwy wsi lub gdzie indziej . Z moich poszukiwań to wiem ze mieli wieś Przyborowice koło Kiełczyny ,w Ociesękach ur.w 1794 r. kolejny brat Gabrieli i Marianny Ksawery Piskorski , był tez ich brat Józef który mieszkał we wsi Grabin koło Bochni , a dla nich dziadek Józef był opiekunem jakiś dzieci we wsi Bystrojowiec parafia Chobrzany ,a w roku około 1830 zm. lat 70 we wsi Cisów Brygida Piskorska ,świadkiem był młody Józef , może wnuk . Czyli rodzicami dla mojej prababci Marianny i rodzeństwa byli ; Bogumiła z Wolińskich i Wojciech Piskorski ( zm w 1811r.) a dziadki to na pewno Józef ( zm. w 1812 r.) i możliwe ze ta Brygida była i jeszcze dodam ze właśnie dziadek Józef w 1797 r. zakupił trojgu wnuczką trzy wsie w tym Wolice w parafii Szczeglice ,tam gdzie mieszkali razem Maryanna i mój 4x pradziadek Onufry Sawicki . Pani Jolu czy może coś dodać Pani rodzina z Baćkowic odnośnie Piskorskich lub Sawickich bo w innej metryce z 1823 pisze ; ur. się we wsi Baćkowice Władysław Sawicki syn Filipa i Karoliny z Kudelskich , tam mieszkali tez inni Sawiccy z Opatowa rodem , z których Czesław wyjechał do Szwecji. Pozdrawiam - Julian
Ponawiam wątek ponieważ udało mi się ustalić nowe fakty:-)
Początkowo zakładałem, że rodzina Karcz pojawiła się w Strzegomiu w roku 1901 ponieważ wtedy urodziła się moja babcia Wanda Karcz (córka Józefa i Katarzyny z Iglickich) i byłem przekonany, że przed tym rokiem brak jest innych aktów dotyczących tej rodziny.
Niedawno w Genetece znalazłem w parafii Strzegom m.in. akt urodzenia Edwarda Karcza (syna Józefa i Katarzyny z Iglickich)– rok 1895.
Z treści aktu wynika, że Józef Karcz (mój pradziadek) w dniu spisania aktu miał 23 lata , a jego żona Katarzyna z Iglickich lat 18. Już w tym akcie Józef wymieniony jest jako organista przy kościele parafialnym.
Patrząc na młody wiek małżonków Karczów wnioskuję, że ich ślub mógł odbyć się około roku 1893-1894.
Wciąż pozostaje otwarte pytanie o miejscowość, w której młodzi małżonkowie zawarli związek małżeński i skąd pochodzili?
Drugi trop wiedzie do parafii Połaniec. Również w Genetece odnalazłem akt urodzenia Antoniego Iglickiego z roku 1889.
Z aktu wynika, że Antoni urodził się w miejscowości Okrągła parafii Połaniec, a jego matką była Marianna Iglicka z Piotrowskich. W akcie osobą zgłaszającą jest akuszerka, brak jest wzmianki o ojcu, nie zapisano również, że Marianna jest wdową. Świadkowie przy akcie to dwie osoby określone jako „strażacy leśni”?
-Tak się składa, że rodzicami Katarzyny Iglickiej są Aleksander Iglicki i Marianna Piotrowska.
Zakładam, że Antoni to brat Katarzyny (żony Józefa Karcza).
Z powyższego wynika, że rodzina Katarzyny Iglickiej pojawiła się w okolicach Połańca już w roku 1889. W Genetece brak jest w indeksach innych osób o nazwisku Iglicki w parafii Połaniec.
Czy da się z tych informacji coś jeszcze wyciągnąć? Dziwny jest dla mnie akt urodzenia Antoniego Iglickiego, w którym nikt nie wspomina o ojcu choć dziecko nosi jego nazwisko.
Z analizy danych wynika, że poszukuję:
- Aktu urodzenia Józefa Karcza (ur.ok.1872) syna Franciszka i Anieli Trza/u/skowskiej,
- Aktu urodzenia Katarzyny Iglickiej (ur.ok.1877) córki Aleksandra i Marianny z
Piotrowskich,
- Aktu małżeństwa zawartego ok.1893-1894 pomiędzy Józefem Karczem i Katarzyną Iglicką.
Za wszystkie rady, sugestie i pomoc z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam.
Grzesiek Gawdzik:-)
Początkowo zakładałem, że rodzina Karcz pojawiła się w Strzegomiu w roku 1901 ponieważ wtedy urodziła się moja babcia Wanda Karcz (córka Józefa i Katarzyny z Iglickich) i byłem przekonany, że przed tym rokiem brak jest innych aktów dotyczących tej rodziny.
Niedawno w Genetece znalazłem w parafii Strzegom m.in. akt urodzenia Edwarda Karcza (syna Józefa i Katarzyny z Iglickich)– rok 1895.
Z treści aktu wynika, że Józef Karcz (mój pradziadek) w dniu spisania aktu miał 23 lata , a jego żona Katarzyna z Iglickich lat 18. Już w tym akcie Józef wymieniony jest jako organista przy kościele parafialnym.
Patrząc na młody wiek małżonków Karczów wnioskuję, że ich ślub mógł odbyć się około roku 1893-1894.
Wciąż pozostaje otwarte pytanie o miejscowość, w której młodzi małżonkowie zawarli związek małżeński i skąd pochodzili?
Drugi trop wiedzie do parafii Połaniec. Również w Genetece odnalazłem akt urodzenia Antoniego Iglickiego z roku 1889.
Z aktu wynika, że Antoni urodził się w miejscowości Okrągła parafii Połaniec, a jego matką była Marianna Iglicka z Piotrowskich. W akcie osobą zgłaszającą jest akuszerka, brak jest wzmianki o ojcu, nie zapisano również, że Marianna jest wdową. Świadkowie przy akcie to dwie osoby określone jako „strażacy leśni”?
-Tak się składa, że rodzicami Katarzyny Iglickiej są Aleksander Iglicki i Marianna Piotrowska.
Zakładam, że Antoni to brat Katarzyny (żony Józefa Karcza).
Z powyższego wynika, że rodzina Katarzyny Iglickiej pojawiła się w okolicach Połańca już w roku 1889. W Genetece brak jest w indeksach innych osób o nazwisku Iglicki w parafii Połaniec.
Czy da się z tych informacji coś jeszcze wyciągnąć? Dziwny jest dla mnie akt urodzenia Antoniego Iglickiego, w którym nikt nie wspomina o ojcu choć dziecko nosi jego nazwisko.
Z analizy danych wynika, że poszukuję:
- Aktu urodzenia Józefa Karcza (ur.ok.1872) syna Franciszka i Anieli Trza/u/skowskiej,
- Aktu urodzenia Katarzyny Iglickiej (ur.ok.1877) córki Aleksandra i Marianny z
Piotrowskich,
- Aktu małżeństwa zawartego ok.1893-1894 pomiędzy Józefem Karczem i Katarzyną Iglicką.
Za wszystkie rady, sugestie i pomoc z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam.
Grzesiek Gawdzik:-)