Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Potrzebuje pomocy: Moj dziadek, Jerzy Kowalski przesiedlil sie z Warszawy do Slupska w 1945r. Prowadzil tam restauracje "Baltyk" a potem gospodarstwo rolne w Kobylnicy (do 1953). Byl czlonkeim zarzadu Zrzeszenia Niezaleznych Kupcow w Slupsku.
Szukam:
- Wszelkich materialow na temat jego osoby
- Potwierdzenia ze Jerzy Kowalski widniejacy na liscie prezydentow Slupska to faktycznie on.
A wlasciwego Jerzego Kowalskiego znalezc to nie takie proste...
Jeszcze raz prosze o pomoc milosnikow genealogii i historii Slupska. Wszelkie materialy z lat 1945 -1953 mile widziane (oficjalne zdjecia grupowe, localne gazety, itp - cokolwiek co pomoze mi "zlapac watek").
Slupsk.pl podaje: 6.Jerzy Kowalski, Prezydent Słupska [12.11.1946 - 8.07.1947], probuje ustalic czy to moj dziadek.
Jezeli ktos z Panstwa ma dostep do „Historia Słupska”, praca zbiorowa pod redakcją Stanisława Gierszewskiego wydana nakładem Polskiego Towarzystwa Historycznego - Oddział w Słupsku, Wydawnictwo Poznańskie 1981; prosze o sprawdzenie czy ow Kowalski jest wspomniany i w jakim kontekscie.
Maju.
W opracowaniu "Historia Słupska" na str.418 jest cyt:
" Zaszła też zmiana na stanowisku Prezydenta Miasta. Z funkcji tej został zwolniony Heliodor Szmyciński , a na jego miejsce powołano Jerzego Kowalskiego ( nr 5, Protokoły posiedzeń MRN z 9.09 i 15.11.1946)."
Podałaś zbyt mało danych-żeby nie powiedzieć nic- by szukać. Jest to jedno z najbardziej popularnych nazwisk w Polsce.
Nie wiem co masz. Ale imiona jego rodziców,data i miejsce urodzenia chyba masz? Kowalski jest twoim dziadkiem z linii taty czy mamy? Czy żyje, jeśli nie, to kiedy i gdzie zmarł.
Czy masz jakąkolwiek rodzinę w Polsce ?Może na naszym terenie?
Im więcej danych tym łatwiej się szuka.
Odnośnie Prezydenta Miasta Słupska- Jerzego Kowalskiego , to jego akta osobowe znajdują się w archiwum Urzędu Miejskiego w Słupsku. Taką informację dzisiaj w UM otrzymałem, ale żadnych innych danych na jego temat mnie nie udzielą.
To na razie tyle.
Maju.
Nie wiem czy jeszcze jesteś zainteresowana,bo nie mam żadnych informacji dodatkowych na e-mailu. Kowalski Jerzy w dniu 9.09.1946 został wybrany na Prezydenta Miasta Słupska. W protokole,który znajduje się w AP Odział Słupsk , opisany jest:mgr ,wykształcenie ekonomiczne,długoletnia praktyka na kierowniczych stanowiskach. Członek PPS (Polska Partia Socjalistyczna).Funkcję Prezydenta pełni do 29.07.1947 a z dniem 30.07.1947 Prezydentem Miasta zostaje Franciszek Czupryniak.
W Urzędzie Miejskim w Słupsku przy wejściu na wieżę na ścianach znajduję się portrety wszystkich prezydentów ale nie do końca. Właśnie tych pierwszych - Kuna, Szmyciński, Kowalski, Czupryniak i Gryczuk- nie ma.Są tylko mosiężne tabliczki.
"Zrzeszenie Kupców Samodzielnych w Słupsku"
Walne zebranie organizacyjne i wyborcze ma miejsce 17.08.1945. Z ramienia związku zrzeszeń występuje : A.Pelczar-b.dyr.Krak.Kongregacji Kupieckiej i Juljan Żółtowski- kupiec oraz 58 kupców wg listy obecności. Niestety listy tej w aktach AP nie ma.
W Wykazach placówek handlowych miasta Słupska za rok 1945 jak na razie nie znalazłem restauracji Bałtyk i Twojego Jerzego Kowalskiego.
Po wielu poszukiwaniach i rozmowach ustaliłem,że restauracja "Bałtyk" mieściła się przy skrzyżowaniu ulic Prusa-Wileńska.Następna nazwa tej restauracji to najprawdopodobniej "Zacisze"