Mam przed oczyma katalog zasobów AA w Łodzi i niestety brak jest w nim parafii Imielno (chyba, że na skutek późnej pory albo zmęczenia z powodu spędzenia całego dnia nad książkami teraz jej odnaleźć nie mogę).cyryll pisze:Witam!!!
Czy mógłbym prosic osoby odwiedzające AA w Łodzi o sprawdzenie parafii Imielno gmina Miksztal
pod katem nazwiska Cytacki/a
chodzi mi o lata od 1815-1828.
Mariusz C.
Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Czyżewski_Bartłomiej

-
Nowakowska_Sylwia
- Czyżewski_Bartłomiej

Witam,
jestem pod wrażeniem informacji, jakie Krysia i Ala zdobyły dla mnie. Ostatnio byłam niedostępna ze względu na napięty grafik moich zajęć. Ponieważ zalazł się w tym grafiku przejazd w okolicach Łodzi, trafiłam do Parzęczewa (rozmawiałam z proboszczem - bardzo miły człowiek) i Tkaczewskiej Góry (Alu - to dzięki Tobie). Niestety, nie mogłam poświęcić w ogóle czasu na AA w Łodzi. Dlatego bardzo, bardzo dziękuję Krysi (Krysiu ten rok 1829 to rok urodzenia żony Juliana - zatem moja pomyłka, przepraszam).
Mój adres: ghoffman@wp.pl
jestem pod wrażeniem informacji, jakie Krysia i Ala zdobyły dla mnie. Ostatnio byłam niedostępna ze względu na napięty grafik moich zajęć. Ponieważ zalazł się w tym grafiku przejazd w okolicach Łodzi, trafiłam do Parzęczewa (rozmawiałam z proboszczem - bardzo miły człowiek) i Tkaczewskiej Góry (Alu - to dzięki Tobie). Niestety, nie mogłam poświęcić w ogóle czasu na AA w Łodzi. Dlatego bardzo, bardzo dziękuję Krysi (Krysiu ten rok 1829 to rok urodzenia żony Juliana - zatem moja pomyłka, przepraszam).
Mój adres: ghoffman@wp.pl
Pozdrawiam.
Grażyna
Grażyna
- Kaczmarek_Aneta

Witam
miałabym ogromną prośbę do osób odwiedzających AAŁ o pomoc w uzyskaniu kopii dwóch aktów (znam dokładne daty zdarzeń) z mikrofilmów - wszystkie koszty pokryję.
Skąd tego typu prośba ?
Szczerze przyznam, że trochę się zraziłam odpowiedzią AAŁ, które pomimo podania przeze mnie dokładnych namiarów na te dwa akta - prosi z góry o wpłatę 50 zł za rozpoczęcie kwerendy (kolejna godzina to koszt 30 zł).
Sądziłam, że z kwerendą mamy do czynienia wówczas, gdy znamy np. przybliżony rok zdarzenia, ale jak widać nie wszędzie tak jest
Będę wobec powyższego ogromnie wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
miałabym ogromną prośbę do osób odwiedzających AAŁ o pomoc w uzyskaniu kopii dwóch aktów (znam dokładne daty zdarzeń) z mikrofilmów - wszystkie koszty pokryję.
Skąd tego typu prośba ?
Szczerze przyznam, że trochę się zraziłam odpowiedzią AAŁ, które pomimo podania przeze mnie dokładnych namiarów na te dwa akta - prosi z góry o wpłatę 50 zł za rozpoczęcie kwerendy (kolejna godzina to koszt 30 zł).
Sądziłam, że z kwerendą mamy do czynienia wówczas, gdy znamy np. przybliżony rok zdarzenia, ale jak widać nie wszędzie tak jest
Będę wobec powyższego ogromnie wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
-
Sroczyński_Włodzimierz

przepraszam za podpięcie się -powód dość podobny (trudność w uzyskaniu informacji)
a chodzi mi o uszczegółowienie fragmentu zbiorów
"Nasze zbiory
Akta Konsystorza Generalnego Archidiecezji Warszawskiej dotyczące kościołów i duchowieństwa (XIX w.)
..."
http://archidiecezja.lodz.pl/archiwum/?id=teksty
gdyby ktoś kiedyś (niekoniecznie przed przerwą wakacyjną) mógł rzucić okiem (uchem?) co kryje się pod tym opisem, opisy czasem bywają mylące - może w tym zakresie Konsystorza są nie tylko mat. dot. duchowieństwa..tj może w "dotyczące kościołów" coś się zaplątało związanego ze zgodami na małżeństwa etc
a chodzi mi o uszczegółowienie fragmentu zbiorów
"Nasze zbiory
Akta Konsystorza Generalnego Archidiecezji Warszawskiej dotyczące kościołów i duchowieństwa (XIX w.)
..."
http://archidiecezja.lodz.pl/archiwum/?id=teksty
gdyby ktoś kiedyś (niekoniecznie przed przerwą wakacyjną) mógł rzucić okiem (uchem?) co kryje się pod tym opisem, opisy czasem bywają mylące - może w tym zakresie Konsystorza są nie tylko mat. dot. duchowieństwa..tj może w "dotyczące kościołów" coś się zaplątało związanego ze zgodami na małżeństwa etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- kwroblewska

Aneto mogę Ci pomóc ale dopiero jesienią. Archiwum lipiec sierpień jest zamknięte. Wysłałam do Ciebie "pw".Kaczmarek_Aneta pisze:Witam
Aneta
Pozdrawiam
Krystyna
- Kaczmarek_Aneta

- kwroblewska

- Kaczmarek_Aneta

-
Barbara_Kubcka

AA w Łodzi - prośba o pomoc
Witam.
Czy ktoś może będzie w AA w Łodzi?
Bardzo proszę o zdjęcie/skan aktu małżeństwa Józefa Walentowicz z Marianną Kubacką - akt nr 8 z 1904 roku.
Będę wdzięczna za wiadomość.
Barbara Kubacka
Czy ktoś może będzie w AA w Łodzi?
Bardzo proszę o zdjęcie/skan aktu małżeństwa Józefa Walentowicz z Marianną Kubacką - akt nr 8 z 1904 roku.
Będę wdzięczna za wiadomość.
Barbara Kubacka
- kwroblewska

Sądzę, że wiesz w jakiej parafii odbył się ślub.
Krystyna
Krystyna
-
Barbara_Kubcka

kwroblewska pisze:Sądzę, że wiesz w jakiej parafii odbył się ślub.
Krystyna
Tak, oczywiście, to Poddębice. Ale ze mnie gapa.
Czy mogę liczyć na pomoc? z góry dziękuję i pozdrawiam.
Barbara