Dzień dobry
Pani Ewo.
Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytanie,
ale nie mam dostępu do książki pana Kazimierza Rymuta
w związku z tym mam nieśmiałą prośbę czy mogłaby Pani nieco bardziej naświetli mi pochodzenie mojego nazwiska?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Marek Koral
Niewiele mam tu do powiedzenia. Nazwisko pochodzi od apelatywu koral, po raz pierwszy zostało odnotowane w źródłach w 1743 roku. Można by jeszcze rozważać znaczenie apelatywu koral, ale z tym dasz sobie radę bez mojej pomocy Wystarczy słownik języka polskiego...
Poszukuję pochodzenia nazwiska Kawa oraz rodziny mojego prapradziadka Stanisława Kawy (ur. ok. 1865 r. - zginął we wrześniu 1920 roku podczas I Wojny Światowej), pochodził spod Brzeska, gdzie podobno był kowalem. miał żonę Annę (zm. 1943, Kraków).
Mieli tylko jednego syna również Stanisława (1887-1969, Kraków), który miał żonę Zofię (zm. 1955, Kraków), mieszkali w Krakowie.
Będę wdzięczny za każdą informację, być moż ktoś ma wśród swoich przodków Stanisława Kawę, bo nie znam jego rodziców ani rodzeństwa.
Piotr Kawa z Koszalina
piotrkawa@poczta.fm
Ostatnio zmieniony pn 05 maja 2008, 20:40 przez piotr_kawa, łącznie zmieniany 1 raz.
tak się składa, że Twoje nazwisko zostało już opracowane przez Panią Dr Alinę Naruszewicz-Duchlińską - pamiętałam o tym, gdyż ktoś już ze znajomych pytał o to nazwisko.
Tym samym wyręczam naszą specjalistkę od etymologii - Ewę i mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone...