Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Nastian pisze:rzekomo niektóre AP i/lub diecezje wyraziły zgodę na udostępnienie zasobu tylko dla członków Kościoła LDS
Czy ta informacja pochodzi z jakiegoś rzetelnego źródła, czy to tylko domysły?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

worwag pisze:
Nastian pisze:rzekomo niektóre AP i/lub diecezje wyraziły zgodę na udostępnienie zasobu tylko dla członków Kościoła LDS
Czy ta informacja pochodzi z jakiegoś rzetelnego źródła, czy to tylko domysły?
Chocby stąd: "But the Polish agreements with the National Archive and most of the Catholic dioceses ONLY give us permission to show the images to our members."
Sroczyński_Włodzimierz pisze:pisałem o tym kilkukrotnie:)
Wiem, czytałem, choc nie zabierałem głosu w tej sprawie wcześniej, czego żałuję.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:jeśli uważasz, że wymaga to potwierdzenia (a interesuje Cię np AP Radom - zadzwoń do AP Radom, napisz maila, zadzwoń do NDAP)
W zasobach familysearch jest tylko jedna parafia, która mogłaby mnie zainteresowac, ale i tak postaram się skontaktowac w tej sprawie z archiwum, choc stanowisko NDAP jest dla mnie jasne, dlatego też trudno mi uwierzyc, aby którekolwiek AP narzuciło ograniczenia, o których tutaj mowa.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:archiwa diecezjalne -nie wypowiadam się, za dużo ich jest, brak zwierzchnictwa, cuda się mogą dziać
W to, ze któreś archiwum diecezjalne wprowadziło takie ograniczenie jestem skłonny uwierzyc. Co nie znaczy, że jest to fair.

Mnie tylko interesuje konkretna informacja - kto podjął takie decyzje i czym się kierował podejmując je.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ja bym nie grzebał kto kilkadziesiąt lat temu podjął decyzje (czy kilkanaście lat - w innych sprawach -analogicznych - dostęp grup wyznaniowych do specjalnie na ich życzenie "darmowo" zrobionych opracowań z jednoczesnym brakiem dostępu obywateli polskich (niezależnie od wyznania:)
grunt to
a. potwierdzenie w formie obowiązującej dla stron ,że jeśli zastrzeżenia NDAP-u czy jakiegoś AP'u były to teraz ich nie ma
b. spowodowanie publikacji jasnego stanowiska "nie ma zastrzeżeń ze strony archiwów państwowych - jeśli zbiór jest udostępniany w AP'ach to , arch. państwowe nie mają nic przeciwko temu aby były dostępne dla kązdego w każdym kanale dystrybucji
i fs.org/ CHR
b1. dają możliwość kopiowania b.o. wszystkim, opisywanych materiałów
b2. wstawiają "do sieci" z dostępnością dla wszystkich omawianych ksiąg
b3. piszą jasno : AP-y zezwalają, to nasza decyzja, żeby tylko wybrani mieli dostęp!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

worwag pisze:"Access Restriction
•The completed index will be freely accessible online to the general public when the collection is published. The digital images will be accessible to active FamilySearch account holders once an authentication system is put in place on Record Search. Until authentication is available, the images will not be accessible".
Ten zapis jest moim zdaniem jasny - po zarejestrowaniu będziesz mógł obejrzeć skan, ale dopiero po zakończeniu indeksacji i opublikowaniu indeksów.
Bardzo prosze w koncu przestac mylic 2 zupelnie ze soba niezwiazane zespoly. Trzeba rozgraniczyc projekt indexacji (Radom i Lublin) od zeskanowanych ksiag, niedostepnych dla "nieczlonkow" kosciola mormonskiego.

W zacytowanej wyzej nocie jest wyraznie napisane, ze po skonczonym indeksowaniu i sprawdzeniu ( dwoch indeksuje, trzeci sprawdza) indexy jak rowniez skany zindeksowanych ksiag beda dostepne dla wszystkich. Ale to sie tyczy tylko ww projektow.

Natomiast jesli chodzi o skany ksiag dekanatu czestochowskiego, na ten przyklad, to sa one objete umowami z AP czy AD i sa dostepne tylko dla czlonkow kosciola LDS:

The desire of FamilySearch is to post all images for free to EVERYONE on our website. But the Polish agreements with the National Archive and most of the Catholic dioceses ONLY give us permission to show the images to our members. Nevertheless we do all what we can to re-negotiate our agreements. I have great hope that soon the records of ... diocese will come available for everyone, and also the records of the ... diocese.

Mam nadzieje, ze wszystko jest teraz jasne. :D
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"skany ksiag dekanatu czestochowskiego, na ten przyklad, to sa one objete umowami z AP czy AD"
jasne jest,że według Twojej wiedzy istnieje umowa pomiędzy polskim archiwum państwowym a LDS, która wyklucza udostępnieniu zasobów będących w dyspozycji archiwum państwowego nie członkom "LDS"
niejasne -prześlizgujesz się po temacie -czy jest to obostrzenie AP/NDAP czy LDS

jasne jest, że moim zdaniem nie NDAP/AP

jasne jest, że gdy przyjmiemy poprzednie jako prawdę to obostrzenie jest z inicjatywy LDS!
chciałbym to mieć wyraźnie, że nie NDAP czy AP "zabrania" a LDS
jasne?:)
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Czekam więc na pisemne stanowisko NDAP zawierające stwierdzenie, że wszystkie materiały o znaczeniu genealogicznym mogą być gdziekolwiek i przez kogokolwiek udostępniane, a szczególnie te, będące w posiadaniu Familysearch. Skoro jest to tylko formalność, więc rozumiem, że nie będzie żadnych problemów z załatwieniem tej sprawy.Jednakże wydaje mi się, że fakt, że jakieś archiwum wydaje zgodę na zrobienie zdjęć 10 czy 20 zespołów archiwalnych nie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody dla Familysearch na opublikowanie całych swoich kolekcji. Mogę zapewnić, że w chwili obecnej jedyną przeszkoda w nieograniczonym udostępnianiu skanów na Familysearch są kwestie prawne. Myślę, że jest to w interesie całego środowiska genealogicznego, żeby takie stanowisko wynegocjować a na pewno nie będzie problemu, żeby przedstawiciel Familysearch przyjechał do Warszawy aby parafować uzgodnienia.

Radosław Zań
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Radosławie!
nie czekaj - a wystąp o stanowisko do NDAP!
po co pośrednik?
a jeśli nie jest to pewne, że NDAP ogranicza ...to po co tak pisać? tworzyć wrażenie?

i jeszcze jedno
w żadnym mijescu nie pisałem "wszystkie materiały o charakterze genealogicznym"
piszemy o konkretach - o tych zespołach, które zgodnie z polskim prawem są dostępne w AP-ach dla każdego
nie mnóżmy bytów -bo oczywistym jest, że tak ogólnych sformułowań jak "wszelkie materiały o charakterze" nikt odpowiedzialny nie uzyje

z niecierpliwością czekam na efekty, deklaruję (ponownie!) ew. pomoc po wakacjach, gdyby NDAP nie zechciało pisemnie/oficjalnie potwierdzić, że LDS może publikować swoimi kanałami dystrybucji dla wszystkich to co może AP, a może publikować dla swoich członków
radicalman

Sympatyk

Jam jest szara myszką w maszynie i nie ja tutaj mam głos w podejmowaniu decyzji ... Pisma oficjalnego ja wystosować nie mogę, gdyż nie jestem upoważniony przez Familysearch. Wszelkie negocjacje prowadzi Jean Huysmans i wysłałem właśnie do niego zapytanie odnośnie obecnych relacji na linii Familysearch - NDAP. Jeżeli będzie taka potrzeba, to w każdej mogę wsiąść w samochód i pojechać do Warszawy na negocjacje robocze w tej sprawie.

Radosław Zań
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

no ja też nie jestem upoważniony przez Familysearch :)
bardzo się cieszę, że widać światełko w tunelu
to co mogłem pokazać placem -pokazałem"
to o czym mogłem napomknąć ""jeśli były przeszkody kiedyś ze strony archiwów państwowych a dokładnie NDAP'u - to o ile wiem teraz ich nie ma, jeśli jest potrzebne aneksowanie w stylu "NDPA się zgadza, żeby nie tylko członkowie kościoła mieli dostęp do materiałów o pełnym dostępie uzyskanych przez LDS via NDAP" to (jeszcze raz -nieoficjalnie, ani ja nie pracuje w NDAP ani w NIK:) nie ma merytorycznych przeszkód
z całego serca -powodzenia
z wielu powodów;)
radicalman

Sympatyk

Otrzymałem już odpowiedź.

Na razie czekamy na oficjalne powołanie Naczelnego Dyrektora, gdyż jeżeli mi się dobrze wydaje dr Biernat jest pełniącym obowiązki. W każdym razie Familysearch będzie prowadzić negocjacje w sprawie digitalizacji, skanowania i udostępniania.

Radosław Zań
Ostatnio zmieniony czw 30 cze 2011, 14:57 przez radicalman, łącznie zmieniany 1 raz.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

kasiek pisze:Bardzo prosze w koncu przestac mylic 2 zupelnie ze soba niezwiazane zespoly. Trzeba rozgraniczyc projekt indexacji (Radom i Lublin) od zeskanowanych ksiag, niedostepnych dla "nieczlonkow" kosciola mormonskiego.

W zacytowanej wyzej nocie jest wyraznie napisane, ze po skonczonym indeksowaniu i sprawdzeniu ( dwoch indeksuje, trzeci sprawdza) indexy jak rowniez skany zindeksowanych ksiag beda dostepne dla wszystkich. Ale to sie tyczy tylko ww projektow.

Natomiast jesli chodzi o skany ksiag dekanatu czestochowskiego, na ten przyklad, to sa one objete umowami z AP czy AD i sa dostepne tylko dla czlonkow kosciola LDS:

The desire of FamilySearch is to post all images for free to EVERYONE on our website. But the Polish agreements with the National Archive and most of the Catholic dioceses ONLY give us permission to show the images to our members. Nevertheless we do all what we can to re-negotiate our agreements. I have great hope that soon the records of ... diocese will come available for everyone, and also the records of the ... diocese.

Mam nadzieje, ze wszystko jest teraz jasne. :D
Nie możemy mówić, że akurat Częstochowa nie ma być dostępna na podobnych zasadach, bo tego po prostu nie wiemy. Jest jedynie mowa o większości diecezji.
Natomiast zapis o archiwach państwowych jest wg mnie jasny i tu faktycznie przydałoby sie oficjane potwierdzenie bądź dementi ze strony NDAP.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"W każdym razie Familysearch będzie prowadzić negocjacje w sprawie digitalizacji, skanowania istniejących mikrofilmów itd. "
to obszerny pakiet -mocno wykraczający poza temat, na którym się skupiliśmy
może - gdyby zawęzić do ustalenia faktu
"czy NDAP ma coś przeciwko publikowaniu do szerszego grona osób niż członkowie LDS materiałów dostępnych dla członków kościoła, które są jednocześnie dostępne dla każdego w AP'ach" to i p.o. mógłby odpowiedzieć...
a do tego czasu może nie powoływać się, że "ograniczenia wynikają z nałożonych przez archiwa państwowe ograniczeń"
to w ramach tego co ew. mogę - podpowiedzieć:)
radicalman

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze: "czy NDAP ma coś przeciwko publikowaniu do szerszego grona osób niż członkowie LDS materiałów dostępnych dla członków kościoła, które są jednocześnie dostępne dla każdego w AP'ach" to i p.o. mógłby odpowiedzieć...
Do czasu ewentualnych nowych ustaleń, Familysearch będą obowiązywały zapisy umowne, choćby te z lat 70-tych. Wiążące decyzje odnośnie udostępniania zbiorów Familysearch będzie mógł podjąć nowy dyrektor NDAP. Skala projektu jest na tyle duża, że wydaje mi się, że samo stwierdzenie - nie widzimy przeszkód - nawet przez pełniącego obowiązki, nie będzie wiążące.

Radosław Zań
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

rozumiem, że jesteś pewien, że NDAP 40 lat temu udostępnił członkom kościoła mormonów i tylko członkom kościoła mormonów dostęp do polskich materiałów z archiwów państwowych
i że to nie wymaga wyjaśnienia/potwierdzenia, ew. nie jest w gestii/interesie LDS aby wyjaśnić:(

ja - na podstawie szczątkowych nieoficjalnych informacji, oraz oficjalnych zasad -mam zdanie odmienne i nie uważam za prawdziwe stwierdzeń czy czasem "tylko sugestii" że AP-y zabraniają

chyba więc pozostaniemy przy swoich zdaniach
ja, że do czasu wyjaśnienia nie należy takich informacji (jeśli sa ogólne -jako zasada) rozpowszechniać, że (oby nie!) ma to wpływ na negocjacje, wiarygodność etc

Ty (LDS?) - poczekajmy na całość, a do zakończenia niech będzie jak jest

i tak będę kibicował -jeśli negocjacje mają doprowadzić do bezpłatnego, szybkiego, powszechnego, nieograniczonego przynależnością do związku wyznaniowego materiałów "cywilnych"
...tak jak i NAC-owi
ale dopóki tak nie będzie to fakt "dostępne dla członków kościoła, gdy w AP-ach dostępne dla każdego"..traktuję jednak jako "misję" aby nie powiedzieć "strategię" "politykę firmy" co np wyklucza mój udział w indeksacji - jako robionej "na rzecz LDS nie kazdego co ma dwie dziurki w nosie"
choć zgadzam się, że machnąć 900 wpisów i mieć dostęp to jest najprostsze rozwiązanie;))) i dobrze, że jest
radicalman

Sympatyk

Cóż... każdy ma swoje stanowisko, odczucia i oczekiwania.

Będzie oficjalnie Naczelny Dyrektor, wtedy podejmiemy próbę współpracy.

Pozdrawiam,
Radosław Zań
Ostatnio zmieniony czw 30 cze 2011, 16:55 przez radicalman, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”